Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Los Abrazos Rotos, Pedro Almodovar, 2009


Η πολυδιαφημισμένη νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τίτλο "Ραγισμένες Αγκαλιές" και πρωταγωνίστρια την αγαπημένη μούσα του σκηνοθέτη, Penelope Cruz (η 4η ταινία που συνεργάζονται), είναι ένα κλασικό "Αλμοδοβαρικό" φιλμ. Όσο και να διαφωνούν ορισμένοι με αυτή μου την τοποθέτηση, οι "Αγκαλιές" εμπεριέχουν πάμπολλα στοιχεία που περιτριγυρίζουν το Αλμοδοβαρικό σύμπαν.
Πολύ δυνατή η σκηνοθεσία, πανέμορφη η φωτογραφία με τα τοπία των Ισπανικών επαρχιών, ένα έξυπνο σενάριο, ενδιαφέρουσα η αφήγηση, ομοίως και η ταινία μέσα στην ταινία, ωραία κοντινά πλάνα, καλές ερμηνείες, διάχυτες αυτοαναφορές, και κάποιες σινεφιλικές αναφορές, ενώ έχει και ορισμένες αστείες στιγμές. Η Πενέλοπε Κρουζ είναι απλά καλή. Προσωπικά ποτέ δεν μου άρεσε αν και θα πρέπει αν ομολογήσω ότι στα χέρια του Πέδρο μεταμορφώνεται και λάμπει!
Περισσότερο μου άρεσαν ερμηνευτικά οι Lluís Homar στο ρόλο του ξεπεσμένου σκηνοθέτη που αγαπά το σινεμά όσο και τον ίδιο τον έρωτα και Blanca Portillo ως η -καταδικασμένη στο ρόλο της φίλης- ερωτευμένη γυναίκα.

Στο σύνολό της λοιπόν είναι μία ταινία, στο κλασικό στιλ του Αλμοδόβαρ, δεν είναι σε καμία περίπτωση αριστούργημα, έχει κάποιες επαναλήψεις και εμμονές από τον Ισπανό σκηνοθέτη, ενώ απουσιάζει αισθητά μια ανατροπή στο τέλος, μία "έκρηξη". Εν τέλει είναι μία ταινία που δεν απογοητεύει τους fans του Αλμοδόβαρ, αλλά ούτε και τους "ουδέτερους" στους οποίους προσφέρει 2 ευχάριστες ώρες διασκέδασης.

Η Υπόθεση με δυο λόγια:
Ένας μεσήλικας σκηνοθέτης χάνει το φως του. Χάνει τον μεγάλο του έρωτα. Χάνει την καριέρα του. Κοιτώντας πίσω αφηγείται το παρελθόν, ως ύστατη προσπάθεια να μη χάσει το τώρα..

Ένας Αλμοδοβαρικός κόσμος είναι πάντα ενδιαφέρον κόσμος. Απλή, όμορφη ταινία.

Βαθμολογία: 6,5/10

8 σχόλια:

  1. Καλά έκανες και έφτιαξες cine-blog. Ήθελα να διαβάσω τι γράφεις για ταινίες και έπεφτα στα "Νέα του Παο" αεκτζής άνθρωπος :)

    Δεν συμφωνώ με το "κλασική αλμοδοβαρική" κυρίως λόγω χαρακτήρων. Στα υπόλοιπα έχεις δίκιο. Και για την Penelope. Οκ καλή είναι αλλά και εμένα δεν με ξετρέλανε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους βρέθηκε -άλλος ένας- άνθρωπος να μην τρελαίνεται με τη "θεά" Κρουζ. Ειδικά τις τελευταίες βδομάδες, απ΄ την προαγγελία των "Αγκαλιών" μέχρι την προβολή της ταινίας αλλά και μετά από αυτήν άπαντες εκθείαζαν την ηθοποιάρα και γυναικάρα Penelope Cruz.. Γούστα είναι αυτά.
    Πάντως ξαναλέω ότι στα χέρια του Almodovar μεταμορφώνεται αισθητά. Ε, τί διάολο μούσα του θα ήτανε αλλιώς;
    Για τον χαρακτηρισμό "κλασική αλμοδοβαρική" επίτρεψέ μου να επιμείνω. Έγραψα στο post τους λόγους. Εντάξει μπορεί να μην υπήρξε κάποιος "εκρηκτικός" χαρακτήρας, αλλά νομίζω ότι στο σύνολό τους όλοι οι ηθοποιοί υποδύονται ρόλους ντυμένους με αλμοδοβαρικά πρότυπα.

    Anyway, μπορεί απλά να το βλέπουμε διαφορετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είμαι ιδιαίτερη φαν του Αλμοδοβάρ ούτε της Κρουζ αλλά μου άρεσε η ταινία αρκετά. Μπορεί στο τέλος να μην υπήρχε η "έκρηξη" όπως πολύ σωστά είπες, αλλά η τελευταία ατάκα του σκηνοθέτη ήταν πολύ πετυχημένη.

    "Οι ταινίες πρέπει να τελειώνουν ακόμα και στα τυφλά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Οι ταινίες πρέπει να τελειώνουν ακόμα και στα τυφλά".

    Πολυ καλο συμπληρωμα Eskli, νασαι καλα!

    Φαν του Αλμοδοβαρ δεν ειμαι ουτε κι εγω. Ουτε της Κρουζ φυσικα.. Η ταινια ειναι απλα καλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερωτας, εγκλημα και σινεμα γινονται γι' ακομη μια φορα ενα στις εικονες του Almodovar, ο οποιος αγγιζει τη σκηνοθετικη τελειοτητα.Δεν αποφευγει ομως την επαναληψη της μελοδραματικης μανιερας που τον καθιερωσε.

    3:Καλη + η 7/10

    ΥΓ:Δεν ειμαι μεγαλος θαυμαστης του Αλμοδοβαρ και δεν με αγγιζουν παντα οι ταινιες του, αλλα τον εκτιμω και τον αναγνωριζω ως ενα σπουδαιο σκηνοθετη.Τρεις ταινιες του μου αρεσαν πολυ: Todo Sobre mi Madre (4:Πολυ καλη η 8/10), Hable con Ella (4:Πολυ καλη η 8/10), Volver (3,5:Καλη + η 7,5/10).Παντως η Penelope Cruz μου αρεσει πολυ και ως γυναικα και ως ηθοποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι καλος σκηνοθετης αλλα πολυ κιτς.
    Παντως εχει κανει μερικες μεγαλες ταινιες, οπως οι δυο πρωτες που αναφερεις. Καλο ηταν και το "Volver".
    Η Cruz μεταμορφωνεται στα χερια του (λογικο βεβαια, ως μουσα του)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστα, αυτη ειναι η λεξη που χαρακτηριζει τον Almodovar: κιτς.
    Απ'οτι καταλαβα δεν σε ενθουσιασε το "Volver".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε ναι ρε συ, ενω εχει ταλεντο και δυνατοτητες, ειναι πολυ κιτς. Το Volver σου ειπα καλο ηταν, αλλα οχι, δεν με ενθουσιασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή