Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Death at a Funeral, Frank Oz, 2007

 

 «Θάνατος σε μια Κηδεία», η τελευταία δουλειά του σκηνοθέτη κυρίως εμπορικών κωμωδιών ("Dirty Rotten Scoundrels", "Little Shop of Horrors", "What about Bob", "In & Out", "The Stepford Wives"), Frank Oz, σε σενάριο Dean Craig με τους: Matthew Macfadyen, Keeley Hawes, Andy Nyman, Ewen Bremner, Daisy Donovan.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Σε μία πολυτελή εξοχική κατοικία στην Αγγλία, συγκεντρώνονται συγγενείς και φίλοι για μια κηδεία. Ο ένας γιος, ο Daniel (Matthew MacFadyen), δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το πατρικό του, όπου μένει με τη σύζυγό του και τη μητέρα του, και τα'χει με τον αδερφό του, τον Robert (Rupert Graves), ο οποίος είναι διάσημος συγγραφέας, κατοικεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη και δείχνει να τα παίρνει όλα ελαφρά. Αυτή τη μέρα, όμως, τα δύο αδέρφια θ' αναγκαστούν όχι μόνο να συνυπάρξουν αλλά και να συνεργαστούν για να μη βεβηλωθεί η κηδεία του πατέρα τους από τις... ιδιότροπες συμπεριφορές ορισμένων συγγενών, την επήρεια ψυχεδελικών ναρκωτικών και τον εκβιασμό ενός μυστηριώδους ξένου που απειλεί να ξεσκεπάσει ένα τρομερό μυστικό για τον αποθανόντα.

 Ο Ντάνιελ, ένας σοβαρός νέος και παντρεμένος με τη Τζέιν, μένει ακόμα στο πατρικό του.
 Μετά το θάνατο του πατέρα του όμως, πρέπει να οργανώσει την κηδεία αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και ένα σωρό προβλήματα που θα προκύψουν από τους «ενοχλητικούς» συγγενείς και φίλους.
 Το νεκροθάφτη που δεν ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του, τον διάσημο κι εγωϊστή αδερφό του που έρχεται από τις ΗΠΑ, τον αρραβωνιαστικό της ξαδέρφης του που κουβαλάει ναρκωτικά κι ένα σπαστικό παρείσακτο που προσπαθεί να σπιλώσει τη μνήμη του πατέρα του αλλά και πολλούς άλλους.
 Οι προσπάθειες του Ντάνιελ να διατηρηθεί μια σοβαρότητα χάρη της ημέρας θα ναυαγήσουν όταν ένας θάνατος θα προστεθεί στην ήδη γεμάτη από κωμικοτραγικά γεγονότα ημέρα.

 Μία οικογένεια λοιπόν λονδρέζων αστών μαζεύεται συγκεντρώνονται στην αγγλική εξοχή για την κηδεία του πατέρα, αλλά όλα πηγαίνουν στραβά. Από την αρχή κι όλας όταν οι νεκροθάφτες θα φέρουν λάθος φέρετρο με άλλη σορό(!) παρακολουθούμε ένα γαϊτανάκι αστείων συμβάντων, όπου ο μέλλοντας σύζυγος της ξαδέρφης του Ντάνιελ καταπίνει κατά λάθος παραισθησιογόνα χάπια περνώντας τα για βάλιουμ, ένας νάνος άγνωστος τοις πάσι θα εμφανιστεί και θα αποκαλύψει ότι είχε ερωτική σχέση με τον αποθανόντα ζητώντας αποζημίωση για να μην αποκαλύψει το μυστικό, τα δύο αδέλφια θα παραμερίσουν τις διαφορές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ακόμη, ο αθυρόστομος, καθηλωμένος σε καροτσάκι παππούς και διάφοροι άλλοι προσκεκλημένοι προκαλούν μια σειρά από κωμικά γεγονότα μέχρι το... θάνατο στην υπό τέλεση κηδεία! 

 Κλασική βρετανική κωμωδία, γύρω απ' την επανένωση των αποξενωμένων μελών μιας οικογένειας, που συγκεντρώνονται για μια κηδεία και αναγκάζονται από τις καταστάσεις να έρθουν πιο κοντά, να μοιραστούν μυστικά και πάθη, να βγάλουν άπλυτα στη φόρα και να ανεχθούν δυσάρεστες και περίεργες συμπεριφορές.

 Το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ υπάρχει, όπως και ορισμένα ξεκαρδιστικά γκαγκς, παρανοϊκοί χαρακτήρες, αλλόκοτες συμπεριφορές, σειρά παρεξηγήσεων, έκρηξη συναισθημάτων και απωθημένων αλλά και η υπόγεια σάτιρα σε κοινωνικούς θεσμούς, τα σεξουαλικά υπονοούμενα, η αποδόμηση της αστικής κοινωνίας.

 Συμμετοχή στο φεστιβάλ του Λοκάρνο, για μια μαύρη κωμωδία χαρακτήρων, από τις γνήσιες του είδους, όχι όμως κι απ' τις καλύτερες. Με έξυπνους διαλόγους και καλές ερμηνείες από την αφρόκρεμα της βρετανικής κωμωδίας.

 Βαθμολογία: 6,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου