Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Los Ojos de Julia, Guillem Morales, 2010


 Ο Guillermo del Toro επιβλέπει και παρουσιάζει αυτό εδώ το ατμοσφαιρικό θρίλερ, ένα ακόμη από την Ισπανία, που είναι με διαφορά η κορυφαία σε αυτό το κινηματογραφικό είδος. Του 2010, σε σκηνοθεσία Guillem Morales, ο οποίος υπογράφει εδώ μόλις τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, μετά από κάποιες μικρού μήκους αλλά και το ντεμπούτο με το "El habitante incierto", το 2004.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Η Julia, μια γυναίκα που χάνει σταδιακά την όρασή της, βρίσκει τη δίδυμη αδερφή της, Sara, κρεμασμένη στο υπόγειο του σπιτιού της. Η Sara είχε ήδη τυφλωθεί από την ίδια αρρώστια. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νεαρή γυναίκα αυτοκτόνησε, αλλά η Julia αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση, μιας και διαισθάνεται πως πρόκειται για δολοφονία. Έτσι μπαίνει σε ένα σκοτεινό κόσμο, που μοιάζει να κρύβει μια μυστηριώδη παρουσία. Καθώς η Julia ξεκινά να τοποθετεί τα στοιχεία το ένα δίπλα στο άλλο ξετυλίγει το κουβάρι της τρομακτικής αλήθειας. Όμως η όρασή της χειροτερεύει, ενώ παράλληλα γύρω της συμβαίνουν διάφορα ανεξήγητα και ανατριχιαστικά γεγονότα.

 «Τα μάτια της Χούλια», όπως είναι σωστά και ΟΧΙ Τζούλια, μιας και το ισπανικό "j" - "χότα" προφέρεται ΠΑΝΤΑ "χ". Μοναδική περίπτωση να ακούγεται κάτι μεταξύ "χ" και "γι", αλλά ΠΟΤΕ "τζ" είναι να το ακούσετε από "βλάχους" Ισπανούς. Anyway, πάμε παρακάτω...

 Ο αναμφισβήτητα ταλαντούχος Guillermo del Toro βρίσκεται πίσω από το φιλμ αυτό και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ευθύνεται ως ένα βαθμό και για τη σκηνοθεσία. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε το πρώην μοντέλο Belen Rueda, την οποία είχαμε γνωρίσει στο πολύ δυνατό "Mar Adentro" και απολαύσαμε στο έξοχο"El Orfanato", επίσης σε παρουσίαση del Toro.

 Και εδώ, όπως και σε κάθε ισπανικό θρίλερ, συνδυάζεται υπέροχα το πραγματικό με το φανταστικό, το μυστήριο είναι διάχυτο, ενώ ο ψυχολογικός τρόμος αναδύεται μέσα από δυνατά σκηνοθετημένες σεκάνς απόλυτης θριλερικής ατμοσφαιρικής και αντίστοιχου ύφους, που εμπεριέχουν υψηλή ένταση, πλούσια και ποικίλα συναισθήματα, ακόμη και σουρεαλιστικά στοιχεία. Συνολικά λοιπόν η σκηνοθεσία είναι υψηλού επιπέδου, η σκοτεινή και υποβλητική ατμόσφαιρα άρτια και ο χειρισμός του προβλήματος της πρωταγωνίστριας (η σταδιακά υποχωρείσασα όραση) από τον Guillem Morales, ο οποίος «παίζει» με την κάμερα και το φωτισμό εναλλάσσοντας ιδανικά το φως με το σκοτάδι, πανέξυπνος. Ιδιαίτερο τόνο, τέλος, προσθέτουν ορισμένες σινεφιλικές ματιές.

 Ωστόσο η ταινία, που φαίνεται ότι έχει εμπορικές βλέψεις, χάνει το στοίχημα της «έκπληξης», αφού οι σεναριακές αφέλειες, οι δυσκολοχώνευτες συμπτώσεις και το ευκόλως προβλέψιμο προς το φινάλε μονοπάτι μέσω της -επιτρέψτε μου αστείας κλιμάκωσης- προδίδουν τις σκέψεις της κατά τα άλλα εντυπωσιακής παραγωγής.

 Βαθμολογία: 6/10

3 σχόλια:

  1. Με αυτο το φιλμ θα σας αφησω για τη συνεχεια των διακοπων μου, φευγω σε λιγες ωρες για ενα tour στην Ευρωπη και επιστρεφω μετα τις 21 του μηνος.
    Ευχομαι καλο υπολοιπο και σε σας και καλη επιστροφη σε οσους γυριζετε αυτες τις μερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχομαι μια καλη χαμογελαστη εβδομαδα με τα λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα, καλο φθινοπωρο και καλη επιστροφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μολις γυρισα φιλε SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, καλως σας βρισκω!
    Καλο φθινοπωρο και σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή