Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Straw dogs, Sam Peckinpah, 1971



 Μεταφορά από το άλλο blog, με την ταινία "Straw dogs" του Sam Peckinpah:

 «Αδέσποτα σκυλιά» ή "αχυρένια σκυλιά" όπως μεταφράζεται ορθότερα ο τίτλος της ταινίας του Πέκινπα, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γκόρντον Γουίλιαμς "Η πολιορκία της φάρμας του Τρέντσερ".

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Ο Ντέιβιντ Σάμνερ(Dustin Hoffman) είναι ένας ήσυχος μαθηματικός που επέστρεψε με τη γυναίκα του (Susan George) στη γενέτειρά της, την Κορνουάλη, αγροτική επαρχεία της Αγγλίας. Το ζευγάρι μετακόμισε εκεί στην προσπάθεια να απομακρυνθεί από τη βία της Αμερικής χωρίς όμως να μπορέσει να ξεφύγει από αυτή. Ο Ντέιβιντ προσλαμβάνει ντόπιους εργάτες για να επιδιορθώσουν τον αχυρώνα του. Όταν κάποια στιγμή οι άντρες αρχίζουν να παρενοχλούν το ζευγάρι, εκείνος δεν κάνει κάτι για να τους σταματήσει. Η ενόχληση συνεχίζεται και εντείνεται, με τον Ντέιβιντ να την αγνοεί παθητικά. Το αποτέλεσμα είναι, ο ήρεμος και ήπιος σε τρόπους Ντέιβιντ, να επιτεθεί εναντίων τους με κτηνώδη τρόπο για να προστάτευσε το σπίτι και τη ζωή του..

 Το μεγάλο, σκληρό, πεσιμιστικό και τρομακτικά βίαιο αριστούργημα του τεράστιου, αντισυμβατικού Σαμ Πέκινπα εμπεριέχει σκηνές ωμής βίας που σοκάρουν, ενώ σημείο αναφοράς αποτελεί ο περιβόητος βιασμός της Έυμη, που είχε ξεσηκώσει κάθε φεμινιστικό κίνημα.
 Η ερμηνεία του Ντάστιν Χόφμαν είναι τεράστιου βεληνεκούς. Ερμηνεύει τόσο μα τόσο πειστικά αρχικά τον φιλήσυχο και εκνευριστικά ευγενικό καθηγητή, όσο και μετά τη βίαιη, αναμενόμενη (και δικαιολογημένη) αντίδρασή του.

 Δύο χρόνια μετά την αριστουργηματική «Άγρια Συμμορία» ο "Bloody Sam", παρατσούκλι του σκηνοθέτη, σοκάρει ξανά, αλλά παράλληλα μας χαρίζει μία από τις σπουδαιότερες ταινίες των '70s.

 Βαθμολογία: 8,5/10

6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    Η συγκεκριμένη ταινία πράγματι σοκάρει ακόμα και τώρα, πολύ περισσότερο ας πούμε από το Κουρδιστό Πορτοκάλι της ίδιας χρονίας, που απ' ότι ξέρω είχε προκαλέσει τότε επίσης σάλο.
    Επιπλέον μου φαίνεται οτι είναι και μια τις πρώτες "σύγχρονες" ταινίες εκδίκησης, που είναι πολύ της μόδας την τελευταία δεκαετία σε Αμερικη και Ασία.

    Αλλά και αυτός ο Χόφμαν από ερμηνειάρες σαν αύτη, του Midnight Cowboy και του Kramer, κατέληξε πλέον σαν τους συνομήλικους του Πατσίνο και Ντενίρο να παίζει σ' ότι κάτσει. Ξεμωραίνονται φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπουδαία ταινία με σκηνές που έχουν μείνει στην ιστορία όπως η περίφημη σκηνή του βιασμού αλλά και του βίαιου ξεσπάσματος στο φινάλε της. Απίστευτη η ερμηνεία του Ντάστιν Χόφμαν. Πολύ σπουδαίος σκηνοθέτης ο Peckinpah και με ένα ιδιαίτερο σκηνοθετικό ύφος που τον κάνει να ξεχωρίζει.

    Τώρα που το σκέφτομαι, εκείνη την περίοδο βγήκαν κι άλλες ταινίες με σοκαριστικούς βιασμούς (A Clockwork Orange, The Last House on the Left, Deliverance). Τώρα άμα είναι τυχαίο δεν ξέρω.

    4/5: Πολύ καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ronin91 καλημερα,
    κοιτα, πιο σοκαριστικη ισως ειναι, ομως το «Κουρδιστο Πορτοκαλι» κουβαλαει το δικο του μυθο και οχι αδικα.

    Θα μπορουσαμε να το ενταξουμε σε μια τετοια κατηγορια, αν και δεν καλυπτει σεναριακα και αφηγηματικα πληρως το μοτιβο της εκδικησης.

    Δυστυχως τοσο μεγαλοι ηθοποιοι μεγαλωνοντας γυριζουν σαχλαμαρες και κανουν "πεταχτες" για... μερικες χιλιαδες δολλαρια παραπανω. Απο απληστια δεν προσεχουν την υστεροφημια τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αργυρη,
    με εβαλες να σκεφτω ταινιες με ομοια θεματικη και παραθετω οσες θυμηθηκα προχειρα, απο τα '70s:

    "I Spit on Your Grave (1978)", "Salo, or 120 Days of Sodom" (1975), "Serpico" (1973), "Death Wish" (1974), "La Bete" (1975), "El Topo (1970)", "Caged Heat" (1974), "Ilsa: She Wolf of the SS" (1975), "I quattro dell'apocalisse" (1975) και το... δικο μας «Τα Παιδια του Διαβολου»!

    Τελικα βγαινουν αρκετες + οσες δεν θυμηθηκα τωρα + οσες δεν θα εχω δει + πιθανως καποια b-movies..

    Ανοιξες θεματακι μπαγασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από αυτά που είπες έχω δει μόνο τα "Salo, or 120 Days of Sodom","Serpico", "Death Wish". Έχω κενά να καλύψω! Αυτό το "I Spit on Your Grave" θέλω πολύ να το δω.

    Μιας και που πιάσαμε αυτό το θέμα, η πρώτη ίσως ταινία που ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα του βιασμού ήταν το "Outrage (1950)", όπου σκηνοθέτης ήταν μια γυναίκα παρακαλώ, η Ida Lupino. Το έχω κατεβάσει και θα το δω κάποια στιγμή.

    Ναι είμαι μπαγάσας! Χιχιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε καλα μη νομιζεις, δεν ειναι ολα σημαντικες ταινιες. Θα σου προτεινα ωστοσο, απο αυτες, το Γιοντοροφκι και τον Μποροροβτσικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή