banner

image

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Polytechnique, Denis Villeneuve, 2009


 Ο καναδός σκηνοθέτης Denis Villeneuve με την τρίτη ταινία του κάνει, ένα χρόνο πριν το "Incendies", ένα ασπρόμαυρο δράμα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, σε σενάριο Jacques Davidts με: Maxim Gaudette, Sebastien Huberdeau, Karine Vanasse, Evelyne Brochu, κ.ά.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Η ταινία αφηγείται την ιστορία της σφαγής στο Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ, όπως την έζησαν δύο φοιτητές, η Valérie και ο Jean-François, η ζωή των οποίων άλλαξε απότομα και μια για πάντα όταν ένας νεαρός άντρας εισέβαλε στη σχολή με σκοπό να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες πριν να αυτοκτονήσει. Η ταινία είναι βασισμένη στις μαρτυρίες όσων επέζησαν από εκείνα τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο.

 Ο Ντενίς Βιλνέβ, που εκτόξευσε την τιμή της μετοχής του στο παγκόσμιο κινηματογραφικό χρηματιστήριο το 2010 με το "Incendies", εδώ, ένα χρόνο πριν, καταπιάνεται με την προ 20 ετών αληθινή ιστορία, που έλαβε χώρα στον Καναδά και το πανεπιστήμιο École του Μοντρεάλ ένας μισογύνης, φανατικός αντιφεμινιστής μπούκαρε στο Πολυτεχνείο και εκτέλεσε εν ψυχρό, με απίστευτη ηρεμία, όποια φοιτήτρια έβλεπε μπροστά του, αδιαφορώντας για τους άντρες, τους οποίους προσπερνούσε μένοντας απολύτως προσηλωμένος στο στόχο του... Συνολικά σκότωσε 14 φοιτήτριες και τραυμάτισε δεκάδες ακόμη, οι οποίες φυσικά, έφεραν τα τραύματα από αυτήν την τρομακτική εμπειρία σε όλη τους τη ζωή.
 Και μάλιστα, προχωρά σε αυτήν την ειδεχθή πράξη στο τμήμα μηχανολογίας του Πολυτεχνείου, κατεξοχήν «αντρικό» δηλαδή, στο οποίο «εισέβαλαν» οι «φεμινίστριες». Οι οποίες βέβαια, στην πραγματικότητα είναι ΑΠΛΩΣ, γυναίκες. Χωρίς να ανήκουν σε κάποιο φεμινιστικό κίνημα, δίχως να έχουν συμμετοχή σε παρόμοια δράση, από την οποία ο δράστης θα μπορούσε να αρπαχτεί δίνοντας ένα ψευτοάλλοθι στην αρρωστημένη «επανάστασή» του.

 Ο Καναδός κάνει μια απλή μαγκιά. Καταγράφει και αναπαριστά ένα σοκαριστικό συμβάν με απόλυτη ψυχραιμία. Αποστασιοποιημένος και χωρίς να παίρνει την παραμικρή θέση, απλώς παρουσιάζει ρεαλιστικά την τραγωδία που έλαβε χώρα το Δεκέμβρη του 1989 στο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Θα μπορούσε να κατακρίνει το συμβάν, να χαρακτηρίσει ψυχοπαθή τον πιτσιρικά που με θράσος και ανεξήγητη ηρεμία εισέβαλε οπλισμένος στο Πολυτεχνείο και σκότωσε δεκάδες φοιτήτριες στο όνομα ενός κοινωνικού «πιστεύω». Δεν το κάνει όμως πετυχαίνοντας έτσι το μεγάλο στοίχημα που προσέδωσε υψηλή απήχηση στο φιλμ. Να αποτίσει δηλαδή ένα φόρο τιμής στα νεαρά άτομα, αθώα θύματα ενός παρανοϊκού.

 Θα σας θυμίσει σίγουρα τον «Ελέφαντα» του Γκας Βαν Σαντ, όμοιας θεματικής. Έναν από τους πλέον υπερτιμημένους Χρυσούς Φοίνικες κατά τη γνώμη μου, με την ταινία του Βιλνέβ να μου αρέσει περισσότερο και να τη θεωρώ πιο σημαντική.

 Πληθώρα καναδικών βραβείων για το "Polytechnique", αλλά και συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ με κυριότερο αυτό των Καννών.

 Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου