Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Glengarry glenross, James Foley, 1992

Μία ακόμη μεταφορά από το άλλο blog, ένα κρυμμένο διαμάντι με τίτλο «Glengarry glenross»:

Το "Glengarry Glenross", ή "Οικόπεδα με Θέα" όπως είναι ο ελληνικός τίτλος είναι μια ταινία "must see" για κάθε φίλο του κινηματογράφου. Πρόκειται για ένα κρυμμένο διαμαντάκι, μιας και δεν κυκλοφορεί σε dvd clubs ενώ σπανίως προβάλλεται από την t.v..
Ο James Foley σκηνοθετεί μαεστρικά το έξοχο σενάριο του θεατρικού συγγραφέα David Mamet (ο ίδιος προσαρμόζει το σενάριο στην ταινία), σε μια ταινία που μας αφηγείται την ασφυκτική πίεση στην οποία υπόκεινται οι πωλητές ενός μεσιτικού γραφείου στη Νέα Υόρκη για να πουλήσουν μέχρι το πρωί ακίνητα αμφίβολης αξίας, σε ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο ιστορικό επενδύσεων σε οικόπεδα. Αυτοί που θα τα καταφέρουν, θα αποκτήσουν μια λίστα με τους καλούς πελάτες. Σε περίπτωση που αποτύχουν, οι εργαζόμενοι θα απολυθούν.

Μια καυστική σάτυρα με πολύ καλό, μαύρο χιούμορ από τον Φόλεϊ γύρω απ΄ τον κόσμο των πωλήσεων. Το δε καστ, απολαυστικότατο: Τζακ Λέμον, Αλ Πατσίνο, Άλαν Άρκιν, Κέβιν Σπέισι, Εντ Χάρις, Τζόναθαν Πράις, Άλεκ Μπάλντουϊν!

Τρομερό καστ, σπουδαίες ερμηνείες, έξοχο σενάριο, πολύ καλή σκηνοθεσία.
Ψάξτε το αλλά καλού κακού έχετε έτοιμο το βίντεο (ή dvd τώρα πια...)!

Βαθμολογία: 9/10

7 σχόλια:

  1. Βλέπω Mike σε είχε ενθουσιάσει πάρα πολύ και δεν το περίμενα αυτό διότι από ότι έχω καταλάβει, οι ταινίες που σε ενθουσιάζουν περισσότερο είναι μη αμερικανικές. Καλή ταινία όπου για μένα, όπως είπες κι εσύ, στηρίζεται κυρίως στις έξοχες ερμηνείες και στο εξαιρετικό της σενάριο, το οποίο μας μυεί με σχολαστικό τρόπο στον αδίστακτο κόσμο των μεσιτικών γραφείων.

    3: Καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτιμω σαφως τον Ευρωπαϊκο και Ασιατικο (ειδικα Ιαπωνικο) κινηματογραφο, αλλα δεν σημαινει παραλληλα οτι δεν θεωρω καλες αρκετες Αμερικανικες ταινιες. Κι οχι μονο καλες. Και σπουδαιες, και αριστουργηματικες.
    Και η συγκεκριμενη ειναι τετοια. Τρομερο σεναριο απο εναν μαστορα του ειδους (Μαμετ), ομορφη σατυρα και πραγματικα εξαιρετικες ερμηνειες απο το συνολο ενος σπουδαιου καστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απίστευτο καστ! Ταινία για να απολαύσεις τους ηθοποιούς και τις ερμηνείες τους.

    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα zisi, ακριβως ετσι ειναι, ενα καστ πραγματικα σπανιο, αν και θα επιμεινω και στο εξοχο σεναριο του Μαμετ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την είχα δει παλιά και δεν μου είχε αρέσει,αλλά δεν λέει κάτι αυτό γιατί τότε ήμουν άλλος άνθρωπος. Πάντως, δεδομένων των βαθμολογιών που βάζεις γενικά, το 9/10 μου φαίνεται υπερβολικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιθανως και να ειναι, ομως τετοιο καστ -και κυριως τετοιες ερμηνειες απ' ολο το καστ- δεν βρισκεις ευκολα!
    Γενικα παντως στο θεμα της βαθμολογιας, συνηθως κρινω με βαση την καλλιτεχνικη αξια της ταινιας, αλλα καποιες φορες με βαση το ποσο μου αρεσε. Κι εδω τυγχανει να με ενθουσιασε αρκετα, οποτε ενας, ας πουμε πιο αντικειμενικος βαθμος, θα ηταν γυρω στο 7-8.

    Μου κανει εντυπωση που λες "...δεδομενων των βαθμολογιων που βαζεις γενικα...". Θεωρεις οτι η γενικη βαθμολογηση ειναι αυστηρη; Γιατι εγω θα ελεγα πως μαλλον -αρκετα- επιεικης ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εε,μου φαίνεται λίγο αυστηρή!Για παράδειγμα, στο ΜΕΜΕΝΤΟ, παρόλο που έγραφες πόσο σου άρεσε, του έβαλες μόνο 8.5/10, ενώ θα περίμενα, με βάση τα γραφόμενά σου, να είναι ένα 9.5! Το ίδιο έχω σκεφτεί και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή