Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

El Laberinto del Fauno, Guillermo del Toro, 2007


 «Ο Λαβύρινθος του Πάνα» («The Pan's Labyrinth»), ένα πολύ όμορφο παραμύθι για ενήλικους από τον Μεξικανό Guillermo del Toro και το 2007, με το οποίο ο λάτρης του φανταστικού ολοκληρώνει την άτυπη "σκοτεινή τριλογία" του, μετά τα «The Devil's Backbone» και «Cronos».

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Ισπανία, 1944: το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Η Κάρμεν, που πρόσφατα ξαναπαντρεύτηκε, μετακομίζει με την κόρη της Οφηλία, στο σπίτι του καινούριου της συζύγου Βιντάλ, λοχαγό στον στρατό του δικτάτορα Φράνκο. Μην μπορώντας να αντέξει εύκολα την καινούρια της ζωή, το νεαρό κορίτσι ψάχνει να βρει καταφύγιο σε έναν μυστηριώδη λαβύρινθο, που ανακαλύπτει δίπλα στο νέο της σπίτι. Ο Πάνας, ο φρουρός του, ένα μαγικό πλάσμα, της αποκαλύπτει ότι είναι η χαμένη από καιρό πριγκίπισσα του μυθικού αυτού βασιλείου. Για να βρει την αλήθεια, η Οφηλία πρέπει να φέρει εις πέρας τρεις επικίνδυνες αποστολές, αποστολές που δεν μοιάζουν σε τίποτα με ό,τι έχει αντιμετωπίσει ως τώρα στη ζωή της.

 Ο Μεξικανός σκηνοθέτης και λάτρης του φανταστικού, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, εδώ, στην καλύτερη ίσως δημιουργία του παίρνει μία παραλλαγή της «Αλίκης στη χώρα των Θαυμάτων» και της βάζει για φόντο την σπαραγμένη από τον τρομερό εμφύλιο του '40, Ισπανία. Και για πρώτη φορά ο Ντελ Τόρο ακροβατεί μεταξύ αληθινού και φανταστικού, με τον βίαιο πραγματικό κόσμο από τη μία και τον φανταστικό κόσμο που δημιουργεί η μικρή Οφηλία για να ξεφύγει από την άλλη. Έναν κόσμο όμως που δεν θυμίζει σε τίποτα αντίστοιχους φωτεινούς, χαρούμενους, ονειρεμένους κόσμους που πλάθουν συνήθως τα μικρά παιδιά, αλλά ένα σύμπαν σκοτεινό και βίαιο, που δεν διαφέρει πολύ από τον πραγματικό. Που όμως είναι αισιόδοξος και ελπιδοφόρος.
 Και ο Ντελ Τόρο που υπογράφει και το σενάριο δημιουργεί ένα υπέροχο, φανταστικό σύμπαν γεμάτο σύμβολα και αλληγορίες.

 Μετά το πέρας του Ισπανικού εμφυλίου και στις απαρχές του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο, η Οφηλία, ένα 10χρονο ονειροπόλο κορίτσι ζει με τη μητέρα της, Κάρμεν και τον πατριό της, Βιντάλ, λοχαγό που του έχει ανατεθεί να εξοντώσει τους επαναστάτες και αντιστασιακούς. Μόνη της πια, αφού η μητέρα της έχει συμβιβαστεί με την αυταρχική ζωή του νέου της συζύγου και μη μπορώντας να αντέξει τη νέα της ζωή μέσα στην απορρέουσα πολεμική ατμόσφαιρα "δραπετεύει" δημιουργώντας έναν φανταστικό κόσμο, όπου θα πραγματοποιήσει ένα μαγευτικό ταξίδι προς την προσωπική της λύτρωση από τις ενοχές που κουβαλάει εξαιτίας των αμαρτιών όλων των υπολοίπων. Θα έχει για "οδηγό" της τον φαύνο φύλακα του Λαβυρίνθου (ένα μέρος γεμάτο νεράιδες, Φαύνους και παράξενα τερατόμορφα πλάσματα), τον Πάνα, ένα τέρας. Ο Πάνας προέρχεται από την Ελληνική μυθολογία και τον τραγόμορφο θεό Πάνα, όμως μέσα στην ταινία ουδέποτε αναφέρεται το όνομα "Πάνας" αλλά το "Φαύνος" που προέρχεται από τον ρωμαϊκό πολιτισμό (η «θεότητά» του ενσωματώνει το Ολον στη φύση και στον άνθρωπο - καλό και κακό, χωρίς ηθική ισορροπία. Είναι, στην πραγματικότητα, ένας ουδέτερος χαρακτήρας που μπορεί να προωθήσει τη δημιουργία ή την καταστροφή.).
 Βέβαια το αληθινό τέρας ο Ντελ Τόρο μας το παρουσιάζει στο πρόσωπο του λοχαγού Βιντάλ, που τον υποδύεται εξαιρετικά ο Sergi Lopez. Ένα αληθινό ανθρωπόμορφο τέρας, πολύ πιο τρομακτικό από εκείνα που συναντάει η μικρή ηρωίδα στον Λαβύρινθο του φανταστικού της κόσμου.
  Και εδώ η θέση του σκηνοθέτη είναι ξεκάθαρη. Δεν ωραιοποιεί τον πόλεμο, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε πολλές ταινίες, αλλά παίρνει σαφή θέση κατά του φασισμού και κάθε μορφής καταπίεσης και καταπάτησης και αφήνοντας στην άκρη τις τραγικές και αποδεδειγμένα ολέθριες συνέπειες του εμφυλίου αφήνει ανοιχτή μια χαραμάδα ελπίδας μέσα από το φανταστικό ταξίδι της Οφηλίας. Το οποίο ταξίδι ολοκληρώνεται με το πιθανώς διφορούμενο, απόλυτα ταιριαστό όμως με το κλίμα της ταινίας, φινάλε.
 Η μικρή Ivana Baquero δίνει μία συγκινητική ερμηνεία και ξεχωρίζει μετά από εκείνη του Λόπεζ.

 Τα εφέ που χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό ο Ντελ Τόρο, δίχως να πολυνοιάζεται για το αν η ταινία θα ξεφύγει από τα όρια του καλλιτεχνικού σινεμά και θα αγγίξει εκείνα του εμπορικού, είναι εκπληκτικά. Όπως επίσης εκπληκτικά είναι τα σκηνικά και πανέμορφη η σκοτεινή φωτογραφία. Ωστόσο τα μεγάλο ατού της ταινίας είναι τα αλληγορικά και φανταστικά στοιχεία που χρησιμοποιεί ο Μεξικανός δημιουργός, καθώς και το μαγικό πάντρεμα αυτών με τα παιδικά παραμύθια και την Ελληνική μυθολογία μέσα από τις τρεις παράλληλες ιστορίες του.

 Οι συμβολισμοί του Ντελ Τόρο είναι τόσοι πολλοί που δεν αρκούν μερικές αράδες για να αναλυθούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Αλλά από την άλλη δε νομίζω ότι είναι αναγκαίο να καταφεύγουμε σε βαθείς αναλύσεις επί αναλύσεων για την "επεξήγηση" μιας ταινίας.

 Η ταινία ήταν υποψήφια για 6 όσκαρ και κατάφερε να κερδίσει τα τρία: Όσκαρ Καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σκηνικών (Ευγένιο Καμπαλέρο, Πίλαρ Ρεβουέλτα), Όσκαρ Φωτογραφίας (Τζουλιέρο Ναβάρο), Όσκαρ Μοντάζ (Ντέιβιντ Μάρτιν, Μοντσέ Ριμπέ). Επίσης συνολικά έχει κερδίσει 61 διεθνή βραβεία και ακόμα 56 υποψηφιότητες, με σημαντικότερες εκείνες για την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας και τον Φοίνικα στις Κάννες.


 Ένα πανέμορφο παραμύθι, αυστηρά για ενήλικες, μία εντυπωσιακή ταινία, από τις ωραιότερες της περασμένης δεκαετίας.

 Βαθμολογία: 8/10

20 σχόλια:

  1. Ισπανόφωνο φιλμ χωρις κλασατους γνωστούς πρωταγωνιστές.Μια πολυ αξιόλογη ταινία με ενα όμορφο ταξίδι μεταξύ πραγματικότητας και φανταστικού.
    Τα σπέσιαλ εφέ πολύ καλά,μην ξεχνάμε ότι είναι ευρωπαϊκός κινηματογράφος.
    Η μουσική είναι απο το είδος που μου αρέσει.Η μικρή Οφελια απλά μαγική.

    Την προτείνω πάντα κι εγώ σε όποιον δεν την έχει δει :)

    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάλι πρέπει να είμαι από τους λίγους που δεν τους ενθουσίασε. Πάντως αντικειμενικά είναι σπουδαία ταινία με σαφεις αλληγορικές προεκτάσεις και όχι μόνο. Το "The Devil's Backbone" μου άρεσε πιο πολύ και το "Cronos" δεν το έχω δει αλλά το έχω κατεβάσει. Ωραίο το κείμενό σου.

    3: Καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και λοιπόν;E allora? καλησπερα, αυτο το ταξιδι που λες ειναι εκπληκτικο, για τα εφε και την μικρη εγραψα, παρελειψα ομως να αναφερω τη μουσικη, η οποια ηταν επισης εξοχη.

    Ε, συνεχισε να την προτεινεις, γιατι αξιζει πραγμαικα :)

    Νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. argiri μιλαμε για παμπολλους συμβολισμους και αρκετες αλληγοριες. Τρομερος ο Ντελ Τορο!
    Και πλακα πλακα βγαινουν 5-6 σημαντικοτατοι σκηνοθετες απ' το "ασημο" Μεξικο!

    Το "The Devil's Backbone" ειναι επισης πολυ ωραια ταινια, το "Cronos" δεν το εχω δει ουτε εγω.
    Νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά πολύ καλή ταινία,αλλά πιστεύω όλος αυτός ο ντόρος περί αριστουργήματος που ακούω συχνά, είναι απόρροια του παραμυθικού και παιδκικού της στοιχείου...

    Fauntleroy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. poli agapimeni tainia kai poli agapimeno soundtrack tautoxrona!! :) kalo ksimeroma! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. mike προσωπικά θα συμφωνήσω σε όλα όσα γράφεις. Είναι από τις πλέον αγαπημένες μου ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. faunt αυτο που λες οντως επηρεαζει...
    Αριστουργημα δεν ειναι σε καμια περιπτωση, ειναι παντως μια αρκετα εντυπωσιακη ταινια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. crispy και πολυ καλα θα κανεις :)
    εγω παλι δεν την κατατασσω στις αγαπημενες μου, απλως την παραδεχομαι για την δεδομενη καλλιτεχνικη της αξια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παραλλαγη της "Αλικης στη Χωρα των Θαυματων", με ενα εξαιρετικο παντρεμα φαντασιας και πραγματικοτητας, οπου το παραμυθι εναλλασσεται διαρκως με τον τρομο του φασισμου στη φρανκικη Ισπανια.

    4:Πολυ καλη η 8/10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα Cinefil, προλαβα και ειδα το ιστολογιο σου με καποιες λιστες που ειχες αναρτησει αλλα δεν το βρισκω πια, τι εγινε το διεγραψες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπερα Mike!
    Ειχα κανει μια λιστα με τους 20 αγαπημενους μου σκηνοθετες, αλλα το διεγραψα γιατι εκανα καποια λαθακια, αλλα θα το ξανακανω και θα κανω και αλλες λιστες.Αλλα, ολα αυτα λιγο αργοτερα γιατι ειμαι καινουργιος σε αυτα και δεν τα εχω μαθει τοσο καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α OK, ενταξει δε τρεχει κατι, το ξαναφτιαχνεις!
    Και σιγουρα θα ειναι πολυ ενδιαφερον :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε ευχαριστω πολυ που με ενθαρρυνεις φιλε Mike!Το εκτιμω πολυ αυτο και χαιρομαι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νασαι καλα, περιμενουμε τις λιστες σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμένα δε μου άρεσε, αν και παντού (ΠΑΝΤΟΥ όμως) το εκθειάζουν. Ακόμα και στο imdb. Δεν καταλαβαίνω. Τρέχει τίποτα με την πάρτη μου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οχι ρε αδερφε, σιγα μην τρεχει κατι επειδη... διαφωνεις σε μια κριτικη ταινιας ειτε με 1 ειτε με 100 ατομα.
    Αλιμονο αν ολοι ειχαμε τα ιδια γουστα, σκεφτομασταν τα ιδια πραγματα, ειχαμε τα ιδια ενδιαφεροντα κλπ... Ποσο ανιαρος θα ηταν ο κοσμος;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ένα παραμύθι ενηλικίωσης σε έναν σκληρό κόσμο με τέρατα πολύ χειρότερα από αυτά της παιδικής φαντασίας! Πάρα πολύ καλή ταινία! Νομίζω πως της βάζω 9/10 (έχω καιρό που το είδα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ετσι ακριβως!
    Κι εγω το ειχα δει αρκετο καιρο πριν, αλλα αυτο δε λεει κατι. Νομιζω οτι αν βλεπεις προσεχτικα μια ταινια, ειτε σου αρεσει πολυ ειτε οχι, θα τη θυμασαι μετα για καιρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή