Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

No Man's Land, Danis Tanovic, 2001



 "No Man's Land", από τον Βόσνιο σκηνοθέτη Danis Tanovic και το 2001. Μία εξαιρετική και πολυβραβευμένη αντιπολεμική ταινία για τον Σερβο-Βοσνιακό πόλεμο.

 Η υπόθεση της ταινίας:
Ο Τσίκι και ο Νίνο είναι ένας Βόσνιος και ένας Σέρβος στρατιώτης. Κατά τη διάρκεια του Σέρβο-Βοσνιακού πολέμου καταλήγουν απομονωμένοι σε ένα χαράκωμα ανάμεσα στις εχθρικές γραμμές. Θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία και την ανθρωπιά τους παγιδευμένοι ανάμεσα στα εχθρικά πυρά, μια οπλισμένη νάρκη, τα πιεστικά διεθνή media και κυρίως χωρίς να φαίνεται ότι κάποιος θα τους βοηθήσει. 
Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας, ανάμεσα σε πληθώρα βραβεύσεων!

 1993 λοιπόν και μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές της ταινίας, ο Βόσνιος Τσίκι απ' τη μία και ο Σέρβος Νίνο απ' την άλλη. Και οι δύο δεν αντέχουν. Θέλουν να γλιτώσουν, να ξεφύγουν απ' την παράνοια του πολέμου. Είναι και οι δύο παγιδευμένοι, μαζί, στα χαρακώματα, στη λεγόμενη no man's land, την "ουδέτερη ζώνη". Μια περιοχή που δεν πρέπει και δεν μπορεί να την παραβιάσει κανείς.  Παραδίπλα τους βρίσκεται παγιδευμένος και ένας τρίτος στρατιώτης που αργοπεθαίνει μάλιστα πάνω σε μία νάρκη και δεν μπορεί να μετακινηθεί αφού οποιαδήποτε κίνησή του θα μπορούσε να προκαλέσει την έκρηξη της νάρκης.
 Στην προσπάθεια που θα κάνουν να απομακρυνθούν απ' το πεδίο μάχης, θα βρουν έναν ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο ενός λοχία των Κυανοκράνων (τον υποδύεται ο ελληνικής καταγωγής George Siatidis!) που αψηφώντας τις διαταγές που έχει, θα βοηθήσει τους δύο νεαρούς.
 Παράλληλα, θα έρθει και βοήθεια από τον Ο.Η.Ε., ενώ και τηλεοπτικά συνεργεία θα καταγράφουν τα πάντα, θα ακολουθούν τον λοχία και τους νεαρούς και θα προσδίδουν μεγάλες διαστάσεις στο θέμα, προβάλοντας σε όλον τον κόσμο τον παραλογισμό του πολέμου. Μία ρεπόρτερ συγκεκριμένα κυνηγάει την αποκλειστική είδηση, ένα θέμα που θα προκαλέσει πάταγο.

 Ο ίδιος ο Τάνοβιτς γράφει και το εξαιρετικό, βραβευμένο στις Κάννες σενάριο. Και μαζί με το ωραίο, μαύρο χιούμορ που χρησιμοποιεί, δημιουργεί μία εκπληκτική, έξυπνη αντιπολεμική, σατιρική ταινία.
 Μια καυστική ματιά του σκηνοθέτη πάνω στην παράνοια του -οποιουδήποτε- πολέμου, στα Μ.Μ.Ε. και τον ρόλο που παίζουν και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, καθώς και στον Ο.Η.Ε. και τον ρόλο που παίζουν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

 Μεγάλη, σπουδαία ταινία από τον Βόσνιο Danis Tanovic, εξαιρετική αντιπολεμική σάτιρα, σενάριο, σκηνοθεσία και ερμηνείες, όλα εκπληκτικά!

 Βαθμολογία: 8/10

5 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΟΝΤΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σου μέρα.
    Ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο σχόλιό σου το μπλογκ μας για τον ΜΟΖΑΡΤ.
    Εχει την ευαισθησία του καλλιτέχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να πω την αληθεια ταινιες με θεμα τον πολεμο δεν ειναι πολυ του προσωπικου μου γουστο
    καλημερα !!
    πολυ καλη παρουσιαση θεματος και παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Αστρο - Συμμοριτες, να ειστε καλα παιδια, εγω ευχαριστω για το ωραιο αρθρο. Παντα τετοια!
    Καλο ΠΣΚ.

    @ Skouliki, ενταξει καταλαβαινω οτι οι πολεμοι δεν ειναι οτι πιο ευχαριστο, ακομη κι αν δεν προκειται για ντοκυμαντερ, αλλα για αντιπολεμικη ταινια με σαφη, θετικα μηνυματα. Ωστοσο εχουν γυριστει τοσες σπουδαιες ταινιες με πολεμικη θεματολογια, που μια αναφορα αξιζει τον κοπο...

    Νασαι καλα, καλο ΠΣΚ και σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή