Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Il Grande Silenzio, Sergio Corbucci, 1968


 Με τον φανταστικό (προϊόν μεγάλης φαντασίας) ελληνικό τίτλο «Ο Εκδικητής του Διαβόλου» ("Great Silence" ο αγγλικός), αυτό εδώ το σπουδαίο γουέστερν, από τα εξέχοντα των ιταλικών Spaghetti, του Sergio Corbucci και του 1968.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Μια έγχρωμη γυναίκα προσλαμβάνει ένα μουγκό κυνηγό επικυρηγμένων να εκδικηθεί για τον θάνατο του άντρα της μια συμμορία κυνηγών επικυρηγμένων, στη μεγάλη χιονοθύελλα του 1899.
Ένα χιονισμένο και βαρύ τοπίο, ένας σιωπηλός πιστολέρο κι ένας τρελός φονιάς. Στο τέλος ο νόμος θριαμβεύει. Ένα ασυνήθιστο αλλά και υπέροχο δίδυμο συνθέτουν ο Jean-Louis Trintignant και ο Klaus Kinski.
 
 Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα του περίφημου Spaghetti ή Italo-western. Συνήθως όταν γίνεται αναφορά σε αυτό το κινηματογραφικό είδος, το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει στον σπουδαίο Σέρτζιο Λεόνε (Sergio Leone), όμως και ο Σέρτζιο Κορμπούτσι έχει γυρίσει πολλά ενδιαφέροντα γουέστερν, με αυτό εδώ να συγκαταλέγεται σίγουρα στις κορυφαίες δουλειές του.

 Ξεχωρίζει για πολλούς λόγους, όπως για τα υπέροχα πάλλευκα, χιονισμένα τοπία (ανατροπή των συνηθισμένων τοποθεσιών των western), για το εξαιρετικό δίδυμο Τρεντινιάν - Κίνσκι, στο μοναδικό γουέστερν για το Γάλλο (υποδέχεται τον Silence, υπερασπιστή των αδυνάτων, που ακολουθεί το δικό του "νόμο") και το Γερμανό σε έναν απ' τους καλύτερους ρόλους τους (υποδύεται το Loco, μανιώδη κυνηγό επικυρηγμένων, που ακολουθεί κατά γράμμα το Νόμο), την εξαιρετική θεματική, που επικεντρώνεται στη σύγκρουση φτωχών - πλούσιων, στην εκπληκτική μουσική του μοναδικού Ennio Morricone και στο ανατρεπτικό, απαισιόδοξο και αμφιλεγόμενο αλλά στο πνεύμα της επιβολής του νόμου (τα όρια του οποίου είναι ασαφή και δυσδιάκριτα), φινάλε. Με το τέλος και τη "δικαιοσύνη" που απονέμει ο Κορμπούτσι, γκρεμίζεται εξ ολοκλήρου από τον Ιταλό κάθε σύμβαση με τα κλασικά γουέστερν, όπου είχαμε μάθει στην επικράτηση του "καλού" έναντι του "κακού", τουλάχιστον έτσι όπως εκπροσωπούνταν από τους ήρωες και παρουσιάζονταν στα μάτια μας.

 Βαθμολογία: 7,5/10

6 σχόλια:

  1. Σίγουρα από τα καλύτερα σπαγγέτι-γουέστερν. Μου άρεσαν και μένα πολύ τα πρωτότυπα (για γουέστερν) τοπία. Ωστόσο αγαπημένη μου από Corbucci είναι με διαφορά το Django, που θεωρώ οτι σχεδόν συναγωνίζεται και τα αριστουργήματα του Leone!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Ronin91,
    συμφωνω για το Django, το οποιο ειναι εκπληκτικο φιλμ, με εναν εξαιρετικο Franco Nero, τρομερες (και αρκετα βιαιες) σεκανς μαχης, πολυ δυνατο φιναλε, εξυπνο και ξεχωριστο σεναριο (η ιδεα του φερετρου)..
    Παραλειψις μου, που δεν το ανεφερα στο post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα λες για το Django! Πολύ καλό western με το Nero θεωρώ και το Keoma, αν το έχεις υπ'όψιν σου, που είναι αρκετά ασυνήθιστο για spaghetti. Γενικά, αν και τα spaghetti θεωρούναι από αρκετούς μέτριας ποιότητας ταινίες, προσωπικά τα απολαμβάνω περισσότερο απο τα κλασικά western των Ford, Hawks κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οχι, αυτο δεν το εχω δει, το ειχα ακουσει παντως, οποτε μετα και την προταση σου, μπαινει στα υποψην!

    Ναι, βεβαια αλλο η απολαυση και αλλο η αισθητικη και ακομη περισσοτεορ η αντικειμενικη αξια ενος εργου. Υπαρχουν spaghetti της πλακας αλλα και πολυ αξιολογα και ποιοτικα, οπως, επισης, υπαρχουν και κλασικα western ειτε σοβαρα ειτε σαχλωδη! Προσωπικα μου αρεσει ο Ford (και γενικα θεωρειται μαστορας του ειδους), ομως εχει γυρισει πανω απο 100 ταινιες, που οπως καταλαβαινεις δεν μπορει να ειναι ολες αξολογες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έψαχνα για βρω υπόθεση για την ταινία και θυμήθηκα ότι είχες κάνεις μια ανάρτηση για αυτήν. Την είδα εχθές. Ταινιάρα. Έτσι όπως τα λες: το χιονισμένο τοπίο, οι δυο φοβεροί πρωταγωνιστές τους, η διφορούμενη έννοια του νόμου και φυσικά το απίστευτο φινάλε του. “Πάντα σύμφωνα με το νόμο”. Τι ειρωνεία!

    Προσωπικά λατρεύω και το παραδοσιακό και το σπαγγέτι γουέστερν όπου το κάθε ένα έχει τις δικιές του χάρες και κώδικες. Αν και από σπαγγέτι ομολογώ ότι έχω δει λίγες ταινίες, ωστόσο πολύ σύντομα έχω σκοπό να δω αρκετές από αυτές ώστε να μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για αυτό το είδος.

    4,5/5: Εξαιρετική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσυ σχεδον το λατρεψες με το 4,5/5!
    Γιατι οχι; Πολυ καλη ταινια, με εξαιρετικη σκηνοθεσια, ενα εκπληκτικο πρωταγωνιστικο διδυμο και εντυπωσιακες ανατροπες (οσον αφορα στα καθιερωμενα γυρω απ' τα γουεστερν)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή