Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Sommaren med Monika, Ingmar Bergman, 1952


 «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» ("Summer with Monika"), απ' τις πρώτες σημαντικές ταινίες του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη Ingmar Bergman και του 1952. Αποτελεί ταινία-σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου, ενώ ουσιαστικά το «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» ήταν το φιλμ που έφερε διεθνή αναγνώριση και καταξίωση στον σπουδαίο δημιουργό.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Ο Χάρι και η Μόνικα γνωρίζονται σε ένα μπαρ και πηγαίνουν μαζί στον κινηματογράφο. Εκείνη ονειρεύεται να αποδράσει από τη μιζέρια του σπιτιού της και το μεθύστακα πατέρα της. Ο Χάρι από τη μεριά του θα ήθελε να την καλέσει στο διαμέρισμά του, αλλά επειδή φοβάται την αυταρχική θεία του προτιμά να φύγουν με τη βάρκα του. Η αρχική ευφορία που τους δίνει η προσωρινή φυγή από τα προβλήματα, σιγά-σιγά αρχίζει να μετατρέπεται σε εφιάλτη από την έλλειψη χρημάτων και την έλευση ενός αντίζηλου. Τελικά οι δυο τους θα παντρευτούν και θα κάνουν ένα παιδί, αλλά η Μόνικα δεν θα αντέξει τη συμβατική οικογενειακή ζωή και θα τον εγκαταλείψει.

 Απ' την μία ο ντροπαλός και ρεαλιστής Χάρι (Λαρς Έκμποργκ), 19 ετών, εργάζεται σε αποθήκη γυαλικών και απ' την άλλη η ατίθαση και ανώριμη Μόνικα (Χάριετ Άντερσον), 17 ετών, σε αποθήκη λαχανικών. Οι δυο τους θα γνωριστούν σε ένα καφέ-μπαρ και στην αρχή θα κουβεντιάζουν και θα πηγαίνουν σινεμά, ενώ περιέργως δεν θα αργήσουν να ερωτευθούν. Σύντομα θα αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μία νεανική τρέλα: να αφήσουν πίσω τις μίζερες ζωές τους και να δραπετεύσουν μαζί, έστω και για λίγα εικοσιτετράωρα, μέσα σε μία βάρκα κάτω απ' τα αστέρια..
 Δυστυχώς όμως πολύ σύντομα θα ξεμείνουν από τρόφιμα και χρήματα και θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στην άσχημη και δυσάρεστη καθημερινότητά τους και το εχθρικό περιβάλλον των σπιτιών τους. Έτσι όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να σπάσουν τα δεσμά της κοινωνίας και να επαναστατήσουν, αλλά θα φτάσουν μέχρι τον γάμο και τις όποιες υποταγές έχει αυτός στο σύστημα που πολεμούσαν μέχρι πρότινος, για να οδηγηθούν τελικά στη διάλυση..

 Το «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» θεωρείται ως η πρώτη ώριμη ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ενώ αποτελεί σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου, αφού θεωρείται ο πρόδρομος ενός σπουδαίου Ευρωπαϊκού κινηματογραφικού ρεύματος, της nouvelle vague.
 Την ομώνυμη πρωταγωνίστρια (Μόνικα) υποδύεται μία εκπληκτική Χάριετ Άντερσον, σε μία απ' τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της εδώ, σε ρόλο που δεν απέχει ιδιαίτερα απ' τον πραγματικό της εαυτό. Σεκάνς ανθολογίας που άφησε εποχή, αυτή όπου η Άντερσον κλείνει το μάτι στους θεατές κοιτώντας κατάματα την κάμερα.
 Η φωτογραφία του Γκούναρ Φίσερ είναι μαυρόασπρη και υποβλητική, ενώ ο Μπέργκμαν σκηνοθετεί ρεαλιστικά την αρχή και το τέλος της ταινίας και σκιαγραφεί άκρως ποιητικά και ρομαντικά το ενδιάμεσο, που αφορά στην καλοκαιρινή απόδραση με το εμπλεκόμενο ειδύλλιο. Αν και ασπρόμαυρη πάντως η ταινία είναι γεμάτη χρώματα, έρωτα, ζωή και απεικονίζει έξοχα το πέρασμα απ' την αθωότητα και την ανεμελιά της εφηβίας στην σκληρή πραγματικότητα της ενηλικίωσης.

 Συνολικά πάντως πρόκειται για ρεαλιστική ταινία με ένα αντικομφορμιστικό σενάριο, που δεν έγινε αποδεκτό απ' τον πουριτανισμό της εποχής. Αποδεκτές τότε δεν έγιναν και κάποιες ερωτικές σκηνές, που σήμερα θεωρούνται πολύ soft.

  Το «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» αποτελεί μία απ' τις διασημότερες ταινίες της πρώτης μπεργκμανικής περιόδου, αλλά και ταινία-σταθμό για το σινεμά, όπως προαναφέρθηκε. Σήμερα βλέπεται ευχάριστα και σίγουρα είναι λίγο ξεπερασμένη, αλλά κρατάει την φρεσκάδα της και τον ρομαντισμό της.

 Βαθμολογία: 7,5/10

14 σχόλια:

  1. Απο τις πιο διασημες και πιο αγαπημενες μου ταινιες του Bergman, αλλα οχι απο τις ωριμοτερες στιγμες του πιστευω.Η "Μονικα" επηρρεασε πολλες μεταγενεστερες με το ιδιο θεμα, οπως "Ο Τρελος Πιερο" (π.χ.).Γλυκοπικρο, ρομαντικο, τρυφερο αλλα στο τελος ωμα ρεαλιστικο.Υπεροχα τοπια απο θαλασσες, δαση, βουνα, τον ουρανο.Η πρωτη μεγαλη ταινια του.

    4/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΡΕΣΕΙ.
    ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική ταινία όπου είμαι μέσα στις τρεις αγαπημένες μου του Μπέργκμαν. Όπως λες κι εσύ Mike η ταινία είναι ένα σκληρό και ρεαλιστικό δράμα, πολύ προκλητικό και τολμηρό για την εποχή του και με μια εκπληκτική ερμηνεία της Harriet Andersson, η οποία ερμηνεύει με πολύ ωριμότητα και φυσικότητα την Μόνικα, βγάζοντας συγχρόνως έναν αυθόρμητο και χυμώδη ερωτισμό. Πάντως ταινία σταθμό δεν θα την έλεγα. Βέβαια είναι αρκετά σημαντική για τους λόγους που αναφέρεις παραπάνω.
    Εγώ προτιμώ τις ταινίες της πρώτης περιόδους του μέχρι και το 1960, λίγο πριν αρχίσει την τριλογία του, με τις βαριές ταινίες του και τις φιλοσοφικές και ψυχαναλυτικές αναζητήσεις του.

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα κυριε Ιλο,
    οχι μεσα στις πιο ωριμες γενικα, αλλα η πρωτη ωριμη ταινια του.
    Οπως το λες ειναι, αλλωστε αυτος ηταν και ο στοχος του Μπεργκμαν. Γλυκοπικρο, τρυφερο και ρομαντικο ηταν ΜΟΝΟ το καλοκαιρι, ενω το ΠΡΙΝ και το ΜΕΤΑ ακρως ρεαλιστικα και σκληρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπερα SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ,
    καλη εβδομαδα και σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπερα argiri,
    συμφωνω για Αντερσον, εκπληκτικη ερμηνεια και αισθησιακη παρουσια. Ενταξει μπορει η πρωτη του περιοδος να περιεχει ωραιες ταινιες, αλλα οι φιλοσοφικες/θρησκευτικες αναζητησεις του στη συνεχεια τον καταξιωσαν ως εναν κορυφαιο δημιουργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλή ταινία !
    Δε θα την έβαζα στις αγαπημένες μου του Bergman, γιατί δεν περιέχει τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μετέπειτα έργο του. Αντίθετα με τον Αργύρη, εγώ προτιμώ τις βαριές, φιλοσοφικές του ταινίες.
    Σίγουρα όμως φαίνεται η ποιότητά του ως σκηνοθέτη, κι ας είναι νωρίς στην καριέρα του.
    Συνψωνώ με τη βαθμολογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγω δεν ειμαι φαν των παλαιων ταινιων δεν εχω δει ταινιαρες κατα πολλους
    ολα ειναι θεμα γουστου :)
    καλη εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν διαφωνώ καθόλου. Απλά είναι θέμα προσωπικού γούστου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. curious_ape009 ουτε εμενα ανηκει στις αγαπημενες μου. Συμφωνω για το μετεπειτα εργο του, αλλα οπως λεει ο Αργυρης γουστα ειναι αυτα.
    Νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Skouliki ενταξει περι ορεξεως..
    καλη εβδομαδα κ σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. argiri φυσικα και ειναι θεμα γουστου, νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όχι από τις αγαπημένες μου του Μπέργκμαν,δεν την πολυθυμάμαι κιόλας...

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλησπερα,
    ουτε απ' τις δικες μου :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή