Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Heavenly Creatures, Peter Jackson, 1994


 "Heavenly Creatures" σε σκηνοθεσία Peter Jackson και σενάριο Peter Jackson και Frances Walsh. "Ουράνια Πλάσματα" είναι ο ελληνικός τίτλος της καλύτερης ταινίας του Jackson, η οποία εν έτει 1994, μας σύστησε την Kate Elizabeth Winslet στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία 18 ετών, εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς ενώ τιμήθηκε και με το βραβείο Oscar καλύτερου σεναρίου.

 Η υπόθεση της ταινίας: 
 Όταν οι συνθήκες φέρουν κοντά δύο ονειροπόλες έφηβες εκείνες αναπτύσσουν μεταξύ τους έναν δυνατό δεσμό δημιουργώντας ένα φανταστικό κόσμο που μόνο αυτές μπορούν να μοιράζονται. Σύντομα όμως οι γονείς τους ενοχλούνται από τη σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο κοπέλες και απειλούν να κρατήσουν μακριά τη μία από την άλλη. Σαν απάντηση τα κορίτσια αποφασίζουν να παραμείνουν ενωμένα καταστρώνοντας ένα μυστικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε σοκαριστικές εξελίξεις... 
 Τα "Ουράνια Πλάσματα" - μία από τις πρώτες δημιουργίες του σκηνοθέτη της τριλογίας "Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών" Πήτερ Τζάκσον - είναι μια προκλητική ταινία με θέμα μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε ένα ολόκληρο έθνος.

 Αληθινή ιστορία λοιπόν που αναφέρεται στον έντονο δεσμό που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε δύο δεκατετράχονα κορίτσια στη Νέα Ζηλανδία κατά τη δεκαετία του 1950, τις Juliet Hulme και Pauline Parker. Οι νεαρές, ονειροπόλες φίλες θα δημιουργήσουν έναν απόλυτα δικό τους φανταστικό κόσμο,  στον οποίο μονάχα εκείνες έχουν πρόσβαση, αφού κανείς άλλος δεν μπορεί να τον αντιληφθεί. Πολύ σύντομα οι δύο νεαρές δεν θα ξεκολλούν η μία από την άλλη και τότε θα αρχίσουν όλα...


 Οι γονείς των δύο κοριτσιών θα θορυβηθούν έντονα και θα προσπαθήσουν να τις πείσουν να σταματήσουν να βλέπονται. Αφού όμως οι δύο φίλες δεν κάνουν πίσω οι γονείς θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και πλέον τις απειλούν ξεκάθαρα ότι θα τις χωρίσουν. Οι ανήλικες αντιδρούν και καταστρώνουν ένα σχέδιο διεξόδου και εκδίκησης απέναντι στους γονείς τους το οποίο στην πράξη θα έχει τραγικά αποτελέσματα αφού η Juliet και η Pauline θα οργανώσουν μεθοδικά και θα διαπράξουν ένα απεχθές έγκλημα, τη δολοφονία της μητέρας της Pauline...

 Ο Peter Jackson πολύ πριν ασχοληθεί με τους "Άρχοντες των Δαχτυλιδιών" γύρισε αυτό εδώ το διαμαντάκι. Καταρχήν μας σύστησε την Kate Winslet, η οποία εδώ ως Juliet Hulme, μία γλυκιά και φαντασιόπληκτη έφηβη τραβάει όλα τα βλέμματα επάνω της και όχι άδικα! Για το ρόλο, η 18χρονη Winslet πέρασε από οντισιόν και επελέχθη από 170 διαγωνιζόμενες! Και φυσικά με την ερμηνεία της στο δραματικό φιλμ του Τζάκσον άνοιξε τις πόρτες για το μέλλον της το οποίο διαγραφόταν ιδιαίτερα ευοίωνο όπως και απεδείχθη τελικά με την έως τώρα πορεία της ηθοποιού.

 Σπουδαία λοιπόν η ερμηνεία της Winslet, ένα καλογραμμένο σενάριο (καρπώθηκε το Όσκαρ) και μία άρτια παρουσίαση των ηρώων από τον Peter Jackson, που εστιάζει σε όλα εκείνα τα στοιχεία που εμβαθύνουν στην ανάπτυξη των χαρακτήρων του. Η Melanie Lynskey πραγματοποιεί και αυτή το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, ωστόσο δεν πλησιάζει καν την ερμηνεία της Winslet. Επίσης πολλές σκηνές γυρίστηκαν στα αληθινά σημεία ενώ τα γεγονότα που αφηγούνται είναι παρμένα από τις σελίδες του προσωπικού ημερολογίου που κράταγε η Pauline!
  
Juliet Hulme: "Only the best people fight against all obstacles in pursuit of happiness". 

Pauline Parker: "The next time I write in this diary, Mother will be dead. How odd... yet how pleasing".

 Βαθμολογία: 7,5/10

7 σχόλια:

  1. Είμαι σίγουρη πως θα είναι ατμοσφαιρικό καθώς έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον σκηνοθέτη που κατάφερε να αποδώσει την τριλογία του άρχοντα των δαχτυλιδιών με αυτόν τον μοναδικό τρόπο.

    Γλυκό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξιζει για τη σκηνοθεσια του Τζακσον, αλλα αξιζει επισης και για την ερμηνεια της Winslet και για το γεγονος οτι προκειται για αληθινη ιστορια.

    Νασαι καλα Σταλαγματια, καλο ξημερωμα και σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι η πρώτη ταινία του Jackson που έχω δει (1995-1996 περίπου) και προφανώς δεν το θυμάμαι και τόσο καλά μετά από τόσα χρόνια, αλλά θυμάμαι πως μου άρεσε αρκετά και θα συμφωνήσω με την αξιολόγησή σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο. Ο Jackson εδώ είχε κάνει εκπληκτική δουλειά, βαθιά και άκρως σινεφίλ.
    Μα με τι ατμοσφαιρικότητα περιγράφει τις σεκάνς του φανταστικού,
    και πόσο άψογα της δένει και σεναριακά και σκηνοθετικά με την υδρόγειο της πραγματικότητας;

    Πολύ σημαντική ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. bauer24, πρεπει να ειναι οτι καλυτερο εχει κανει ο Jackson, νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kioy, ειναι οντως εκπληκτικη δουλεια, νομιζω οτι ο Jackson εδω, ξεπερασε τον εαυτο του!
    Και θα επιμεινω στην ερμηνεια της Winslet. Μιλαμε παντα για ντεμπουτο...
    Νασαι καλα, χρονια σου πολλα και απο δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή