Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Shadows in Paradise, Aki Kaurismaki, 1986

 

 Η άκρως λιτή, «εργατική» και όμορφη ταινία με τίτλο «Σκιές στον Παράδεισο» (Varjoja Paratiisissa, Shadows in Paradise) του Φινλανδού Aki Kaurismaki (Το Λιμάνι της Χάβρης, Ο Άνθρωπος Χωρίς Παρελθόν, Μποέμικη Ζωή, Φώτα στο Σούρουπο), σημαντικότερου κινηματογραφικού εκπροσώπου της χώρας του και ενός εκ των πλέον σημαντικών σκηνοθετών του σήμερα.

 Η υπόθεση της ταινίας
 H καθημερινότητα του Νικάντερ, ενός σκουπιδιάρη που είδε τον συνάδελφο του να πεθαίνει, τον εαυτό του να καταλήγει στην φυλακή και την κοπέλα που ερωτεύτηκε να απολύεται από τη δουλειά της...

 Σε παραγωγή του αδερφού του Aki, Mika Kaurismaki (επίσης κινηματογραφιστής), με τις «Σκιές στον Παράδεισο», πρώτη ταινία της τριλογίας για την εργατική τάξη με τίτλο The Underdog Trilogy (Ariel, 1988 και The Matchbox Factory Girl, 1990 οι άλλες δύο), ο σπουδαίος ανεξάρτητος σκηνοθέτης περιγράφει με λιτό τρόπο (εμφανείς οι επιρροές από τον αγαπημένο του Robert Bresson) συνεχόμενα ατυχή συμβάντα στην καθημερινότητα ενός σκουπιδιάρη. 

 Ο πρωταγωνιστής, είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, όπως είναι άλλωστε όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του Καουρισμάκι, καθώς το κινηματογραφικό σύμπαν του Φινλανδού, παραμένει, ευτυχώς σταθερό όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης όπως συμβαίνει γενικά στις ταινίες του, έτσι κι εδώ ο πρωταγωνιστής διάγει μία απλή, σχεδόν βαρετή ζωή. Ακόμη είναι ιδιαίτερα στωικός, ολιγομίλητος, βαρετός άνθρωπος για παρέα, ενώ δε χαμογελάει καθόλου και δεν έχει χιούμορ, όντας σχεδόν μουρτζούφλης. Ρουτίνα και ανιαρή καθημερινότητα σε δουλειά και σπίτι συνθέτουν το παζλ ενός στα όρια της διάλυσης ανθρώπου. Μια διάλυση που δε θα αργήσει να εμφανιστεί, μόλις ο Nikander (Matti Pellonpaa, μόνιμος πρωταγωνιστής στις ταινίες του Καουρισμάκι) καβγαδίσει σε ένα μπαρ και καταλήξει στη φυλακή. Λίγο νωρίτερα θα δει το φίλο και συνέταιρό του να πεθαίνει από ανακοπή, στη δουλειά, μπροστά στα μάτια του. Και το «κακό» θα τριτώσει μόλις ερωτευτεί (κάπως άγαρμπα και άκομψα η αλήθεια) τη νεαρή ταμία του σουπερμάρκετ όπου ψωνίζει (Κάτι Ουτίνε, επίσης πρωταγωνίστρια στα περισσότερα φιλμ του Φινλανδού), κάτι που θα επιφέρει τριγμούς στον εσωτερικό του κόσμο.

 Η φτώχεια και η μάχη για επιβίωση σε παράλληλη σύγκρουση με την ανάγκη για συντροφικότητα και αγνή αγάπη περισσότερο παρά ερωτική / σεξουαλική επιθυμία.

 Στο τέλος βέβαια το παράδοξο αυτό ρομαντικό δράμα θα έχει ευτυχή κατάληξη, μιας και το ζευγάρι θα φύγει μαζί προς κοινή πλέον αναζήτηση νέων εμπειριών και δοκιμασιών, αφού ο πεσιμιστής (όπως ο ίδιος συνηθίζει να δηλώνει) δημιουργός πάντα αφήνει μια γλυκιά αίσθηση μελλοντικής αισιοδοξίας στις μελαγχολικές και γεμάτες ειρωνεία και (αυτο)σαρκασμό ταινίες του.

 Βαθμολογία: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου