Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Angel-A, Luc Besson, 2005

 

 "Angel-A", μία γαλλική ρομαντική κωμωδία φαντασίας, που δε θα παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν δεν υπήρχε η σκηνοθετική καθοδήγηση του εξαίρετου δημιουργού, Luc Besson, αλλά και η πανέμορφη φωτογραφία με το Παρίσι σε ασπρόμαυρο φόντο.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Ο Αντρέ χρωστάει σε όλη την πόλη. Τρεις γκάνγκστερ του δίνουν διορία ως το βράδυ για να βρει τα 40.000 ευρώ που οφείλει στα αφεντικά τους, αλλιώς... Όταν δεν πείθει την αστυνομία να τον βάλει πίσω από τα σίδερα για... προστασία, επιλέγει μία λύση απόγνωσης. Στέκεται στην άκρη της γέφυρας έτοιμος για το μοιραίο άλμα, όταν βλέπει ένα ακόμα υποψήφιο θύμα αυτοκτονίας: μία εξαιρετικά καλλίγραμμη ξανθιά κοπέλα, ντυμένη με ένα εκπληκτικά μικρό μαύρο φόρεμα, δύο κεφάλια ψηλότερη του! Η ‘θεά’ πηδάει στον Σηκουάνα κι αυτός ακολουθεί και την σώζει. Όταν της λέει ότι δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον κόσμο τα νιάτα της και την ομορφιά της, του απαντά ότι μέσα της όλα είναι σάπια. Μένει όμως δίπλα του και τον βοηθά να αρχίσει και πάλι από την αρχή. Όταν είναι μαζί, κανείς δεν μπορεί να τους απειλήσει...

 Ο Luc Besson υπογράφει πέραν της σκηνοθεσίας και το σενάριο του φιλμ, ενώ αναλαμβάνει και την παραγωγή, η οποία του επέφερε μεγάλα κέρδη, μιας και ήταν η πιο πετυχημένη εμπορικά δουλειά του.

 Ο σημαντικός δημιουργός (Le Grand Bleu, Nikita, Leon, Joan of Arc) στήνει ένα όμορφο παραμύθι και μας χαρίζει ορισμένα έξοχα πλάνα, έχοντας ως σύμμαχο την καταπληκτική, ασπρόμαυρη φωτογραφία του Thierry Arbogast, όμως το αρκετά υποσχόμενο σενάριο δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά, ενώ το παραμυθένιο happy end είναι αταίριαστο και χαλάει τη συνολική, μέτρια έτσι κι αλλιώς εικόνα του φιλμ.

 Ένας απελπισμένος άντρας, λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή του, βλέπει μπροστά του να ζωντανεύει η μεγαλύτερη αντρική φαντασίωση, μία εντυπωσιακή, πανύψηλη ξανθιά γυναίκα, η οποία είναι και πανέξυπνη και το κυριότερο; Άγγελος, στην κυριολεξία! Η οποία, θα του μάθει να ζει, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, να αγαπιέται και κυρίως, να αγαπάει τον εαυτό του.

 Ο Jamel Debbouze δίνει μία ρεαλιστική ερμηνεία και δημιουργεί ένα υπέροχα «αταίριαστο» ζευγάρι με τη Rie Rasmussen, τη σέξι Δανή (κι ας μη μιλάει τέλεια γαλλικά), στον πρώτο της εδώ, πρωταγωνιστικό ρόλο. Και κακά τα ψέματα, στην εντυπωσιακή ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα οφείλεται εν πολλοίς η εμπορική επιτυχία του φιλμ!

 Στα θετικά και οι νοσταλγικές τζαζ νότες της Anja Garbarek, για μια ταινία που σίγουρα αξίζει από καλλιτεχνικής άποψης (σκηνοθεσία, φωτογραφία, μαγευτική αποτύπωση του Παρισιού, μουσική, ερμηνείες), όμως απογοητεύει από την ανάπτυξη της ιστορίας, που σώζεται μόνο από τους κατά σημεία γρήγορους ρυθμούς.
  
 Βαθμολογία: 5,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου