Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Divorzio all' italiana, Pietro Germi, 1961


 "Divorzio all' Italiana" από την αγαπημένη "Commedia all' italiana"! "Διαζύγιο αλά ιταλικά" ο ελληνικός τίτλος αυτής της ταινίας, από τον Πιέτρο Τζέρμι (Pietro Germi) και του 1961, η οποία θεωρείται αρχετυπική, αφού ανανέωσε την κινηματογραφική φόρμα της κωμωδίας, με εκπληκτικές ερμηνείες, ενώ βραβεύτηκε με το Όσκαρ σεναρίου, επίσης προτάθηκε για το αγαλματίδιο καλύτερης σκηνοθεσίας αλλά και Α' αντρικού ρόλου για τον εκπληκτικό Marcello Mastroianni και πήρε το βραβείο καλύτερης κωμωδίας στις Κάννες!

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Ο Βαρόνος Τσεφάλου θέλει να ξεφορτωθεί τη γυναίκα του για να αποκτήσει τη δεκαεξάχρονη ξαδερφούλα του. Σπρώχνει λοιπόν τη γυναίκα του στην αγκαλιά ενός ζωγράφου και αφού τους πιάνει επ' αυτοφώρω τους σκοτώνει. Παντρεύεται λοιπόν την αγαπημένη του, αλλά η νεαρή του σύζυγος αποδεικνύεται διαφορετική απ’ αυτό που φαινόταν...

 Ο Πιέτρο Τζέρμι λοιπόν ("Ατιμασμένη και εγκαταλελειμμένη", "Κυρίες και κύριοι"), εδώ, με το "Διαζύγιο αλά ιταλικά" αποκτά παγκόσμια προβολή και αναγνώριση.
 Κάνει μία εκπληκτική κωμωδία ηθών, σατυρίζοντας εύστοχα και ξεκαρδιστικά την ιταλική κοινωνία της εποχής, εστιάζοντας στην ιταλική επαρχία, η οποία δεν "αναγνωρίζει" ούτε το έγκλημα τιμής ως αντίβαρο για να ξεπλύνει την "ντροπή" του ένας κερατάς!

 Ο Βαρόνος Τσεφάλου ή "Φέφε" (ένας εκπληκτικός Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, όπου με την ερμηνεία του εδώ εκτοξεύθηκε παγκοσμίως) είναι παντρεμένος εδώ και 13 χρόνια με την Ροζαλία (Ντανιέλα Ρόκα) και ξαφνικά ερωτεύεται την πρώτη του ξαδέλφη, την 16χρονη Άντζελα (μία αισθησιακή Στεφανία Σαντρέλι!). Επειδή όμως δεν μπορεί να πάρει διαζύγιο, θα σκαρφιστεί το "τέλειο έγκλημα τιμής", με το οποίο θα ξεφορτωθεί τη γυναίκα του, θα πάρει την ξαδέλφη και θα τη βγάλει καθαρή!
 Όλα θα πάνε ρολόι, θα φτάσει στον φόνο, θα εκτίσει μια ψευτοποινή, αφού τον ευνοεί η Σικελική νομοθεσία της εποχής, που... στήριζε ουσιαστικά τα εγκλήματα "πάθους", καταλογίζοντάς τα ως "εγκλήματα τιμής" και θα παντρευτεί την Άντζελα. Όμως η νέα του σύζυγος θα αποδειχθεί τελικά πολύ διαφορετική από αυτό που έδειχνε!

 Πολύ όμορφο και πανέξυπνο το σενάριο, το οποίο συμπληρώνεται εξίσου ωραία από τις έξοχες κωμικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον Μαστρογιάνι. Και φυσικά μία υπέροχη σάτυρα από τον Τζέρμι, για μία εποχή όπου στην Ιταλία ήταν πιο εύκολο να τη βγάλεις καθαρή κάνοντας φόνο, από το... να πάρεις διαζύγιο!

 Βαθμολογία: 8/10

8 σχόλια:

  1. Ε , καλά Mike , περιττό να πω ότι την λατρεύω την ταινία! Η ''comedia '' στις μεγάλες της φόρμες! Και φυσικά η ταινία είναι και μια πολύ εύστοχη σάτιρα των ηθών της εποχής!
    Α , μην ξεχάσω , παίζει κι ο μοναδικός Μαρτσέλο - ένας λόγος που του έχω ιδιαίτερη αδυναμία είναι ότι δεν επαναπαύτηκε ποτέ στο ρόλο του γόη , αντίθετα ερμήνευε ρόλους που τσαλάκωναν αυτήν την εικόνα του απόλυτου αρσενικού!
    Καλό βράδυ και...viva la comedia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία από τις πιο αντιπροσωπικές ταινίες της ιταλικής κωμωδίας που σατιρίζει πολύ εύστοχα τα ήθη και τα έθιμα της ιταλικής κοινωνίας και κυρίως της επαρχίας της δεκαετίας του ’60. Mike πολύ καλά τα λες περί διαζυγίου στην Ιταλία του ’60, γιατί έχω θεία στην Ιταλία και μου τα έχει πει αυτά. Αν κι εμένα μου άρεσε καλύτερα το “Διαζύγιο αλά ιταλικά” όπου το ξέρω ότι δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, διότι η μία είναι κωμωδία ενώ η άλλη δράμα αλλά το ανέφερα επειδή έχουν περίπου τον ίδιο τίτλο και ότι και στις δύο παίζει ο Μαστρογιάνι.
    Συμφωνώ με τον crispy με τα σχόλιά του περί Μαστρογιάνι.

    3,5: Καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Crispy καλησπερα, ειναι απ' τις μεγαλες στιγμες ενος αγαπημενου κινηματογραφικου ειδους. Θα ακολουθησουν φυσικα κι αλλες! Για τον Μαστρογιανι θα συμφωνησω μαζι σου, για αυτο αλλωστε υπηρξε τοσο σπουδαιος ηθοποιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. argiri φοβερη η νομοθεσια ετσι;!
    Για τον Μαστρογιανι συμφωνω, το ειπα αλλωστε.

    Υσ.: Ειναι "η" crispy..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνεται πολύ έξυπνο το σενάριο! Θα την τσεκάρω και αυτή...

    Έχω να ασχοληθώ με κλασσικό Ιταλικό κινηματογράφο απ' όταν είχα δει το "οι εντιμότατοι φίλοι μου" στην tv (πάνε μερικά χρόνια από τότε, τώρα δεν έχω καν tv). Απολαυστικότατο!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Οι εντιμοτατοι φιλοι μου", του Mario Monicelli. Σπουδαια και αυτη!

    Δεν εχεις tv... Αν εννοεις οτι την πεταξες, εισαι ωραιος! Ειναι κατι που θα εκανα κι εγω, αλλα την κραταω για 3-4 συγκεκριμενα προγραμματα που παρακολουθω, οπως κυριως αθλητικα και ταινιες στη NOVA. Απ' την ελευθερη, βλεπω επισης ταινιες (καποια ωραια αφιερωματα της ΕΤ1 η της Βουλης) και κανα πολιτικο talk show η κανα ντοκιμαντερ. Τιποτε αλλο!

    Καλο βραδυ φιλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλησπερα!!
    Ο Cinefil/Ανωνυμος ημουν αλλα πλεον ειμαι ο Monsieur Hulot!

    Πανεξυπνη σεναριακη ιδεα και τρομερες ερμηνειες.Ο Μαστρογιαννι ειναι ο πιο αγαπημενος μου ηθοποιος απ' ολους!Συμφωνω απολυτα μαζι σου, μια ιδιοφυεστατη σατιρα των ηθων της δεκαετιας του '60.Ολα καλα, αλλα γιατι μονο 6,5;!

    4.5/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα κ. Ιλο!
    Ισως θα πρεπει να το αναβαθμολογησω. Παντως πανω απο 7,5 δεν θα του εβαζα/βαλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή