Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Οι 20 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας για λογαριασμό της ψηφοφορίας του seagazing


Στο πλαίσιο μιας ψηφοφορίας για τις 20 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας που διοργανώνουν τα παιδιά του seagazing, στο http://seagazing.blogspot.com/2009/11/20.html, παραθέτω 20 απ' τις -τουλάχιστον- 50 πολύ ωραίες ταινίες που παρακολουθήσαμε από το 2000 έως και το 2009. Ταινίες από όλα τα είδη που η κάθε μία ξεχώρισε για διαφορετικούς λόγους.

Πάμε λοιπόν:

No. 20





Werckmeister Harmoniak: Η καλύτερη στιγμή του Ούγγρου Bela Tarr και του 2000, ασπρόμαυρη, "υπνωτική", πανέμορφη ατμόσφαιρα. Μεγάλος σκηνοθέτης ο Μαγυάρος!









No. 19





Eternal Sunshine of the Spotless Mind: Μία διαφορετική ταινία, μελαγχολική, όμορφη, ενδιαφέρουσα, με πολύ καλές ερμηνείες. Σε σκηνοθεσία Michel Gondry, του 2004.










No. 18





 Il Divo: Η ιστορία τού εφτά φορές πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεότι, του ισχυρότερου πολιτικού της μεταπολεμικής Ιταλίας. Από τον Paolo Sorrentino, μέσα στις 2-3 καλύτερες πολιτικές ταινίες των τελευταίων χρόνων. Του 2008.










No. 17






4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile: Του Christian Mungiu και του 2007, με θέμα μια παράνομη έκτρωση στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες, αλλά και το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαϊκού φιλμ στο Βερολίνο.








No. 16 






Cidade de Deus: Η ειλικρινής, σοκαριστική ματιά του σκηνοθέτη Fernardo Meirelles πάνω στο γκέτο της "Πόλης του Θεού".

Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας και για 4 Όσκαρ, ενώ προτάθηκε για πάρα πολλές βραβεύσεις και κέρδισε μερικές εξ' αυτών με κυριότερη το βραβείο BAFTA καλύτερου φιλμ το 2003.








 No. 15





Gosford Park: Ο σκηνοθέτης Robert Altman κλείνει το μάτι τόσο στην Αγκάθα Κρίστι, όσο και στον μεγάλο Ζαν Ρενουάρ και τον περίφημο "Κανόνα του Παιχνιδιού", δημιουργώντας μια εκπληκτική ατμόσφαιρα δωματίου, σε ένα πολυσύνθετο φιλμ.









No. 14






Hotel Rwanda: Μία αληθινή, δραματική ιστορία από τον σκηνοθέτη Terry George γύρω από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Ρουάντα στις αρχές του 1990 με τραγικές συνέπειες και 1000000 νεκρούς σε λίγους μήνες.








No. 13






Le Fabuleux Destin D'Amelie Poulain: Η τρισχαριτωμένη, αισιόδοξη, πανέμορφη ταινία απ' την Γαλλία σε σκηνοθεσία Jean-Pierre Jeunet, του 2001.









No. 12





Last Days: Το τελευταίο μέρος απ' την τριλογία του θανάτου του Gus van Sant με έναν έξοχο Michael Pitt για τις τελευταίες μέρες της ζωής του Curt Cobain.










No. 11





The Return: Ένα διαμαντάκι απ' τη Ρωσία, στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Andrey Zvyagintsev, του 2003. Χρυσός Λέοντας στη Βενετία για την επιστροφή ύστερα από μια δεκαετία του πατέρα με σκοπό ουσιαστικά τη γνωριμία του με τα παδιά του. Αξίζει!





No. 10




Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring: Ο κύκλος της ζωής μέσα απ' τις τέσσερις εποχές σε ένα μοναστήρι που βρίσκεται κυριολεκτικά στη... μέση του πουθενά, και τον μοναχό με τον πιτσιρικά που ζουν εκεί. Οι διάλογοι είναι περιττοί, η φωτογραφία πανέμορφη. Υπέροχος λυρισμός από τον Κορεάτη Kim Ki-duk. Του 2004.








No. 9





Hero: Εναέριες πολεμικές τέχνες made in China, από τον μέγα Zhang Yimou και το 2002. Μαγία, απεριόριστη εικαστική ομορφιά, ένα πραγματικό έπος!










No. 8





Gran Torino: Ώριμος όσο ποτέ ο Clint Eastwood υπογράφει και το μεγαλύτερο αριστούργημα του και παράλληλα καταθέτει επί της οθόνης την πολιτική του "μεταμέλεια". Από δεξιός και σύμμαχος της αντικομμουνιστικής Αμερικής ως "Dirty Harry", 40 χρόνια μετά, όχι απόλυτα "αριστερός", αλλά ριζοσπαστικά φιλελεύθερος, τα βάζει με το σύστημα της Αμερικής. Στην τελευταία ίσως εμφάνισή του μπροστά απ' την κάμερα. Του 2009. Υποκλίνομαι!






No. 7





Memento:  Του Christopher Nolan και του 2000, είναι αυτή η συναρπαστική ταινία. Βασισμένη σε εξαιρετικό σενάριο, καινοτόμος στην ανάπτυξή της, με μία ευφυή και πανέμορφη αντίστροφη αφήγηση, πολύ δυνατή ερμηνεία από τον Guy Pearce και ένα αμφιλεγόμενο, ανατρεπτικό φινάλε. Μία δυνατή κινηματογραφική εμπειρία!







No. 6





In the Mood for Love:  Ο Wong Kar Wai  μαγεύει τις Κάννες το 2000. Και όχι άδικα!
Ο κύριος Chow και η κυρία Chan ανακαλύπτουν ότι οι σύζυγοί τους τους απατούν μεταξύ τους και αντιδρούν...προσπαθώντας να καταλάβουν πώς και γιατί συνέβει αυτό. Η ερωτική επιθυμία είναι διάχυτη ανάμεσά τους, αλλά καταπνίγεται, γιατί "εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς"!
Οι αργοί ρυθμοί είναι εκπληκτικοί. Το δε soundrack τουΜichaei Galasso είναι πανέμορφο και γεμάτο ερωτισμό. Μια ταινία μαγική, πανέμορφη!



No. 5






Good Bye Lenin!
: Μία έξοχη, δραματικών καταβολών σάτιρα από την Γερμανία, του 2003. Πρόκειται για ένα φιλμ που ξεχώρισε για το ευφυέστατο σενάριο και την μίξη χιουμοριστικών και δραματικών στιγμών.
Τιμήθηκε και με οκτώ βραβεία της Γερμανικής Ακαδημίας κινηματογράφου, πολλά βραβεία Bafta, ενώ προτάθηκε και για Χρυσή Σφαίρα.
Από τον Wolfgang Becker, του 2003. Δεν υστερεί πουθενά!




Νο. 4





There will be Blood: Η ταινιάρα του Paul Thomas Anderson, που εξελίσσεται σε μεγάλο σκηνοθέτη και η τεραστίων διαστάσεων ερμηνεία του Daniel Day Lewis. Ο θείος Όσκαρ βέβαια το αγνόησε, βραβεύοντας τους Coen μετά από τόσα χρόνια και αφού έχουν κάνει το Fargo...
Σκεφτείται πόσο θα του πάρει να μάθει τον Anderson!







No. 3




 Sanger fran Andra Vaningen: Ένα αριστουργηματικό φιλμ από τη Σουηδία και τον Roy Andersson, βραβευμένο στο Φεστιβάλ των Καννών το 2000. Μία ταινία "παράξενη", σουρεαλιστική, πανέμορφη.
Οι απαιτητικοί σινεφίλ θα τη λατρέψουν!









No. 2

Das Weisse Band: Η κορυφαία στιγμή του Michael Haneke και του 2009. Η βία φένρει βία μας λέι ο Αυστριακός και μας δείχνει τα κοινωνικά αίτια που έφεραν το φασισμό. Ασπρόμαυρο, σκληρό, εντυπωσιακό.
Χρυσός Φοίνικας και βραβείο κριτικών στις Κάννες.  Αριστούργημα!




No. 1



 Russkiy kovcheg: Το εντυπωσιακό μονοπλάνο από τον Aleksandr Socurov, του 2002. Ένα πρωτοφανές κινηματογραφικό επίτευγμα, μια Κιβωτός Ιστορίας, Μνήμης, Πολιτισμού. Ή αλλιώς το πρώτο αυθεντικό αριστούργημα του 21ου αιώνα!












Επίσης να σημειώσω μερικές ακόμη ταινίες που θα μπορούσαν να βρίσκονται στις 20:
  Before the Devil Knows you 're Dead, Requiem for a Dream, Mulholland Drive, The Pianist, The Prestige, Old Boy, Pan's Labyrinth, Snatch, No Country for Old Men, Far from Heaven, Cache, The Man without Past, Letters from Iwo Jima, The Hours, Cast Away, Kill Bill, Waltz with Bashir, Gegen die Wand, Three Monkeys, Dogville, Amores Perros, Spirited Away, Sweeney Todd: The Deamon Barber of Fleet Street, The Royal Tenenbaums, Good Night and Good Luck, L' Enfant, Match Point, The Three Burials of Melquiades Estrada, Synecdoche, New York, Κυνόδοντας.




8 σχόλια:

  1. Δυστυχώς δεν έχω δει τα 3 πρώτα σου. Καταστροφή!
    Από τα υπόλοιπα κάποια τα θεωρώ πολύ καλά(έχουμε και κοινά) και κάποια λίγο υπερτιμημένα (πχ Lenin Amelie).
    Εντύπωσή μου κάνει το Last Days αντί για Elephant. Ξέρω ότι προτιμάς Gerry, η δική μου σειρά θα ήταν Elephant - Last Days - Gerry

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία!Αν μου είχες και Πατρίδα και Oldboy,θα τη λάτρευα τη λίστα σου!!!!

    Είπαμε,πρέπει να δω το ρώσικο που έχεις πρώτο!!

    ο Άντερσον νομίζω είναι ήδη τεράστιος και περιμένουμε τεράστια πράγματα από αυτόν στο μέλλον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. zamuc,
    καταστροφη δε λες τιποτα!! χαχαχα
    Ενταξει μωρε θα τα δεις. Του Χανεκε τωρα βγηκε, η Κιβωτος κυκλοφορει, πιο δυσκολα θα βρεις το Σουηδικο..

    Για το Lenin! διαφωνω καθετα. Ειναι ταινιαρα, πανεξυπνο σεναριο, αγγιζει ενα θεμα μεγαλες ερμηνειες, εξοχα κωμικα και δραματικα στοιχεια, ενω απο μονο του το θεμα ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον. Θα ηθελα να μου πεις τι δεν σου αρεσε, η τι βρηκες υπερβολικο η υπερεκτιμημενο..

    Το Amelie σιγουρα δεν ειναι καποιο κινηματογραφικο αριστουργημα. Ειναι ομως μια ταινια γλυκια, τρυφερη, χαριτωμενη, ανθρωπινη, παραμυθενια, που εχει φαντασια, υπεροχη μουσικη, πανεμορφες εικονες, χιουμορ, μαγεια!
    Τι αλλο να θελει κανεις για λιγες ωρες μονο;!

    Η τριλογια του Gus Van Sant ειναι πολυ δυνατη. Σιγουρα -τουλαχιστον- μια θα εβαζα. Και αληθεια ειναι οτι ημουν αναμεσα σε Gerry και Last Days. Το Elephant ειναι επισης μεγαλη ταινια, αλλα δεν ξερω... για καποιο λογο δεν με ενθουσιασε, ισως να το περιμενα καπως αλλιως, ειλικρινα δεν μπορω να το αιτιολογησω! Ειναι ωραιες και οι τρεις παντως.
    Οπωσδηποτε και ο Van Sant και ο Haneke ειναι μεσα στους μεγαλυτερους σκηνοθετες της γεννιας τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Fauntleroy,
    τους Κοεν δεν θα τους εβαζα με τιποτα. Τα ξαναπαμε, το Φαργκο ηταν απιστευτη ταινια. Ισως θα επρεπε να του ξαναριξεις ενα βλεφαρο. Ισως παλι οχι, αν εχεις διαμορφωσει μια βεβαιη αποψη. Παντως το ξαναλεω, με το Φαργκο επιασαν ταβανι! Ακολουθουν -για μενα- Big Lebowski, Miller's Crossing, The Man who wasn't there. Το Καμια Πατρίδα για τους Μελλοθανατους ειναι πολυ πισω!

    Ο Anderson ειναι σκηνοθεταρα. Σωστα. Τα ειπαμε και αυτα.

    Το Oldboy ισως να το εβαζα! Μαζι με το Mullholand Drive και το Requiem for a Dream, ειναι οι 3 ταινιες που σκεφτομαι για το οτι ισως ειχαν μια θεση!

    Πολλοι φιλοι ξεχνουν -η δεν γνωριζουν- οτι το Oldboy αποτελει μερος της τριλογιας της εκδικησης του Chan-wook Park. Κι επειδη το αγνοουν, παραλληλα με τη διαφημιση που ειχε το 2ο μερος της τριλογιας (Oldboy), αναφερουν διαρκως αυτο! Ενω το Sympathy for Mr. Vengeance, το 1ο μερος, για μενα ειναι ανωτερο! Το 3ο, Lady Vengeance, το πιο αδιαφορο απ' τα 3. Για να μην μπλεξω λοιπον αναμεσα στο "διαφημισμενο" Oldboy και το "αγνωστο" Sympathy for Mr. Vengeance, απεκλεισα απ' την 20αδα τον Park.. Φυσικα ομως και προκειται για μεγαλες ταινιες και υπεροχο στυλ απ' τον Κορεατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάνε πολλά χρόνι ααπό το Lenin και δεν το έχω ξαναδεί. Οκ ευχάριστη ταινιούλα και λίγο τραλαλα για τέτοιο θέμα, δε με χάλασε αλλά δεν μου είχε αφήσει ΤΟΣΟ καλή εντύπωση. Μπορεί και να έχω λάθος, μία επανάληψη μόνο θα δείξει, αλλά μάλλον θα περιμένει αρκετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επανέρχομαι απλά γιατί διαφωνώ σε κάποια από αυτά που γράφεις στον Faunt

    Με τίποτα ταβάνι των Κοέν το Φάργκο. Ακόμα και το Καμιά Πατρίδα το θεωρώ καλύτερο.

    Anderson εννοείς τον Roy υποθέτω οπότε εδώ δεν πολυδιαφωνώ. Δεν είδα τα Τραγούδια αλλά έχω δει Du levande και είναι όντως πολύ καλός

    Προσωπικά Oldboy και Lady μου άρεσαν πολύ περισσότερο από Mr, δεν ξέρω αν φταίει το ότι το είδα τελευταίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι,θα το ξαναδω το Φάργκο σίγουρα και δεν αποκλείω να αναθεωρήσω θετικά.Αλλά δε βλέπεις κι εσύ πάλι την Πατρίδα;;;Γιατί είναι η καλλίτερή τους!!:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Oι 20 αγαπημενες μου:
    1.Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte
    2.Dogville
    3.Match Point
    4.Mulholland Dr.
    5.Vozvrashchenie
    6.Yadon Ilaheyya
    7.Les Choristes
    8.Fa Yeung nin Wa
    9.Hable con Ella
    10.No Country for Old Men
    11.There Will be Blood
    12.WALL-E
    13.Lost in Translation
    14.Zodiac
    15.Bowling for Columbine
    16.Memento
    17.Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
    18.25thHour
    19.Milion Dollar Baby
    20.Caché
    21.Das Leben der Anderen
    22.Dancer in the Dark
    23.Volver
    24.Slumdog Millionaire
    25.Requiem for a Dream

    ΑπάντησηΔιαγραφή