Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Monsieur Klein, Joseph Losey, 1976


 Ο κύριος Κλάιν (Mr. Klein ο αγγλικός τίτλος) είναι μία γαλλική ταινία απ' τα 70s σε σκηνοθεσία του Αμερικανού Joseph Losey, με έναν Alain Delon σε ρόλο διαφορετικό από εκείνους που τον έχουμε συνηθίσει. Μία αρκετά καλή ταινία, που κέρδισε 3 βραβεία ενώ είχε προταθεί συνολικά για 5 με σημαντικότερο τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Παρίσι, 1942. Ο Robert Klein αδυνατεί να βρει κάτι στραβό στην διαμορφωθείσα κατάσταση των πραγμάτων, με την Γαλλία να βρίσκεται υπό καθεστώς κατοχής από την Γερμανία.Έχει ένα καλά επιπλωμένο διαμέρισμα, μια ερωμένη, και τις επιχειρήσεις του να ανθούν. Οι Εβραίοι λόγω των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των νόμων που πέρασε η γαλλική κυβέρνηση είναι απελπισμένοι και πωλούν πολύτιμα έργα τέχνης - έτσι είναι εύκολο για αυτόν να τα αποκτά σε τιμές ευκαιρίας...

  Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 1942. Ένας έμπορος τέχνης (τον υποδύεται έξοχα ο Αλέν Ντελόν) δείχνει παγερά αδιάφορος απέναντι στην επικρατούσα κατάσταση. Η χώρα του, η Γαλλία βρίσκεται υπό Γερμανική κατοχή και τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και είναι γνωστά σε εμάς μόνον ιστορικά, αφού ο σκηνοθέτης προτιμά να ασχοληθεί αποκλειστικά με την σκιαγράφηση του χαρακτήρα του ήρωά του.
 Ο Ρομπέρ Κλάιν λοιπόν, περί ου ο λόγος, ένας καθαρόαιμος, ήρεμος άνθρωπος θεωρεί πως όλα βαίνουν καλώς γύρω του και κοιτάει να περνάει καλά στη ζωή του με την ερωμένη του, αλλά και να εκμεταλλευτεί την όλη κατάσταση και τις ανάγκες των Εβραίων, για να βγάλει χρήματα αγοράζοντας σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές πολύτιμα και πανάκριβα έργα τέχνης, τα οποία επανεκδίδει στο όνομά του μία εβραϊκή εφημερίδα.
 Σύντομα όμως θα μπλέξει πολύ άσχημα, όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει κι άλλος που κάνει ακριβώς την ίδια κομπίνα, είναι Εβραίος και χρησιμοποιεί το δικό του όνομα!
 Και τότε ο Mr. Klein θα αναζητήσει βοήθεια απ' τις αρχές. Αλλά όταν δεν θα μπορέσει να βοηθηθεί από κανέναν κι από πουθενά θα αποφασίσει να ψάξει μόνος του να βρει τον μυστήριο άντρα.

 Και θα αρχίσει να ζει όλο και πιο έντονα έναν τρομακτικό, καφκικό εφιάλτη απ' τον οποίο προσπαθεί να βγει ζωντανός. Γιατί τα όρια πλέον μεταξύ πραγματικού και φανταστικού γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα...

 Βαθμολογία: 7,5/10

10 σχόλια:

  1. Φαίνεται πολύ καλή...Έχω φάει και κόλλημα με τον Ντελόν τελευταία οπότε θα την δω κι αυτή, αλλά όπως είπες δεν είναι ρόλος που τον έχουμε συνηθίσει να παίζει...
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προσπαθώ να θυμηθώ αν την έχω δει γιατί πολύ παλιά είχα φάει ένα κόλλημα με τον κύριο Ντελόν και έβλεπα διάφορες δικές του ταινίες....αλλά δε μπορώ να σκεφτώ....

    σίγουρα θα μου αρέσει :)

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Joseph Losey είναι ένας σκηνοθέτης με τον οποίο δεν έχω ασχοληθεί σχεδόν καθόλου. Έχω δει μόνο δύο του ταινίες οι οποίες αν και ήταν από τις θεωρητικά ασήμαντές του, δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα. Κάποια στιγμή θα κάτσω να δω τις ποιο γνωστές του και θεωρητικά καλύτερές του για να βγάλω μια άποψη για το έργο του. Και μία από αυτές θα είναι σίγουρα και αυτή η ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει πολύ ο Losey.Η Ρομαντική Αγγλίδα είναι απο τα αγαπημένα μου.Αυτό δεν το έχω δεί σίγουρα όμως θα το ψάξω.Α!Και Ο Υπηρέτης μου άρεσε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπερα eskli,
    απ' τη στιγμη που εχεις κολλημα με τον Ντελον θα σου αρεσει σιγουρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και λοιπόν;E allora?,
    ακομη μια κυρια με το ιδιο κολλημα :)
    που να θυμασαι, εχει γυρισει κι ενα σωρο ο ατιμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. argiri,
    εδω φιλε μου δεν μπορω να βοηθησω γιατι ουτε εγω εχω ασχοληθει με τον συγκεκριμενο σκηνοθετη. Καλυτερα να μας πει ο academy :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. academy,
    με πιανεις αδιαβαστο σχετικα με τον Losey. Δυστυχως εχω δει μονο το "Don Giovanni", κι αυτο επειδη ο Mozart ειναι ο αγαπημενος μου μουσικος συνθετης!
    Παντως μελετησα την πλουσια φιλμογραφια του και φαινεται οτι αξιζει μια ακρως προσεχτικη ματια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ούτε εγώ την έχω δεί, αλλά με έψησε η παρουσίασή σου, και η υπόθεση που φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα !

    Μας έβαλες homework φίλε Mike ! Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. νασαι καλα φιλε,
    αξιζει η ταινια, πιστευω οτι δεν θα μετανιωσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή