Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Boys don' t cry, Kimberly Peirce, 1999


 Ακόμη μία μεταφορά απ' το άλλο μπλογκ, "Boys don't cry":

Ελληνικός τίτλος "Οι άντρες δεν κλαίνε":
Μία σημαντική στιγμή στον ανεξάρτητο Αμερικανικό κινηματογράφο. Ένα acting movie με δυνατές ερμηνείες με πρώτη και καλύτερη τη Hilary Swank που δικαίως κέρδισε και το πρώτο της Oscar α΄ γυναικείου ρόλου, αλλά και τη Χρυσή Σφαίρα α΄ γυναικείου ρόλου.
 Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Brandon (οι συγγενείς της κοπέλας του Μπράντον μήνυσαν τους παραγωγούς!):
Ο Μπράντον Τήνα είναι ένας νεαρός άνδρας που γεννήθηκε σε σώμα γυναίκας. Πρέπει να τα βρει με τον εαυτό του (της), την στιγμή που φοβάται να αποδεχτεί τί είναι, ενώ έρχεται σε σύγκρουση με την κοινωνία και τους ανθρώπους(;) που την απαρτίζουν.

 Αρκετές σκηνές της ταινίας σοκάρουν. Αρκετά πράγματα βγαίνουν στη φόρα και έχουν να κάνουν με τον πουριτανισμό, την υποκρισία, την ψευτιά, τη μιζέρια και τη μικροψυχία που βγάζουν οι κάτοικοι των Αμερικανικών επαρχιών (στη Nebraska εδώ) ακόμη και σήμερα για να ξεσκεπάσουν τη δήθεν απελευθερωμένη νοοτροπία που οι ίδιοι θέλουν να πιστεύουν ότι τους διέπει!

Μία πολύ σημαντική ταινία που ανοίγει ασπίδα προστασίας γύρω από τη διαφορετικότητα και την αντιμετώπιση (πολύ συχνά σκληρή και απάνθρωπη) που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι, που απλά και μόνο διαφέρουν, από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Μια ταινία που γεννά ποικίλα συναισθήματα: Προβληματισμό, λύπη, οργή, αγανάκτηση. Αλλά και ένα αίσθημα αδικίας για τις κοινωνίες της σημερινής εποχής.
Αρνητικό σημείο οι εμμονές της σκηνοθέτιδας, Kimberly Peirce, με τη βία. Πάντως το γεγονός ότι έκανε τη συγκεκριμένη ταινία για να σοκάρει δε νομίζω ότι κάνει την ταινία "κακή". Κάθε άλλο!

Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Βαθμολογία: 8/10

13 σχόλια:

  1. Όντως η ταινία είναι αρκετά ανατρεπτική και αποτελεί γροθιά στα ταμπού της κοινωνίας!Η Hilary Swank είναι λίγο κρυόκωλη,αλλά η ρουφιάνα είναι ιδανική για το ρόλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική δουλειά,μου άρεσε πολύ όμως θα προτιμούσα να είχε βραβευτεί με oscar β΄γυναικείου η Chloe Sevigny και όχι με α'γυναικείο η Swank.Ηταν πολύ καλή βεβαίως αλλά δαγκωτό προτιμούσα την Anette Benning στο American Beauty εκείνη την χρονιά.
    Πάντως τα βραδινά πλάνα της ταινίας με τα αυτοκίνητα και τα φώτα είναι απο τα πιο ωραία που έχω δεί απο άποψη λήψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. bullet ridden with vermin μπορει ο χαρακτηρισμος σου για τη Swank να ειναι ιδιοτυπος, ειναι ομως και ταιριαστος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. academy καταρχην καλωσηρθες :)
    Ενταξει τη διαδικασια με τα Oscar την ξερεις πολυ καλα... αρκουσε ο χαρακτηρας που υποδυοταν η Swank για να βραβευτει (δε λεω οτι ηταν κακη, καθε αλλο)!

    Οσο για τη Benning, ειχε δωσει τρομερη ερμηνεια στην ταινια που αναφερεις, εξισορροπωντας ιδανικα αναμεσα στην τραγωδια και την κωμωδια!
    Προσωπικα νομιζω οτι επισης θα την επελεγα, οριακα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς σας βρήκα!Χαίρομαι που συμφωνούμε αγαπητέ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΟΝΟ κρυόκωλη δεν είναι η Swank!!! Έχει βγάλει τόνους συναισθήματος στο αριστουργηματικό Million Dollar Baby.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. bauer στο Million Dollar Baby υπαρχει ο μεγας Clint, αλλα οντως η Swank ειναι πολυ καλη εκει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και εδώ εξαιρετική ήταν όμως! Ποια θα μπορούσε να παίξει καλύτερα τον συγκεκριμένο ρόλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mike θα συμφωνήσω μαζί σου σε όλα εκτός από την φράση “Αρνητικό σημείο οι εμμονές της σκηνοθέτιδας, Kimberly Peirce, με τη βία”. Έχω δει παρόμοιες ταινίες με πιο σοκαριστικές σκηνές καθώς και εμμονές σκηνοθετών στην βία με πολύ πιο προκλητικό τρόπο. Πιστεύω ότι η Peirce έδειξε τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως έπρεπε να τα δείξει.
    Ψηφίζω δαγκωτό Swank!

    3,5: Καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. bauer την εχουμε ταυτισει με το ρολο και η αληθεια ειναι οτι δυσκολα σε τετοιες περιπτωσεις μπορουμε να σκεφτουμε καποιον αλλο...
    Καλη ερμηνεια εδωσε, αλλωστε το εχω γραψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. argiri εννοειται πως εχουμε δει πιο σοκαριστικες σκηνες η και ταινιες ολοκληρες, απλως το εγραψα επειδη πολλοι θεατες απορριπτουν μια ταινια ενοχλουμενοι απ' τη βια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως δεν νομίζω να ήταν πιο δύσκολος ο ρόλος της Benning...

    ΑπάντησηΔιαγραφή