Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

8 Femmes, Francois Ozon, 2002


 "8 Γυναίκες", μία μαύρη κωμωδία μυστηρίου από το επονομαζόμενο τρομερό παιδί της Γαλλίας, Francois Ozon. Πρόκειται για έναν ομολογουμένως ταλαντούχο σκηνοθέτη ("Swimming Pool", "5x2", "Criminal Lovers", "Sitcom"), που δεν μπορεί ωστόσο να σταθεί ανάμεσα στους "μεγάλους" του γαλλικού σινεμά, αλλά βέβαια έχει πολύ μέλλον μπροστά του να ξεδιπλώσει σε μεγάλο βαθμό το πλούσιο ταλέντο του.
 Εδώ, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το πετυχημένο θεατρικό έργο του Robert Thomas "8 γυναίκες κατηγορούνται", διασκευάζοντας το μάλιστα με χαρακτηριστικότερο πρόσθετο στοιχείο το κομμάτι όπου οι πρωταγωνίστριες λένε από ένα τραγούδι!
 Και φυσικά το μεγάλου ατού του Ozon είναι το υπέρλαμπρο cast που έχει, αφού τις 8 γυναίκες υποδύονται οι: Catherine Deneuve, Isabelle Huppert (κλέβει την παράσταση!), Danielle Darrieux, Emmanuelle Beart, Fanny Ardant, Firmine Richard, Virginie Ledoyen και Ludivine Sagnier! 

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Στη Γαλλία του ΄50, σε κάποια έπαυλη που έχει αποκλειστεί από τα χιόνια, o φόνος του οικοδεσπότη αναστατώνει τη σύζυγό του, τη μητέρα του, τις αδελφές του, τις κόρες του και τις δύο υπηρέτριες. Οκτώ γυναίκες αναζητούν το δολοφόνο, που σίγουρα βρίσκεται ανάμεσά τους.
  Μια ταινία λοιπόν που μιλάει για τις σχέσεις 8 γυναικών μεταξύ τους αλλά και με τον δολοφονημένο άντρα (Dominique Lamure): την γυναίκα του (Catherine Deneuve), την κουνιάδα του (Isabelle Huppert), την πεθερά του (Danielle Darrieux), την καμαριέρα του (Emmanuelle Beart), την αδερφή του (Fanny Ardant), την γκουβερνάντα του (Firmine Richard) και τις δύο κόρες του (Virginie Ledoyen και Ludivine Sagnier).

 Τα πάντα ξεκινούν όταν ο άντρας του σπιτιού βρεθεί δολοφονημένος με ένα μαχαίρι στην πλάτη! Αυτή είναι και η μοναδική φορά που βλέπουμε έναν άντρα στην ταινία, αφού η πλοκή θα εξελιχθεί αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, με τις 8 γυναίκες να είναι οι απόλυτες πρωταγωνίστριες!

 Το θεατρικών καταβολών φιλμ οδηγεί τον Οζόν να αναπτύξει τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστριών του. Έτσι λοιπόν μέσα στα 103' της ταινίας θα μάθουμε τα πάντα για την ιστορία της καθεμιάς, αλλά και τα ερωτικά μυστικά και τα ομοφυλοφιλικά πάθη που έκρυβαν τόσα χρόνια. Θα βγουν στην επιφάνεια στοιχεία τόσο ανατρεπτικά και απίστευτα, όπως ζήλειες, μίση, μοιχείες και αιμομιξίες, που κάθε φορά οι αποκαλύψεις για τη ζωή της μίας θα προκαλούν αναταραχές στις υπόλοιπες αφού άμεσα ή έμμεσα θα εμπλέκονται, ενώ οι καλά κρυμμένες σχέσεις και τα ερωτικά ανομολόγητα πάθη θα συνταράξουν τις 8 γυναίκες, που την ίδια στιγμή θα αναζητούν ανάμεσά τους τον δολοφόνο!
 Φυσικά και είναι όλες ύποπτες, φυσικά και όλες είχαν κίνητρο. Οι αλήθειες που θα κάνουν την εμφάνιση τους στην προσπάθεια να βρεθεί ο ένοχος θα αναστατώσουν την οικογένεια και θα οδηγήσουν στη σύγκρουση αλλά και τη ρήξη ανάμεσα σε ορισμένα εκ των μελών της. Μια οικογένεια που φαινομενικά στην αρχή της ταινίας είναι πολύ αγαπημένη, στο τέλος του φιλμ γίνεται συντρίμμια και αποδεικνύεται ότι και οι 8 γυναίκες "έπιναν το αίμα" του μακαρίτη αλλά και μεταξύ τους η μία προσπαθούσε ύπουλα να τη φέρει στην άλλη. Τρομερή σατιρική ματιά εδώ από τον Οζόν στον θεσμό της "αγίας οικογένειας".

 Διαρκής ένταση και αγωνία, διάχυτο μυστήριο, οικογενειακό δράμα, πολύ καλά χιουμοριστικά διαλείμματα, ωραία ατμόσφαιρα, συνεχείς ανατροπές, σπουδαίες ερμηνείες και ένα μοναδικά ανατρεπτικό και ευφυές φινάλε.
 Ενώ βέβαια η περίφημη ερωτική σκηνή μεταξύ Catherine Deneuve και Fanny Ardant, μετά από άγριο τσακωμό αποτελεί μία από τις πλέον αισθησιακές στιγμές που παρακολουθήσαμε ποτέ και φυσικά μία σεκάνς παγκόσμιας ανθολογίας!

Aργυρή Αρκτος και στις οχτώ πρωταγωνίστριες στο Φεστιβάλ Bερολίνου 2002!

 Βαθμολογία: 6/10

4 σχόλια:

  1. Όσες φορές κι αν τις δω πάντα με διασκεδάζουν οι ''8 γυναίκες''. Το πλεονέκτημά της ταινίας είναι ότι παίζει η αφρόκρεμα των Γαλλίδων ηθοποιών- προσωπικές αδυναμίες η Ντανιέλ Νταριέ , η Φανί Αρντάν και κυρίως η Ιζαμπέλ Ιπέρ (κορυφαία ηθοποιός!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αφροκρεμα, ακριβως. Για την Ιπερ το σημειωσα κι εγω στο κειμενο. Νομιζω οτι ξεχωριζει, ηθοποιαρα, τι να λεμε!
    Νασαι καλα crispy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχα δει το θεατρικό πέρυσι στην Αθήνα με άντρες ηθοποιούς. Δυστυχώς δεν έχω δει την ταινία αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είναι αξιόλογη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. zamuc, το ειχα δει κι εγω, σε μια μαλιστα απο τις τελευταιες παραστασεις! Αυτο το εγχειρημα με την χρηση ανδρων στους γυναικειους ρολους με ξενισε λιγο (λογω της κινηματογραφικης εικονας που ειχα), ωστοσο τελικα νομιζω οτι δικαιωσε τον σκηνοθετη.

    Αν σου αρεσει το σινεμα του Ozon, σιγουρα θα δεις θετικα την ταινια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή