Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Le Conseguenze dell' Amore, Paolo Sorentino, 2004


 Τις «Συνέπειες του Έρωτα» (Le Conseguenze dell' Amore) εξετάζει μέσα από ένα αντονιονικό ψυχολογικό θρίλερ ο ολοένα εξελισσόμενος ιταλός auteur Paolo Sorrentino, 4 χρόνια πριν τη συγκλονιστική πολιτική ταινία "Il Divo".

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Κάθε άνθρωπος κρύβει ένα ανομολόγητο μυστικό. Όμως, ο Τίτα Ντι Τζιρόλαμο κρύβει περισσότερα. Είναι προφανές. Αλλιώς για ποιο λόγο ένας καλοστεκούμενος μεσόκοπος άνδρας από την Νότια Ιταλία, περνά τα τελευταία οκτώ χρόνια σε ένα ανώνυμο ξενοδοχείο μιας ανώνυμης Ελβετικής πόλης, χωρίς φαινομενικά καμία απασχόληση; Χρόνια σιωπής και αμέτρητων τσιγάρων, χρόνια που τα περνά στο λόμπι του ξενοδοχείου, ντυμένος κομψά μα χωρίς να επιτρέπει στον εαυτό του περιττές πολυτέλειες; Μια αποπνικτική ρουτίνα, η αιώνια αναμονή κάποιας τολμηρής κίνησης. Ο Τίτα, σαν ήρωας του Ναθάνιελ Χώθορν παρατηρεί απαθώς τη ζωή να περνά μπροστά από τα μάτια του, χωρίς ποτέ να αντιδρά, χωρίς να δείχνει το παραμικρό συναίσθημα. Και πάλι φαινομενικά. Δεν έχει πια κανέναν. Μόνος. Τόσα χρόνια χαμένα για κάτι που συνέβη και παραμένει κρυφό. Τι; Για ποιόν λόγο; Ποια είναι τα ανομολόγητα μυστικά του Τίτα Ντι Τζιρόλαμο.

 Ο Πάολο Σορεντίνο (Paolo Sorrentino), που έγινε γνωστός και σχεδόν... λατρεύτηκε στην Ελλάδα για το "Il Divo" (2008), μία εκ των κορυφαίων πολιτικών ταινιών (μία βιογραφία του 7 φορές Πρωθυπουργού της Ιταλίας, με διασυνδέσεις με τη Μαφία, Τζούλιο Αντρεότι) εδώ και πολλά χρόνια, δημιουργεί εν έτει 2004 ένα λιτό σεναριακά αλλά εκπληκτικό σκηνοθετικά θρίλερ, που ξεκινάει ως προσπάθεια διείσδυσης στον εσωτερικό κόσμο ενός «περίεργου» άνδρα, για να καταδυθεί στη συνέχεια στα επικίνδυνα και σκοτεινά μονοπάτια της Μαφίας και να καταλήξει με ένα σπάνιο, συγκλονιστικό επίλογο.

 Ο Τίτα ντι Τζιρόλαμο (τον υποδύεται εξαιρετικά ο μόνιμος ηθοποιός του Σορεντίνο, Toni Servillo, με τον οποίο δούλεψε και στο Il Divo αλλά και στο ντεμπούτο του με τίτλο "L' uomo on piu", 2001, για την άνοδο και πτώση δύο σημαντικών ανδρών), ένας ήσυχος και μοναχικός 50άρης, ζει τα τελευταία οκτώ χρόνια σε ένα ανώνυμο ξενοδοχείο, κάπου στα σύνορα της Ελβετίας με την Ιταλία. Μέχρι που η γνωριμία του με μια νεαρή κοπέλα θα τον βγάλει από την καθημερινή του ρουτίνα και θα φέρει στο φως τα μυστικά μιας «αόρατης» ζωής.

 Πάνω στο μοτίβο αυτό, του ήσυχου, ντυμένου στην εντέλεια, με κοκάλινα γυαλιά, μανιώδη καπνιστή, αινιγματικού, ολιγομίλητου και απόμακρου στα όρια της αδιαφορίας και αναισθησίας μεσήλικα με το παράξενο όνομα Τίτα ντι Τζιρόλαμο, ο σπουδαίος ιταλός στυλίστας προσπαθεί να «διαβάσει» τις συνέπειες που έχει ο έρωτας σε ένα μυστηριώδη τύπο, όπως είναι ο φαινομενικά μάλλον αντιπαθητικός πρωταγωνιστής.

 Ο έρωτας, που υπάρχει καλά κρυμμένος προς το πρόσωπο της νεαρής υπαλλήλου του ξενοδοχείου, Σοφίας (υποδυόμενη απ' την Olivia Magnani, εγγονή της θρυλικής Αnna Magnani, που όμως δεν πήρε απ' την εκρηκτικότητα της σπουδαίας ηθοποιού), όπου διαμένει ο Τζιρόλαμο, αποκομμένος από τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του, με τα οποία επικοινωνεί μια στο τόσο μέσω τηλεφώνου.
 Τα έντονα συναισθήματα που νιώθει προς τη νεαρή σερβιτόρα τα κρύβει με τον πλέον απλό αλλά και εκνευριστικό τρόπο: επί 2 ολόκληρα χρόνια εκείνη του σερβίρει τα ποτά του και του απευθύνει προσωπικά χαιρετισμό την ώρα που σχολάει, όμως εκείνος ούτε της απαντάει ούτε καν στρέφει το βλέμμα του προς αυτήν. Μέχρι που η θιγμένη απ' τη συμπεριφορά του, σερβιτόρα θα ξεσπάσει ζητώντας του το λόγο για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά. Αυτό ήταν, το νερό κύλησε στ' αυλάκι...

 Ο ξεκάθαρος λόγος που δικαιολογεί τη συμπεριφορά αυτή, είναι ότι ο Τζιρόλαμο γνωρίζει τις... συνέπειες του έρωτα, τις οποίες και θέλει να αποφύγει. Η προσέγγιση όμως από πλευράς της σερβιτόρας θα τους φέρει κοντά και τότε θα κάνει το μοιραίο λάθος. Θα εξομολογηθεί τον έρωτά του και από τότε θα έρθει σταδιακά η κατρακύλα μέχρι την τελική και χωρίς ανασήκωση, πτώση.

 Στην πορεία βέβαια ο θεατής θα γίνεται σταδιακά κοινωνός κάθε άγνωστης πτυχής της μυστηριώδους ζωής αυτού του τύπου, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξάρτησή του με τα κυκλώματα της Μαφίας.

 Ένα ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία ρομάντζου μέσα από έναν ανολοκλήρωτο έρωτα, αστυνομικής ταινίας, αλλά και γεμάτο ένταση, σασπένς, παράνομα κυκλώματα, μαύρο χιούμορ, έναν ουσιαστικά αντί-ήρωα και ένα συγκλονιστικό φινάλε.

 Με υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και πληθώρα διακρίσεων και βραβεύσεων, οι «Συνέπειες του Έρωτα» είναι ένα εξαιρετικό φιλμ, με τη σφραγίδα του πλέον ταλαντούχου auteur της γείτονος χώρας, που έχει βαλθεί να αναβιώσει μόνος του (άντε με κάποιες, λίγες βοήθειες) το πεσμένο ιταλικό σινεμά.

 Βαθμολογία: 8/10

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικη ταινια, ειναι η αγαπημενη μου απο Sorrentino, ο Servillo ειναι πραγματικα ενας πολυτιμος ηθοποιος ειδικα στα χερια ενος αξιου σκηνοθετη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 24fpsverite,
    καταρχας καλωσηρθες στο blog.
    Και μενα ισως ειναι η αγαπημενη μου, ενω ακολουθει το Il Divo. Ο Servillo σιγουρα ειναι πολυτιμος, ακριβως γιατι μπορει ευκολα και προσαρμοζεται στις συνθηκες καθε ρολου. Και οπως φαινεται, με το Σορεντινο συνθετουν ενα εξαιρετικο διδυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή