Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Being there, Hal Ashby, 1971


 Αντιγραφή από το άλλο μπλογκ, με το "Being there" του Hal Ashby:

 «Να είσαι εκεί κύριε Τσανς»: Ο ελληνικός τίτλος για το κύκνειο άσμα του σπουδαιότερου κωμικού ηθοποιού, Πίτερ Σέλερς. Η -εν μέρει- ειρωνεία; Δεν πρόκειται περί ξεκαρδιστικής κωμωδίας, αλλά για πολιτική σάτιρα με έντονα, δραματικά στοιχεία.
 Ναι, ο μέγας Σέλερς, το ιερό τέρας της κωμωδίας άφησε για το τέλος, τον καλύτερο ρόλο του, σε μια ταινία που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Το σημαντικότερο δε, είναι το ότι ο Σέλερς αυτοπροτάθηκε για τον ρόλο που τόσα χρόνια περίμενε, ζητώντας από τον συγγραφέα Jerzy Kosinski τηλεφωνικά και παριστάνοντας τον "ήρωα" του βιβλίου, την άδεια να γυρίσει την ταινία αυτή!
 "Μετά το θάνατο του εργοδότη του, ένας μεσήλικας, αγράμματος και χαμηλής νοημοσύνης κηπουρός περιφέρεται στους δρόμους της Ουάσινγκτον. Από παραξενιά της τύχης θα βρεθεί στο περιβάλλον ενός ισχυρού οικονομικού παράγοντα της πόλης όπου όλοι θα τον νομίσουν σοφό".
 Μια σειρά από ευτράπελα γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε αυτή την πολιτική σάτιρα που στήνει δεξιοτεχνώς ο Χαλ Άσμπι. Σάτιρα της Αμερικανικής κοινωνίας και των κέντρων λήψης σημαντικών αποφάσεων. οι Αμερικανοί πιστεύουν αυτό που θέλουν να πιστέψουν, γι αυτό και ο Τσανς θα αναδειχτεί σε γκουρού της οικονομίας και στο τέλος θα προταθεί για το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ!
 Μη το γελάτε καθόλου. Έτσι ήταν πάντοτε οι χαζο-Αμερικάνοι..

 Οι αργοί ρυθμοί ίσως να χαρακτηρίζουν την ταινία ως ξεπερασμένη σήμερα. Η τεραστίων διαστάσεων, όμως, ερμηνεία του Sellers, πέρα και πάνω από οποιαδήποτε κριτική και ασύγκριτα μοναδική, είναι ένας καλό λόγος για τον οποίο αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς.

 Ο Πίτερ Σέλερς λίγους μήνες μετά το "Being there" και δίχως να καρπωθεί κάποιο βραβείο από τον θείο Oscar, κερδίζοντας όμως τη Χρυσή σφαίρα, πέθανε από καρδιακή προσβολή (αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας για αρκετά χρόνια), μόλις 54 ετών.

 Βαθμολογία: 7,5/10

7 σχόλια:

  1. Η ωριμότερη και πιο συγκρατημένη ερμηνεία του Πίτερ Σέλερς, για μένα, σε μια πανέξυπνη πολιτική σάτιρα με καυστικό χιούμορ και διακριτική ειρωνία.
    9,5-10/10

    Ιλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, ισως -αντικειμενικα- να αξιζει λιγο παραπανω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαίρετη γλυκόπρικη σάτιρα, αλλά ταυτόχρονα και προσωπικό δράμα. Ο λατρεμένος Σέλλερς που -φυσικά- ποτέ δεν πήρε όσκαρ, στην κορυφαία του ερμηνεία και το φινάλε μοναδικό, υπερβατικό, ανεπανάληπτο. Κι εγώ την βαθμολογώ με αρκετά παραπάνω, φίλε μου( 9+/10)

    Simply Burgman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμμ, ισως η ταινια χρηζει επαναξιολογησης και αναβαθμολογησης απο μερους μου.. :)

    Ο Σελερς παντως παιρνει 10/10 ευκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προφητικο.παλαιας κοπης ταινια.ο σελλερς στο υψος του doctor strange love και της λολιτας.ειναι κριμα που αναλωθηκε με τα pink panthers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. προφητικο.ο σελλερς στο υψος του ντ.στραιιντςλαβ και της λολιτας.κριμα που αναλωθηκε με τα πινκ πανθερς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή