Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

A Snake Of June, Shinya Tsukamoto, 2002


 "Το Φίδι του Ιουνίου" ο ελληνικός τίτλος ("Rokugatsu no hebi" ο πρωτότυπος), είναι μία ταινία - έκπληξη από την Ιαπωνία και το 2002. Του σημαντικού σκηνοθέτη Shinya Tsukamoto, που από μικρή ηλικία είχε δείξει εντυπωσιακά δείγματα γραφής, από τις μικρού μήκους ταινίες του κιόλας, για να θεωρείται πλέον ο νούμερο ένα cult Ιάπωνας κινηματογραφιστής!

 Η υπόθεση της ταινίας:
Μια σεξουαλικά στερημένη υπάλληλος (από τον μεγαλύτερο της σύζυγο) σε τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, πέφτει θύμα παρακολούθησης από ένα άγνωστο. Αυτός την φωτογραφίζει να αυνανίζεται και στην συνέχεια την οδηγεί σε σεξουαλική αφύπνιση.


 Είναι Ιούνιος, η εποχή των βροχών στην Ιαπωνία. Η ηρωίδα μας, η Ρίνγκο, εργάζεται σε ένα κέντρο τηλεφωνικής υποστήριξης ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός αγνώστου, που στο παρελθόν είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και που τώρα βρίσκει στο πρόσωπο της κοπέλας ένα ενδιαφέρον "θέμα" για να ικανοποιήσει τις φαντασιώσεις του. Εκβιάζοντας την, στέλνοντας της συγκεκριμένα τολμηρές φωτογραφίες από απόλυτα προσωπικές της στιγμές, επιθυμεί να της "προσφέρει" μία διαφορετική καθημερινότητα, πιο έντονη και ενδιαφέρουσα από τη βαρετή ρουτίνα του έγγαμου βίου της, ενώ ο απώτερος στόχος του, είναι να την οδηγήσει στην σεξουαλική της απελευθέρωση. Πριν καν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, ή ποιος είναι ο μυστυριώδης εκβιαστής, η Ρίνγκο θα ξεχυθεί στους υγρούς δρόμους της μεγαλούπολης και μέσω τηλεφωνικών επαφών με τον τελευταίο, θα αναγκαστεί να υπακούει στις διαστροφικές επιθυμίες του, μέσω της σεξουαλικής της αυτογνωσίας...

 Οι ερμηνείες είναι πολύ δυνατές, που από κάποιους χαρακτηρίζονται ως υπερβολικές, ή και υστερικές... Και η σκηνοθεσία του Tsukamoto είναι επίσης πολύ καλή, με ορισμένα πλάνα να είναι πραγματικά εντυπωσιακά! Επίσης, στο Tsukamoto ανήκουν το σενάριο, η φωτογραφία (ασπρόμαυρη κινηματογράφιση, αλλά τυπωμένη σε έγχρωμο φιλμ, που αποδίδει αυτό το ψυχρό μπλε χρώμα) αλλά και το μοντάζ της ταινίας. Τέλος, η εκπληκτική ατμόσφαιρα αλλά και το ιδανικό ταίριασμα του cult στοιχείου με την ερωτική έξαρση από τον σκηνοθέτη συνθέτουν το "Φίδι του Ιουνίου".

 Μία αισθησιακή περιπλάνηση στην σεξουαλική αυτογνωσία, οι πιο αμόμακροι και σκοτεινοί φόβοι απ' τη μία και οι βαθύτερες, καταπιεσμένες σεξουαλικές επιθυμίες απ' την άλλη, καθώς και το μανιώδες κυνήγι παρουσίασης του ερωτισμού από τον σκηνοθέτη θέτουν και στο "Φίδι του Ιουνίου" τα όρια της πορνογραφίας.


 Ειδικό βραβείο επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών.


 Βαθμολογία: 6,5/10

10 σχόλια:

  1. Τρομερή επιλογή ταινίας, θα ήθελα να ασχοληθώ κάποια στιγμή στο μπλογκ με τον Ιάπωνα και το σημαντικό (για μένα) έργο του. Ωραίο κείμενο κιόλας. Μεγάλος μάστορας, αν μη τι άλλο, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα ΠΑΝΟ, νασαι καλα.
    Μεγαλος μαστορας οπωσδηποτε, εγω προσωπικα ποτε δεν υπηρξα φαν του cult κινηματογραφου, παρολα αυτα η αισθητικη αυτου του φιλμ με εντυπωσιασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να σχολιάσω δεν ξέρω, μου κάνει εντύπωση το θέμα αλλά και πάλι στις μέρες μας είναι συνηθισμένο καθώς οι περισσότεροι κρύβονται πίσω από βιτρίνες έτσι ώστε να αποτελούν στόχο για επίδοξους εκβιαστές .

    Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευστοχος σχολιασμος για την εποχη μας και δεν μπορω παρα να συμφωνησω μαζι σου.
    Οσο για την ταινια συγκεκριμενα, δεν εχει συνηθισμενο θεμα (για αυτο αλλωστε ξεχωριζει), οποτε μια θεαση της κρινεται απαραιτητη για την αναπτυξη μιας συγκεκριμενης, σφαιρικης γνωμης.

    Καλο βραδυ και σε σενα Σταλαγματια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H ταινία σίγουρα θα είναι καλή! Εγώ στη μακρά σινεφελική μου πορεία για ταινίες με προέλευση από δυο χώρες είμαι σίγουρος ότι δεν θα κλάψω τα λεφτά που πλήρωσα: Την Ιαπωνία και την Αγγλία!
    Θέλω όμως να σε συγχαρώ γενικότερα για το blog που κρατάς: έκανα μια περιήγηση και εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από τις ταινίες που έχεις βάλει. Ιδιαίτερα χάρηκα που έχεις πάρα πολλές από μικρές χώρες!
    Να είσαι καλά θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΟΒΕΡΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. navarino-s, ευχαριστω παρα πολυ για τα πολυ καλα σας λογια και χαιρομαι που οι ενιοτε "περιεργες" επιλογες μου βρισκουν ανταποκριση.

    Ιαπωνια και Αγγλια, ε;
    χμμμ, Ιαπωνια δεν το συζητω καν, τεραστια κινηματογραφικη σχολη και μια εκ των αγαπημενων μου. Η Αγγλικη παλι ειναι λιγο περιεργη... αν και εχει βγάλει εναν David Lean μεταξυ αλλων και φυσικα τους Chaplin και Hitchcock ασχετως αν εκαναν καριερα στο Χολυγουντ.
    Εγω παντως απο Ευρωπη προτιμω Ιταλια, Γαλλια.

    Ευχαριστω πολυ και παλι και... ναι θα τα λεμε! Καλο βραδυ ευχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να εισαι κι εσυ καλα SKROUTZAKO, καλη Σαρακοστη ευχομαι και σε σενα, καλα να περνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλημερα
    ποσες ταινιες εχεις δει !! εγω παλευω να δω μια και δεν εχω χρονο

    σημ..σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σκεψου Skouliki οτι εχω δει χιλιαδες ταινιες (οχι σχημα λογου, οι περισσοτερες εξ' αυτων υπαρχουν στην ταινιοθηκη μου!) και ακομη εχω το "παραπονο" οτι "δεν εχω τον χρονο για να δω καποιες απ' τις παλιες ταινιες που θα ηθελα"!

    Αλλα ενταξει, εχουμε τοσα χρονια μπροστα μας!

    - παρακαλω, δεν κανει τπτ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή