Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Bringing up baby, Howard Hawks, 1938


 Μεταφορών συνέχεια με την αριστουργηματική screwball κωμωδία του Howard Hawks, "Bringing up Baby":

Στο "Bringing up baby" που αποδίδεται στα ελληνικά ως "H γυναίκα με τη λεοπάρδαλη" ή "Ξύπνα μωρό μου", ο μύωπας παλαιοντολόγος (Kάρι Γκραντ), μανιακός συλλέκτης δυσεύρετων οστών ενός δεινοσαύρου, γνωρίζει μια σπιρτόζα και ατίθαση κοπέλα (Kάθριν Xέπμπορν) που τον ερωτεύεται. O αγαθός, καταπιεσμένος και εκτός πραγματικότητας επιστήμονας αναγκάζεται, από τη χαριτωμένη, άταχτη και λίγο παλαβή γυναίκα, να αποβάλει το προστατευτικό κέλυφος της σοβαροφάνειας, και να πέσει με τα μούτρα σε μια τρελή ερωτική περιπέτεια, γεμάτη παρεξηγήσεις και γκάφες.
Σε αυτό το αριστούργημα της screwball κωμωδίας, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Χάουαρντ Χοκς αποτυπώνει άριστα στην οθόνη τη κωμική φλέβα που διαθέτει, χαρίζοντάς μας μια απίθανη και ξεκαρδιστική κωμωδία που ξεπερνά κατά πολύ σε κωμικά στοιχεία και ατάκες αρκετές μεταγενέστερες κωμωδίες!
Κύριο θέμα που ο Χοκς τόσο εδώ όσο και σε άλλες ταινίες του διακωμωδεί ευχάριστα και ανατρέπει ειρωνικά και δηκτικά είναι αυτό του ρόλου των δύο φύλλων.

Απολαυστική, ξεκαρδιστική, υπέροχη κωμωδία. Σε τρομερά κέφια και το πρωταγωνιστικό δίδυμο Κάρι Γκραντ, Κάθριν Χέπμπορν.

Βαθμολογία: 9/10

10 σχόλια:

  1. Θυμάμαι πόσο καιρό έψαχνα να βρώ να δώ την συγκεκριμένη ταινία.Οταν την είδα κατάλαβα τι σημαίνει ''κωμωδία''και τι σημαίνει να είσαι πολύ καλός ηθοποιός.Η Hepburn δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας(η σκηνη με το τηλέφωνο αλλά και με το σκισμένο φόρεμα..!!!)και ο Grant δημιουργεί μια απίστευτη χημεία μεταξύ τους.Ταινία που δεν χορταίνεις να την βλέπεις!!!Σχεδόν αριστούργημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο τις κλασσικοτερες και καλυτερες κωμωδιες που εχουν γυριστει.Σουρεαλιστικη υποθεση και εξυπνες ατακες.Υπεροχη αναμειξη αναμεσα στους Cary Grant και Katherine Hepburn.Ο Hawks ηταν σπουδαιος σκηνοθετης και μπορουσε να σκηνοθετησει επιτυχως ολα τα ειδη ταινιων (γουεστερν, φιλμ νουαρ κ.α.).

    4:Πολυ καλη

    0:Κακη/ 1:Μετριοταη/ 2:Απλα ενδιαφερουσα/ 3:Καλη/ 4:Πολυ καλη/ 5:Αριστουργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. academy ετσι ακριβως! Σε μεγαλα κεφια οι πρωταγωνιστες, τρομερες ατακες που ξεπερνουν κατα πολυ μεταγενεστερες κωμωδιες, σχεδον αριστουργηματικη ταινια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανωνυμε κλασικη και ξεκαρδιστικη κωμωδια. Συμφωνω για τον Hawks, ο οποιος ειναι ενας απο τους αγαπημενους μου σκηνοθετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική αυτή η περίοδο των screwbals. Αν μη τι άλλο, κατάφερε να δώσει στις φαινομενικά προοριζόμενες για το εμπόριο ταινίες, ένα ανεξίτηλα διαχρονικό πρόσωπο...

    Κι ο Hawks. Ο Hawks....:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπερα kioy, σιγουρα ειναι διαχρονικες ταινιες που εχουν να προσφερουν πολλα τοσα χρονια μετα.

    Ο Hawks ξαναειπα, ειναι ενας απ' τους αγαπημενους μου σκηνοθετες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια αρκετά καλή μα πάνω από όλα διαχρονική ταινία. Απίστευτες και ξεκαρδιστικές καταστάσεις κάτι που είναι δηλαδή ο ορισμός της της screwball κωμωδίας.
    Κι εμένα από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες, του οποίου ο τρόπος να ελίσσεται από το ένα είδος στο άλλο ήταν αξιοθάυμαστος. Κάτι το οποίο πολύ λίγοι το καταφέρνουν και με τέτοια επιτυχία (Τζον Χιούστον).

    3,5: Καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ειναι λοιπον τυχαιο οτι ολοι οχι μονο τον παραδεχομαστε και τον εκτιμουμε ως μεγαλο σκηνοθετη, αλλα τον γουσταρουμε και προσωπικα!

    Και συμφωνω μαζι σου και για τον Χιουστον, ειναι στην ιδια κατηγορια (πολυπλευρος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και μόνο που είδα τον τίτλο της ταινίας άρχισα να γελάω!! Ξέρεις ότι λατρεύω αυτού του είδους τις ταινίες! Εδώ πάλι έχουμε Χάουαρντ Χωκς με τον απολαυστικότατο Κάρι Γκραντ , ε, κι έχουμε την θεά Κάθριν! Τι απίστευτες καταστάσεις , τι ατάκες! Όσο θυμάμαι εκείνη την σκηνή με τον σκελετό του δεινόσαυρου....
    Αυτή είναι σίγουρα πιο screwball από το his girl friday!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαχα! ειναι πραγματι ξεκαρδιστικη. Καθε φορα!
    Απολαυστικο το διδυμο, τρομερες ατακες, εξοχες καταστασεις.
    Ναι, αυτη αλλωστε θεωρειται και το αριστουργημα της screwball, αλλα και οι ταινιες με τους αδερφους Marx ειναι υπεροχες. Η ταινια που λες, οπως σου εγραψα μου αρεσε αρκετα αλλα δεν θα την εβαζα στην κορυφη του ειδους.
    Νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή