Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Une Partie De Campagne, Jean Renoir, 1936


 Ο ποιητικός ρεαλισμός του Ζαν Ρενουάρ σε μια ιστορία χιμαιρικού έρωτα, η οποία διαρκεί 45 λεπτά της ώρας!


 Η υπόθεση της ταινίας:
Η ξένοιαστη εκδρομή μιας παριζιάνικης οικογένειας στην εξοχή και το ερωτικό ξελόγιασμα που επιχειρεί ένας άντρας στην νεαρή κόρη της φαμίλιας μεταφέρονται ιδανικά από τις σελίδες του Γκυ Ντε Μωπασάν στην οθόνη χάρη στη θαυμάσια αυτή ταινία για την οποία, εξαιτίας της άκαρπης προσπάθειας των παραγωγών να πείσουν τον δημιουργό να την επιμηκύνει σε διάρκεια, επικράτησε για χρόνια η εντύπωση πως πρόκειται για ένα ημιτελές φιλμ. Για τον σκηνοθέτη σαράντα λεπτά φάνηκαν, μολαταύτα, αρκετά να χωρέσουν αυτή την ιμπρεσιονιστική ρομαντική ωδή στον χαμένο έρωτα και την απαράμιλλη ομορφιά και σοφία της φύσης, η οποία αποτυπώνει, συν τοις άλλοις, στην οθόνη πολλές από τις αισθητικές αντιλήψεις που έκαναν απαράμιλλους τους ζωγραφικούς πίνακες του πατέρα Ογκίστ.


 Το "ημιτελές" λοιπόν αριστούργημα του σπουδαίου Jean Renoir και του 1936. Ο Γάλλος σκηνοθέτης, απ' τους πρώτους δασκάλους του κινηματογράφου, που άφησε εποχή με τον περίφημο "Κανόνα του Παιχνιδιού" (La Regle du Jeu), εδώ, τρία χρόνια πριν, δημιουργεί αυτή την πανέμορφη ταινία, βασισμένη σε νουβέλα του Γκυ ντε Μωπασάν.
 Η Παριζιάνικη οικογένεια μία ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα θα πραγματοποιήσει μία μικρή "εκδρομή στην εξοχή", όπου τα ερωτικά παιχνίδια και οι a priori χαμένοι έρωτες θα λάβουν χώρα με φόντο τα υπέροχα, πανέμορφα φυσικά τοπία!
 Την οικογένεια θα συντροφεύσουν δύο νεαροί ευγενείς, οι οποίοι μάλιστα θα πάνε βαρκάδα με την μητέρα και την κόρη της. Θα αναπτυχθεί ένα ειδύλλιο ανάμεσα στην κόρη και τον ένα νεαρό, αλλά φυσικά θα είναι τόσο σύντομο καθώς λίγο αργότερα η εκδρομή θα λάβει τέλος, ενώ η οικογένεια θα επιστρέψει στο Παρίσι.

 Σε σκηνοθεσία Jean Renoir φυσικά, σενάριο επίσης του Ζαν Ρενουάρ, από την ομότιτλη νουβέλα του Μωπασάν, σε φωτογραφία Κλοντ Ρενουάρ, μουσική Ζοσέφ Κοσμά, σε ασπρόμαυρο φόντο, με τον ίδιο τον Ρενουάρ να έχει και το ρόλο του πανδοχέα και αρραβωνιαστικού της μίας κόρης.

 Κλασικό σινεμά, πανέμορφο, διαχρονικό, αγαπημένο!

 Επίσης, αποτελεί φόρο τιμής του Ζαν Ρενουάρ προς τον πατέρα του και πασίγνωστο ζωγράφο του ιμπρεσιονοσμού, Pierre-Auguste Renoir (1841-1919).

 Βαθμολογία: 8/10

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή να υποθέσω πως ο έρωτας μένει ανεκπλήρωτος έτσι;
    Αφού γυρίζουν πίσω και τελειώνει χωρίς να μας πει ότι έμεινε εκείνη πίσω τότε σίγουρα δεν έμεινα μαζί :(

    Θα ήθελα πολύ να την δω μα δεν ξέρω που μπορώ να την βρω.

    Καλό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαλλον δεν θα κυκλοφορει σε DVD Club, οποτε θα πρεπει να ψαξεις στο διαδικτυο. Θα τη βρεις ευκολα εκει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή