Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Montevideo, God Bless You, Dragan Bjelogrlic, 2010


 «Μοντεβιδέο, η Γεύση ενός Ονείρου», "Montevideo, Bog te Video: Prica Prva" ο πρωτότυπος τίτλος, ενώ είναι γνωστή κι ως "Montevideo, God Bless You!" αλλά και "Montevideo: Taste of a Dream" αυτή εδώ η ταινία εποχής με θέμα το ποδόσφαιρο, από τον Dragan Bjelogrlić, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, με τους: Milos Biković, Petar Strugar, Nina Janković, Tamara Dragicevic.


 Η υπόθεση της ταινίας:
 Μία υπέροχη ταινία εποχής, που ακολουθεί το όνειρο μιας παρέας ταλαντούχων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών από το Βελιγράδι, να συμμετάσχουν με τη φανέλα της Γιουγκοσλαβίας στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που διεξήχθη στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το 1930. Ένα όνειρο, που τους επιτρέπει να γίνουν πραγματικοί αστέρες και ζωντανοί θρύλοι. 

 Ο Ντράγκαν Μπιέλογκρλιτς κάνει μια ταινία για μια νεοσύστατη και ιδιαιτέρως ταλαντούχα σερβική ομάδα που ακολουθεί το όνειρό της ως το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην Ουρουγουάη το 1930.

 Βρισκόμαστε λοιπόν στο Βελιγράδι, τέλη της δεκαετίας 1920. Όλη η πόλη ζει σε έναν πρωτόγνωρο πυρετό. Η ομάδα της χώρας έχει κληθεί να παίξει στα τελικά του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γίνει στο μακρινό Μοντεβιδέο. Κι ενώ οι αξίες παραμένουν παραδοσιακές, μαζί ξεκινά μια νέα περίοδος για τους κατοίκους της πόλης, γεμάτη καμπαρέ, αυτοκίνητα, κινηματογράφο και ποδόσφαιρο.

 Έντεκα άγνωστοι και «άσημοι», αλλά ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές γεύονται το δικό τους όνειρο απ' τα λιθόστρωτα σοκάκια των εξαθλιωμένων γειτονιών του Βελιγραδίου των '20s στο σχηματισμό της εθνικής ομάδας της Σερβίας, πριν τη διεξαγωγή του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στη μακρινή Ουρουγουάη (το Μουντιάλ θα καλυφθεί σε δεύτερο φιλμ).

 

 Παράλληλα η ταινία ασχολείται και με την προσπάθεια μιας χώρας να στηθεί όρθια την περίοδο του μεσοπολέμου. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι το πρώτο μέρος και περιμένουμε ήδη ανυπόμονα τη συνέχεια πάνω στο πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα.

 Αυτή ήταν η πρόταση της Σερβίας για τα ξενόγλωσσα Oscar, έκοψε περισσότερα από 520.000 εισιτήρια στη χώρα της, ενώ το δεύτερο μέρος (ίσως υπάρξει και τρίτο) θα το δούμε στο "Montevideo, Bog te Video: Prica Druga", που θα βγει στις σερβικές αίθουσες το Δεκέμβρη του 2012.

 Βαθμολογία: 7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου