Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

A Room with a View, James Ivory, 1985


 "Δωμάτιο με Θέα" λοιπόν είναι ο τίτλος του διάσημου και ελαφρύτερου μυθιστορήματος του E.M. Forster. Εδώ, εν έτει 1985, ο σημαντικός σκηνοθέτης James Ivory θα το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας μία καλαίσθητη και ενδιαφέρουσα διασκευή και αποσπώντας σπουδαίες ερμηνείες από το σύνολο ενός πλούσιου καστ: Μάγκι Σμιθ, Ελένα Μπόναμ Κάρτερ, Ντένχολμ Ελιοτ, Ντάνιελ Ντέι Λούις, Τζούλιαν Σαντς, Σάιμον Κάλοου, Τζούντι Ντεντς!


 Η υπόθεση της ταινίας:

 Όταν η νεαρή Λούσι Χονεϊτσερτς και η κυρία Σάρλοτ Μπαρτλετ βρίσκονται στη Φλωρεντία,
με μεγάλη δυσαρέσκεια ανακαλύπτουν πως τα δωμάτια τους δεν έχουν παράθυρα με θέα.
Όμως ο κύριος Εμερσον και ο γιος του Τζορτζ, που τυχαίνει να μένουν στο ίδιο μέρος, πολύ ευγενικά αναλαμβάνουν να διορθώσουν την κατάσταση.
Η γνωριμία τους θα είναι καταλυτική, αφού η Λούσι και ο Τζορτζ θα νιώσουν έλξη ο ένας για τον άλλο.
Όταν η Λούσι γυρίσει στην Αγγλία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της ή αν θα ακολουθήσει την καρδιά της και τον Τζορτζ.



 Εξαιρετικό το μυθιστόρημα του Ε. Μ. Φόρστερ, εξαιρετική και η διασκευασμένη κινηματογραφική μεταφορά του από τον Τζέιμς Άιβορι.
Η Helena Bonham-Carter στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο εδώ(!) ενσαρκώνει ιδανικά την ηρωίδα του Φόρστερ, θαρρείς πως γεννήθηκε για να υποδυθεί την Lucy Honeychurch (άκου όνομα!), η Maggie Smith δίνει ακόμη μία μεγαλειώδη ερμηνεία, o Daniel Day-Lewis σε έναν "αγνώριστο" για εκείνον ρόλο, αφήνει και εδώ εκπληκτικά δείγματα των τεράστιων ερμηνευτικών ικανοτήτων του, η Judi Dench είναι υπέροχη στο ρόλο της απελευθερωμένης συγγραφέως. Πολλά πόνταρε ο Άιβορι στο καστ και σαφώς οι ερμηνείες αποτελούν το μεγάλο ατού του φιλμ!

 Έχοντας λοιπόν στα χέρια του ένα εξαιρετικό σενάριο και ένα σπουδαίο καστ, ο Ivory φαίνεται να το διασκέδασε διασκευάζοντας τη νουβέλα του Forster. Και το αποτέλεσμα είναι εξόχως ενδιαφέρον, αφού το "Δωμάτιο με θέα" αποτελεί μία απ' τις καλύτερες δουλειές του -Αμερικανικής καταγωγής- σκηνοθέτη, αλλά και μία απ' τις σημαντικότερες στιγμές του Βρετανικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια!

 Η θεματολογία του είναι πολύ απλή, αποτελεί την πιο ανάλαφρη νουβέλα του Φόρστερ όπως προείπα και ασκεί κριτική στην Βρετανική αστική τάξη των αρχών του 20ού αιώνα.
  
 Μία δραματική ταινία εποχής, διασκευασμένη μεταφορά διάσημης νουβέλας, με πολύ δυνατές ερμηνείες και υπέροχη φωτογραφία. Οι fans του είδους θα τη λατρέψουν.

Kέρδισε τρία Oσκαρ (διασκευασμένου σεναρίου, σκηνογραφίας και κοστουμιών), ενώ ήταν υποψήφια για πέντε ακόμη: Kαλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, β΄ αντρικού ρόλου (Nτένχολμ Eλιοτ), β΄ γυναικείου ρόλου (Mάγκι Σμιθ) και φωτογραφίας. Στην απονομή των βρετανικών BAFTA, η ταινία κέρδισε τέσσερα βραβεία: Kαλύτερης ταινίας, γυναικείου ρόλου (Mάγκι Σμιθ, η οποία κέρδισε και Xρυσή Σφαίρα β΄ ρόλου), β΄ γυναικείου ρόλου (Tζούντι Nτεντς) και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Βαθμολογία: 7,5/10

6 σχόλια:

  1. Α, τι να πω για τούτη την ταινία! Ότι την έχω δει άπειρες φορές -ότι έχω διαβάσει το βιβλίο άλλες τόσες!- ότι με συγκινεί ακόμη και τώρα μετά από τόσα χρόνια , ότι είναι από τις ωραιότερες και καλύτερες διασκευές βιβλίου!
    Όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί και τόσο ταιριαστοί με τους ρόλους τους. Παρεμπιπτόντως ο Τζούλιαν Σαντς είναι ο μόνος διάσημος ηθοποιός που έχω γνωρίσει -ε , όχι ακριβώς γνωρίσει - ,τελοσπάντων έχω δει από κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βιβλιο δεν το εχω διαβασει, η ταινια ομως ειναι πολυ καλη. Οι ερμηνειες εξαιρετικες στο συνολο τους. Για τον Σαντς που λες, δεν καιγομαι να τον δω απο κοντα ;)
    Να σαι καλα crispy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλά καλή τη βρήκα,δε με ενθουσίασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενταξει, δεν ειπα ουτε κιεγω οτι ενθουσιαστηκα. Ωστοσο επιμενω για τις ερμηνειες. Σπανια συναντας πολυ μεγαλες ερμηνειες στο συνολο των ηθοποιων που παιζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έπεσα πάνω στην ανάρτησή σου ψάχνοντας για το βιβλίο στο google...κοίτα σύμπτωση! Εξαιρετική η ταινία, φαντάζομαι έτσι θα είναι και το βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα eskli, καλα τουλαχιστον εσυ εψαχνες το ιδιο θεμα. Αλλοι εχουν βρεθει εδω, πραγματοποιωντας εντελως ασχετες αναζητησεις. Τεσπα :p
    Το βιβλιο ακουγεται πως ειναι εξαιρετικο, θα το διαβασω καποια στιμγη, απλως για την ωρα εχω καταπιαστει με την κλασικη λογοτεχνια.
    Η ταινια παντως ειναι πολυ καλη και θεωρω οτι μπορει να σταθει ισαξια του βιβλιου, κυριως χαρις στις δυνατες ερμηνειες του λαμπρου καστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή