Τρίτη 27 Απριλίου 2010

A Man Called Horse, Elliot Silverstein, 1970


 Μεταφορών συνέχεια από το άλλο μπλογκ, με μία ταινία από τα 70s, το «A Man Called Horse», ένα ιδιαίτερο γουέστερν που είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία:

"Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν άλογο", είναι η πιστή απόδοση στα ελληνικά, αυτού του ιδιαίτερου και πολύ όμορφου γουέστερν που "σκάρωσε" ο Elliot Silverstein το 1970.

 Η υπόθεση της ταινίας:
Στο Γουέστ του 1825 ένας Άγγλος αριστοκράτης αιχμαλωτίζεται από Ινδιάνους Σιού. Τον ονομάζουν "άλογο" και του φέρονται σαν να ήταν ζώο. Όταν σκοτώνει δυο ανιχνευτές Σοσόνι -μια επιθετική φυλή, εχθροί των Σιού- τον δέχονται ως όμοιό τους...

 Αυτή είναι η υπόθεση του ιδιόμορφου, αλλά γοητευτικού γουέστερν, "Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν άλογο". Ο Ιρλανδικής καταγωγής, πολύ σημαντικός ηθοποιός Richard Harris πρωταγωνιστεί και μας δίνει μία σπουδαία ερμηνεία που τον καθιέρωσε οριστικά στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, σε ένα φιλμ που ξεχώρισε στα 70s για την αισθητική του, την περίεργη και πρωτότυπη θεματολογία του και που φυσικά αποτέλεσε μία μεγάλη στιγμή για την κατηγορία των western και γενικά αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμη και σήμερα!


  Να αναφέρω ότι ακολούθησαν δύο τρόπον τινά συνέχειες του φιλμ, "The Return Of A Man Called Horse", 1976 και "El Triunfo de un Hombre Llamado Caballo", 1982. Η μία χειρότερη απ' την άλλη(!), δεν είχαν καμία σχέση με την πρώτη ταινιάρα. Ωστόσο ο Richard Harris πρωταγωνίστησε και στις δύο συνέχειες...

 Το εντυπωσιακό του "A man called horse" για τους λάτρεις του είδους, είναι ότι με αφορμή την αιχμαλωσία του Άγγλου αριστοκράτη από μία φυλή Ινδιάνων, ο σκηνοθέτης μας οδηγεί στην ζωή, την καθημερινότητα των Ινδιάνων και συγκεκριμένα της φυλής Σιού, όπου θα παρακολουθήσουμε τα ήθη και έθιμά τους, τις προλήψεις τους, τα πιστεύω τους, θα δούμε τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειές τους, θα μάθουμε τα μυστικά τους...

 Και φυσικά τα όσα θα δούμε ανταποκρίνονται κατά μεγάλο ποσοστό στην πραγματικότητα, αφού ο σκηνοθέτης μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας, μάζευαν για πολύ καιρό υλικό από συνεντεύξεις και διαφόρων μορφών ντοκουμέντα, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν όσο το δυνατό καλύτερα και πιο σφαιρικά τις ζωές και τις συνήθειες των Σιου!

 Ακόμα, η Ελληνίδα ηθοποιός, Κορίνα Τσοπέη, η μις Υφήλιος του 1964 (πρώτη Ελληνίδα που κατακτά τον τίτλο!), πραγματοποιεί εδώ, σε ηλικία 26 ετών, την μοναδική εμφάνισή της σε ταινία του Χόλυγουντ!

 Για την "ιδιαίτερη" ιστορία, τη μεγαλειώδη ερμηνεία του Richard Harris, την Κορίνα Τσοπέη και μία τρομερή σεκάνς, μοναδική σε σύλληψη και παρουσίαση, αυτή της τελετής μέσα απ' την οποία ο Harris θα αναδειχθεί αρχηγός των Σιου. Ολόκληρη την τελετή, την παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα!

 Μεγάλο γουέστερν, σπουδαία ταινία!

 Βαθμολογία: 8/10

10 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον ακούγεται και παράξενος τίτλος...Μου αρέσει το είδος του γουέστερν( η αγαπημένη μου ταινία όλων των εποχών είναι,μαζί με την "Οδύσσεια", "Ο Καλός,Ο Κακός...")και αφού παίζει και η Κορινάρα μέσα,γιατί όχι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mike όντως η ταινία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο, όμορφο και αντισυμβατικό γουέστερν με μια μεγαλειώδη ερμηνεία του σπουδαίου ηθοποιού και κατά την γνώμη μου υποτιμημένου Richard Harris. Κάπου είχα διαβάσει ότι η ταινία αυτή θεωρείται ένας ανεκτίμητος θησαυρός για την εθνική και πολιτιστική κουλτούρα των ΗΠΑ και ότι κόπια της φυλάσσεται σε ένα μεγάλο μουσείο τέχνης και ιστορίας στις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

    3: Καλή

    Σίγουρα η αξία της ταινίας είναι για παραπάνω βαθμολογία αλλά όπως έχω πει βαθμολογώ με βάση το πόσο μου άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Fauntleroy, οπως ολες τις ταινιες που αναρτω εδω, εννοειται πως (σας) τις προτεινω κι ολας. Επομενως αμα το πετυχεις, αξιζει. Προσωπικα λατρευω τα γουεστερν του John Ford (και του Huston), αν θες μπορω να σου προτεινω μερικα.

    Φυσικα, εδω παιζει και η Κοριναρα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. argiri οντως ειναι υποτιμημενος ο Harris και αδικα, αφου ειναι σπουδαιος ηθοποιος. Αυτο που γραφεις δεν το γνωριζα, εχει ενδιαφερον :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοίτα,πες μου μερικά να έχω υπόψιν, αν και το Searchers δεν με είχε ενθουσιάσει...Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν δεν σε ειχε ενθουσιασει το "The Searchers" υπαρχει προβλημα... :p

    Παρ' ολα αυτα και επειδη, αν και πλασαρεται ως η καλυτερη του Ford εγω δεν συμφωνω, θα σου προτεινω τα εξης:

    "The Man Who Shot Liberty Valance", John Ford, 1962, "One Eyed Jacks", Marlon Brando, 1961 (η μοναδικη σκηνοθετικη δουλεια του Μεγα Μπραντο), "Rio Grande", John Ford, 1950, "Johnny Guitar", Nicholas Ray, 1954, "High Noon", Fred Zinnemann, 1952, "My Darling Clementine", John Ford, 1946, "Little Big Man", Arthur Penn, 1970.

    Αυτα για αρχη, αξιζουν πραγματικα φιλε μου. Τσεκαρε καποια και πες μου αν σου αρεσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόνο το High Noon έχω δει από όλα αυτά...:Ρ
    Θα δω για αρχή το πρώτο πρώτο, που έχει και Στιούαρτ μέσα,και θα σου πω!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πραγματικα εκπληκτικη ταινια ,δεν ηξερα οτι η συμπρωταγωνιστρια ηταν ελληνιδα (!) αλλα και η συνεχεια που εβγαλαν ηταν πολυ καλη , ψαχνω και τις δυο να τις αγορασω οποιος μπορει ας βοηθησει, ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και μαλιστα αισθησιακη γυναικα, ακομη και αρκετα χρονια μετα!
    ΥΓ: Κυκλοφορουν οι ταινιες, θα τις βρεις σιγουρα σε e-shop, amazon ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή