Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, Apichatpong Weerasethakul, 2010


 Ο "θείος" από την Ταϊλάνδη με το απίθανο όνομα Απίτσατπονγκ Ουερασεθακούλ(!) θριαμβεύει στις Κάννες με το "Lung Boonmee Raluek Chat" (αυθεντικός τίτλος) κερδίζοντας το Χρυσό Φοίνικα παρακαλώ (με πρόεδρο βέβαια τον κορυφαίο παραμυθά, Τιμ Μπάρτον), στο διαγωνισμό του 2010. Ένα φιλμ ήρεμο, αφαιρετικό, υπνωτικό, υποβλητικό.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Υποφέροντας από οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ο θείος Μπούνμι αποφασίζει να περάσει τις τελευταίες του μέρες περιτριγυρισμένος από τα αγαπημένα του πρόσωπα στην εξοχή. Κατά έναν περίεργο τρόπο, το φάντασμα της εκλιπούσης συζύγου του εμφανίζεται για να τον φροντίσει, ενώ ο από καιρό εξαφανισμένος γιος του επιστρέφει με μη ανθρώπινη μορφή. Καθώς αναλογίζεται τι προκάλεσε την αρρώστια του, ο Μπούνμι ξεκινά με την οικογένειά του ένα οδοιπορικό μέσα στη ζούγκλα, με προορισμό μια μυστηριώδη σπηλιά – γενέτειρα της πρώτης του ενσάρκωσης...

 Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης από την Ταϊλάνδη είναι εξ αρχής σαφής και ειλικρινής απέναντι στο κοινό, το οποίο και καλεί να τον ακολουθήσει στο δίχως αντίρρηση μαγευτικό ταξίδι στην παραμυθένια ιστορία της ανατολίτικης χώρας του και να αφεθεί ολοκληρωτικά στην θεσπέσια εμπειρία που του προσφέρει, χωρίς να κουράζει τις σκέψεις του σε αναλυτικά και ερμηνευτικά μονοπάτια γύρω από το -κατά σημεία κουραστικό και επιτηδευμένο- φιλμ.

 Ο θείος Μπούνμι, το βασικό πρόσωπο της ταινίας, γνωρίζει ότι του απομένουν λίγες μέρες (αυτής της) ζωής και παρέα με τους κοντινούς του ανθρώπους αλλά και τις "περίεργες" επισκέψεις της νεκρής συζύγου του και του από παλιά χαμένου γιου του, φέρνει εις μνήμην τις προηγούμενες ζωές του. Και ο Ουερασεθακούλ με κύρια θεματική τον ανιμισμό (δόγμα που μελετά και υποστηρίζει ότι τα πράγματα έχουν ψυχή) μας ταξιδεύει στους μύθους της Ταϊλάνδης μέσα από τις ατελείωτες ζούγκλες και με όχημα τις εξωκοσμικές αναζητήσεις του ανθρώπου και συγκεκριμένα τη μετενσάρκωση και τους νεκροζώντανους οργανισμούς.

 Το σενάριο, το οποίο υπογράφει επίσης ο Ουερασεθακούλ, είναι μια ιδέα από το βιβλίο ενός μοναχού με τίτλο «A man who can recall past lives» και απίθανες εμπειρίες του γερο-Μπούνμι και άλλων ανθρώπων, αρχικά έλεγε ξεκάθαρα ποιες ήταν και ποιες όχι οι προηγούμενες ζωές του Μπούνμι. Όμως τελικά ο σκηνοθέτης αποφάσισε να εκπλήξει το κοινό και να αφήσει τη φαντασία του καθενός να βρει(;) τις απαντήσεις!
 Εκ πρώτης σκέψεως θα πει κανείς ότι ο θείος Μπούνμι ήταν ο ταύρος, στην αρχή της ταινίας, ο μοναχός, ο στρατιώτης, ο γορίλας, η πριγκίπισσα στη συνέχεια, ομοίως το γατόψαρο στην φανταστική αυτή σκηνή ή ακόμη, όπως σημειώνει κι ο σκηνοθέτης, κάποιο ζωύφιο, μέλισσα κλπ. Και γιατί όχι ο χαμένος γιος (Πίθηκος) ή η γυναίκα (Φάντασμα) του θείου.

 Με αυτόν τον τρόπο αλλά και τις εντυπωσιακές, γεμάτες συμβολισμούς εικόνες ο Ταϊλανδός διεγείρει τη φαντασία ενώ παράλληλα "παίζει" με τους λαϊκούς μύθους, τη μετενσάρκωση, τα πνεύματα και τα νεκροζώντανα πλάσματα.

 Μία δυνατή οπτική εμπειρία, ένα μαγευτικό νατουραλιστικό ταξίδι στα βάθη της Ταϊλάνδης, με γνώμονα τη μυθολογία και τις θεωρίες μετενσάρκωσης και ανιμισμού, σαν παραμύθι. Ονειρικό, λυρικό, ποιητικό, εκθαμβωτικό. Ο πλέον special Φοίνικας των Καννών τα τελευταία χρόνια. Κινηματογραφική εμπειρία, δίχως συμβατές νόρμες, βαθιά σινεφιλική από τις λίγες!

 Προσοχή όμως! Τα όσα ακούγονται δεξιά κι αριστερά περί Ταρκόφκσι είναι -το λιγότερο- άστοχα. Αυτό βέβαια δεν ακυρώνει τους διάχυτους συμβολισμούς και τις μαγευτικές εικόνες της φύσης, που προσφέρει αυτό το έτσι κι αλλιώς ξεχωριστό φιλμ, το οποίο όμως δεν θέτει ερωτήματα και δε βασανίζει τη σκέψη του θεατή με προτροπές για υπεραναλύσεις, κάτι που κακώς προσπαθούν από μόνοι τους να κάνουν αρκετοί κριτικοί στη χώρα μας.
 Δείτε το και απλώς αφεθείτε στη μαγεία ενός ακόμη ταλαντούχου Ανατολίτη σκηνοθέτη.

 Βαθμολογία: 7,5/10

10 σχόλια:

  1. My frien Mike Ομολογώ και ντρέπομαι πως δεν το έχω δεί ακόμα μετά απο τόσο καιρό΄.Απαράδεκτο για Ακαδημία.
    Ακούω όμως μόνο καλά λόγια και μου άρεσε πολύ αυτό που επισήμανες πως είναι μια ταινία χωρίς όλους αυτούς τους συμβολισμούς που θέλησαν να της αποδώσουν.Κια για αυτό τον λόγο θα την δώ άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γνωμη μου ειναι οτι αυτη και αντιστοιχου υφους ταινιες αξιζουν.
    Ειναι εντελως διαφορετικη απο καθε ταινια και/η κατηγορια ταινιων που ξερουμε. Δεν ψαχνεις για συμβολισμους, κρυμμενα νοηματα, φιλοσοφιες. Απλως, αφηνεσαι στη μαγεια των εικονων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑλημέρα,

    Δεν εχω δει την ταινια οποτε δεν μπορω να πω πολλα.

    Μόνο οτι η παρουσίασή σας κάνει ηδη δελεαστική την ταινια.

    " Δειτε την απλώς και αφεθείτε στη μαγεία.." με αλλά λογια να την νιωσουμε..!

    Κα΄λη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα fidelio,
    αυτο ακριβως!
    Ο Ταϋλανδος δε βαζει το θεατη στο τρυπακι να ψαχνει για πολλαπλες ερμηνειες και αναλυσεις επι αναλυσεων, απλως τον καλει να τον ακολουθησει στο ταξιδι..
    Καλη θεαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την μισώ αυτήν την ταινία χωρίς καν να την έχω δει. Δεν είναι φοβερό! Βλέπεις με αυτά που έχω διαβάσει κατά καιρούς για τους κάθε λογής συμβολισμούς της, με έχουν τρελάνει. Οπότε και την αφήνω στην ησυχία της.
    Πάντως από όσα κείμενα έχω διαβάσει το δικό σου είναι με διαφορά το καλύτερο και το πιο "προσγειωμένο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαχα, οχι κι ετσι ρε!
    Αποψη μου παντως (το εγραψα και παραπανω) ειναι πως τετοιου ειδους ταινιες εχουν τρομερο ενδιαφερον, για τη διαφορετικη "αποψη" τους αλλα και για την παρουσιαση ιστορικοπολιτικων στοιχειων αγνωστων σε εμας χωρων. Π.χ. οποιος ηξερε πεντε πραγματα για τους λαϊκους μυθους της Ταϊλανδης θα απολαμβανε το εν λογω φιλμ περισσοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχεις καθόλου άδικο σε αυτό που λες. Ίσως μετά από κάμποσο καιρό να κάτσω να την δω με "καθαρό" μυαλό. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και καλα θα κανεις, μην το δεις τωρα διοτι εισαι αρνητικα προκατειλημμενος και δεν αξιζει ετσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από τις πολύ καλές ταινίες που έχω δει τελευταία. Έχοντας δει και προηγούμενες του ίδιου σκηνοθέτη μπορώ να πω ότι βρίσκονται στο ίδιο υψηλό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου Dynx,
    αυτο που λες για τις προηγουμενες ταινιες του Ταϊλανδου το εχω ακουσει και αλλου, ομως ακομη δεν εχω δει καποια αλλη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή