Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

The Guard, John Michael McDonagh, 2011

 

 Με τον ελληνικό τίτλο... λογοπαίγνιο «Εκτός Νόμου και Χρόνου», το "Τhe Guard" είναι μία wanna be funny but i damn can't αστυνομική κωμωδία από τη Μεγάλη Βρετανία, σκηνοθετημένη από τον Τζον Μάικλ Μακντόνα (John Michael McDonagh). Πολύς ντόρος και άκρως θετικά σχόλια στη σινεφίλ κοινότητα, προσωπικά όμως θεωρώ το εν λόγω φιλμ βαρετό με κάποιες ίσως εκλάμψεις καλού χιούμορ.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Ο Τζέρι Μπόιλ, αρχιφύλακας σε μια μικρή μεθοριακή πόλη στη δυτική όχθη της Ιρλανδίας, είναι γνωστός για την αντισυμβατική συμπεριφορά του, το ανατρεπτικό του χιούμορ και την τάση του να τρώει το μηνιάτικο στις πόρνες και σε κάθε είδους «ουσίες». Ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο μπορεί να συνεννοηθεί είναι η βαριά άρρωστη μητέρα του, καθώς όλοι οι υπόλοιποι, των συναδέλφων του συμπεριλαμβανομένων, τον θεωρούν αγύριστο κεφάλι. Κι όμως, ακόμη κι αυτός ο τόσο πέρα απ’ τα καθιερωμένα εκπρόσωπος του Νόμου, σύντομα θα συνειδητοποιήσει πως, κατά βάθος, διαθέτει τον προσωπικό του ηθικό κώδικα. Έναν κώδικα, ο οποίος θα παραβιαστεί από μια αλυσίδα γεγονότων, που θα πυροδοτήσει η παρουσία στα λημέρια του τού Γουέντελ Έβερετ – ενός απόλυτα πειθαρχημένου πράκτορα του FBI, ο οποίος θα ζητήσει τη βοήθειά του, προκειμένου να εξαρθρώσουν μια διεθνή σπείρα διακίνησης ναρκωτικών… 

 Να ξεκινήσουμε από το σκηνοθέτη. Ο Τζον Μάικλ Μακντόνα είναι ο αδερφός του Μάρτιν Μακντόνα, σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη της εντυπωσιακής, ατμοσφαιρικής Αποστολής στην Μπριζ και εδώ κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με μία μαύρη κωμωδία, μία αστυνομική περιπέτεια που κλείνει το μάτι στα spaghetti western αλλά πέραν του πρωταγωνιστή (όπως και στο In Bruges, ένας εξαιρετικός Brendan Gleeson στο ρόλο, εδώ, του παράδοξου, εκκεντρικού, κυνικού και αντισυμβατικού, με τάση στο καλό φαΐ, το ποτό, το πληρωμένο σεξ και τα ρατσιστικά σχόλια αρχιφύλακα Τζέρι Μπόιλ) δεν έχει να επιδείξει πολλά και κυρίως καλό βρετανικό χιούμορ, για το οποίο διαφημίζεται.

 Μία κατά βάση κωμική περιπέτεια λοιπόν, που διαδραματίζεται σε μία μικρή και απομονωμένη παραθαλάσσια πόλη της Ιρλανδίας, η οποία θα βρεθεί εντελώς αναπάντεχα στο στόχαστρο του FBI, όταν μια τριάδα από καλοβαλμένους, πλην όμως αποφασισμένους για όλα εμπόρους ναρκωτικών θα τη χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για τη διακίνηση της «πραμάτειάς» τους στην ενδοχώρα.

 Έτσι θα αναλάβει δράση ο Τζέρι Μπόιλ, ένας εκκεντρικός αρχιφύλακας, παρορμητικός, που έχει μια δική του ηθική, ενώ συνηθίζει να ξεστομίζει ωμά ό,τι σκέφτεται, μία συνήθεια που τον μπλέκει σε διάφορες καταστάσεις. Όμως το δυνατό του όπλο είναι ο ιδεαλισμός του, η ανθρωπιά που κουβαλάει μέσα του και τον καθοδηγεί στο να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.

 Δίπλα του θα βρεθεί, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του νέου του συνεργάτη, ο πράκτορας του FBI, Γουέντελ Έβερετ (τον υποδύεται ο Ντον Τσιντλ του Hotel Rwanda), ο οποίος είναι έμπειρος, άφθαρτος και απόλυτα δίκαιος, ακολουθώντας τυφλά το νόμο.

 Το σενάριο είναι αδιάφορο, ενώ κάνει και κοιλιά, με το αποτέλεσμα να κρίνεται κάτω του μετρίου.

 Μοιραία θα γίνει σύγκριση μεταξύ των ταινιών των δύο αδελφών. Μια σύγκριση όμως άδικη, καθώς η  «Αποστολή στην Μπριζ» έχει ως μεγάλου ατού την πανέμορφη και ολοζώντανη βελγική πόλη σε αντίθεση με το ψυχρό, μουντό Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας. Κατά τα άλλα, έχουν τον ίδιο πρωταγωνιστή και το ίδιο χιούμορ, που όμως εδώ δεν παρουσιάζεται το ίδιο θελκτικά, αφού περιορίζεται σε ελάχιστες έξυπνες ατάκες και ορισμένους εύστοχα αποτυπωμένους διαλόγους.
 Ένα αυθεντικό feel good film και μόνο, με έναν ωστόσο εξαιρετικό πρωταγωνιστή, που μας χαρίζει έναν απ' τους καλύτερους κωμικούς χαρακτήρες τα τελευταία χρόνια, αλλά και ένα ιδιαίτερο φινάλε. Κακή ως κωμωδία, μέτρια συνολικά ως ταινία.

 Βαθμολογία: 4,5/10

2 σχόλια:

  1. Ενώ εσένα δεν σου άρεσε αυτή και σου άρεσε η «Αποστολή στην Μπριζ», σε εμένα συμβαίνει το αντίθετο.

    Άλλη μια ιδιαίτερη αστυνομική ταινία από τους βρετανούς (Hot Fuzz) που συνδυάζουν επιτυχημένα το καυστικό τους χιούμορ με ιδιόμορφες καταστάσεις και κυρίως αξιομνημόνευτους χαρακτήρες σαν τον Τζέρι Μπόιλ του "The Guard".

    3,5/5: Αρκετά καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι, αλιμονο αν σε ολους αρεσαν ακριβως τα ιδια!
      Εμενα παντως δε μου αρεσε καθολου το χιουμορ εδω...

      Διαγραφή