Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

The Nightmare Before Christmas, Tim Burton, 1993




 "The Nightmare Before Christmas", "Ο Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης" του Tim Burton θεωρώ ότι είναι ότι πρέπει για αυτές τις μέρες, μετά φυσικά από το κινηματογραφικό ασπρόμαυρο αριστούργημα του Frank Capra, "It' s a Wonderful Life" με την απόλυτη, πανέμορφη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του.

 Εδώ, ο μεγάλος παραμυθάς Tim Burton, επιμελείται αυτού του ανατρεπτικού, θεότρελου animation μιούζικαλ του 1993. Την σκηνοθεσία την αναλαμβάνει... κάποιος Henry Selick, αλλά δικαίως την... δόξα δέχεται ο Burton. Άλλωστε, είναι ο παραγωγός και εις εκ των σεναριογράφων. Ενώ βέβαια έχει την όλη ιδέα καθώς και την επιμέλεια πάνω απ' τον... σκηνοθέτη Henry Selick!

 Βέβαια, 13 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας, εν έτει 2006, ο Burton θα αναλάβει -και- τη σκηνοθεσία της επανέκδοσης του φιλμ, σε 3D μορφή τούτη τη φορά!

 Στην πρώτη λοιπόν, αρχική έκδοση του 1993, ο Burton φτιάχνει τους χαρακτήρες, την ιστορία και ο Selick σκηνοθετεί, δεξιοτεχνικά μπορώ να πω, με τεχνική stop motion animation (Οι χαρακτήρες δεν είναι σχεδιασμένοι σε χαρτί, αλλά είναι κατασκευασμένοι, όπως τα σκηνικά. Οι ήρωες έχουν πραγματικές διαστάσεις, βρίσκονται σε πραγματικό σκηνικό, με πραγματικό φωτισμό, τα πιο βασικά στοιχεία της εν λόγω τεχνικής) και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Και πώς να μην ήταν βέβαια, όταν χρειάστηκαν 3 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η ταινία! Ναι, από το 1990 έπιασε δουλειά ο Tim Burton, ο οποίος επικαλούμενος έλλειψη χρόνου παρέδωσε τα ηνία της σκηνοθεσίας στον Selick. Έτσι και οι δύο έβαλαν τον καλύτερό τους εαυτό και τρία χρόνια μετά, αυτό το Χριστουγεννιάτικο "έπος" πλέον, πήρε σάρκα και οστά!



 Η υπόθεση της ταινίας:
Το κοινό μεταφέρεται στο τρισδιάστατο κέντρο ενός στοιχειωμένου σπιτιού, σε μια πόλη μεταμφιέσεων του Βασιλιά Κολοκύθα, Τζακ Σκέλιγκτον, που προσπαθεί να κυριαρχήσει πανηγυρικά στην περίοδο των Χριστουγέννων και να αλλάξει τους ρυθμούς της πόλης. Ενάντια στη συμβουλή της Σάλλι, της μοναχικής ζαβολιάρας κούκλας, που έχει κρυφά αισθήματα για αυτόν, ο Τζακ βάζει σε δράση τρία άτομα για το έθιμο του Halloween - τους Λοκ, Σοκ και Μπάρελ - για να τον βοηθήσουν να απαγάγει τον Αγιο Βασίλη. Όμως, ακόμα και όταν ο Τζακ συνειδητοποιεί το λάθος του, θα πρέπει να παλέψει με τον κακό Ούγκι Μπούγκι, πριν επαναφέρει τα πράγματα και αποκαταστήσει τη γιορτινή διάθεση της πόλης...


  Μία γιορτινή ταινία που περιέχει τα πάντα: παραμύθι, κέφι, τραγούδι, μουσική, χιούμορ, γέλιο, δράση, μυστήριο, ειρωνία, υπέροχα τεχνολογικά εφέ, εορταστική ατμόσφαιρα, αστείρευτη δημιουργικότητα, μαγεία...

 Το αξέχαστο soundtrack της ταινίας, βραβευμένο με Grammy, διαθέτει 10 τραγούδια του υποψήφιου για Όσκαρ Ντάνι Έλφμαν («Corpse Bride», «Big Fish»), τα οποία ερμηνεύει η φωνή του Τζακ.

  Χριστούγεννα και Εφιάλτης... πάνε μαζί; Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα βροντοφωνάζαμε "οχι", αλλά με τον Tim Burton απέναντι νομίζω ότι όχι μόνο... πάνε αλλά μας παρουσιάζονται με τέτοιο μοναδικό τρόπο απ' τον Αμερικανό παραμυθά ώστε γίνονται... ένα και το αυτό και αποτελούν το εφιαλτικά ατμοσφαιρικό must των γιορτών!

 Βαθμολογία: 8,5/10

 * Καλές γιορτές σε όλες και όλους σας, καλή χρονιά να έχουμε, με υγεία και αγάπη! 
 Εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει στον καθένα σας ξεχωριστά, ότι επιθυμεί. Ευτυχισμένο το 2011!

25 σχόλια:

  1. Αν και λόγω τεχνικής προόδου, προτιμώ το "Corpse Bride", ο "Εφιάλτης" είναι ασύλληπτη δημιουργία του τότε και παραμένει μία από τις τρεις αγαπημένες μου χριστουγεννιάτικες ταινίες.

    Το soundtrack (που ερμηνεύει ο ίδιος ο Elfman) είναι από τα κορυφαία όλων των εποχών. What's this...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι απ'τα καλύτερα έργα του Μπάρτον κατα τη γνώμη μου

    θερμές ευχες για μια υπέροχη καινούρια χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πρωτη ταινια που χρησιμοποιει το stop-motion συστημα και αυτη που καθιερωσε τον Τιμ Μπαρτον ως τον μετρ του παραμυθιου, της σκοτεινης, εφιαλτικης και σιναμα μαγευτικης και παραμυθενιας ατμοσφαιρας και του μαυρου χιουμορ. Ο «Χριστουγεννιατικος Εφιαλτης» ειναι ενα πρωτοποριακο κομψοτεχνημα!
    4/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμως η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον Henry Selick που αργότερα έκανε το Coraline. Ο Burton απλά το έγραψε και πάλι όχι μόνος του..

    Καλές γιορτές σε όλους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλά από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες!!!

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα υπέροχο σκοτεινό παραμύθι. Πάντως ταινία του Μπάρτον δεν την θεωρώ. Μπορεί να έκανε όλα τα άλα αλλά για μένα σημασία έχει η σκηνοθεσία όπου το θεωρώ λίγο άδικο προς τον Henry Selick, που όλη την δόξα την έχει πάρει ο Μπάρτον επειδή πουλάει τρελά το όνομά του. Εξάλλου μας έδειξε, το πόσο ταλαντούχος είναι, και με το πολύ όμορφο "Coraline".

    Καλή χρονιά και σε σένα Mike, ότι επιθυμείς!

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΥΧΕΣ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ
    ΠΑΝΠΛΟΥΤΟΙ ΝΑ ΣΤΕ ΣΤΗ ΧΑΡΑ
    ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ.

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλη χρονια moody,
    ισως και να συμφωνουσα για τη «Νεκρη Νυφη», παντως σιγουρα συμφωνω για τον «Χριστουγεννιατικο Εφιαλτη», οπου μαζι με το αριστουργημα του Καπρα ειναι οι 2 αγαπημενες μου ταινιες των ημερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και λοιπόν;E allora? οντως ειναι απο τις καλυτερες του!
    Αντευχομαι, καλη χρονια με υγεια πανω απ' ολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Monsieur Hulot,
    συμφωνω απολυτα!
    καλη χρονια να εχεις, με υγεια και ο,τι επιθυμεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανωνυμε, αυτο που γραφεις το εχω επισημανει, απλως κατα τη γνωμη μου σωστα παιρνει τη δοξα ο Μπαρτον, ο οποιος ειχε ξεκινησει να σκηνοθετει την ταινια, πριν την παραδοσει στο Σελικ, αλλα ειχε και τη γενικη εποπτεια!

    Νασαι καλα, καλη χρονια να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. argiris-cinefil,
    ισχυει οτι εγραψα παραπανω.. Ο Μπαρτον ειχε ξεκινησει τη σκηνοθεσια και στην πορεια παρεδωσε τα ηνια στο Σελικ, λογω επιβαρυμενου φορτου εργασιας. Ωστοσο κρατησε την γενικη εποπτεια και τον ελεγχο της ταινιας, ενω σκηνοθετησε ο ιδιος την τρισδιαστατη εκδοση της, επομενως θεωρω πως σωστα αναφερεται ως δικια του ταινια! Οπως και να 'χει, ολοι συμφωνουμε πως προκειται για σπουδαιο φιλμ.

    Καλη χρονια να εχεις, με υγεια και ο,τι επιθυμεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS,
    να εισαι καλα φιλε μου, καλη χρονια να εχεις, με υγεια, αγαπη, πολλα χαμογελα και προσωπικες στιγμες ευτυχιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι αλλά στην επίσημη φιλμογραφία του δεν αναφέρεται πουθενά ότι την έχει σκηνοθετήσει. Για εμένα αυτό έχει σημασία, δηλαδή το τι λένε τα επίσημα στοιχεία. Για λόγους μάρκετινγκ μπορούν να αναφέρουν ότι θέλουν, αυτό όμως δεν πάει να πει ότι αντιπροσωπεύει και την αλήθεια. Έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. katapliktiki tainia! :) poliagapimeni! kai to ost sketi mageia me ta tragoudia kai ti mousiki tou Elfman! :) kali xronia me igeia euxomai! agapi kai xara!! :) kalimeraaa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή χρονιά! Χρόνια πολλά!

    Υπέροχη ταινία! Παραμυθένια, σκοτεινή, αστεία, χριστουγεννιάτικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλή χρονιά και απο μένα !
    Υπέροχος ο εφιάλτης, υπέροχη η μουσική και οι χαρακτήρες.
    Αλήθεια, τώρα που το σκέφτομαι πάντως, η τελευταία ταινία του Burton που μου είχε αρέσει πολύ ήταν το Sleepy Hollow (και λίγο τα Big Fish, Corpse Bride).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αργυρη η αποψη σου ειναι απολυτως δεκτη. Κι εγω αλλωστε αυτο πιστευω, αλλα στη συγκεκριμενη ταινια η επιρροη του Μπαρτον ειναι εμφανης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. leviathan ετσι ειναι!
    Επισης καλη χρονια, με υγεια σε σενα και τους ανθρωπους που αγαπας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. eskli μου, νασαι καλα, καλη χρονια με υγεια και ο,τι επιθυμεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. curious_ape009 καλη χρονια φιλε, με υγεια πανω απ' ολα!
    Το «Sleepy Hollow» ειναι ταινιαρα, ωραιες ηταν και οι αλλες δυο που λες, νομιζω οτι θα αρεσουν σε καθε φαν του Μπαρτον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ναι όντως είναι εμφανής. Αυτό δεν το αμφισβητώ σε καμία περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ χρονια πολλα leviathan, νασαι καλα :)

    @ argiris-cinefil, οποτε συμφωνουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή