Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Rio Grande, John Ford, 1950


 Μεταφορών συνέχεια με το σπουδαίο γουέστερν του Τζον Φορντ, "Rio Grande":

 Με τον αυθεντικό τίλο "Rio Grande" και αμετάφραστο, κυκλοφορεί στα ελληνικά αυτό εδώ το σπουδαίο western του αξεπέραστου και μάστορα του είδους, John Ford και του 1950. Θα το βρείτε και ελληνιστί ως "Ρίο Γκράντε", αλλά κανονικά δεν έχει μεταφερθεί στην ελληνική γλώσσα. Anyway...

 Η υπόθεση της ταινίας:

Ο Κέρμπι Γιορκ είναι διοικητής στο απομακρυσμένο φρούριο του Rio Grande και μεταξύ νεοσύλλεκτων που εκπαιδεύει σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους απειλητικούς Ινδιάνους Απάτσι.
Μεταξύ των νεοσύλλεκτων βρίσκεται και ο γιος του αλλά ο Κέρμπι δεν το ξέρει γιατί έχει να τον δει δεκαπέντε χρόνια. Όταν εμφανίζεται η πρώην γυναίκα του Κέρμπι για να πείσει το γιο της να εγκαταλείψει το επικίνδυνο οχυρό, η κατάσταση θα πάρει άλλη τροπή...


 Κλασικό πια, 60 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη προβολή έχει περάσει στο πάνθεον του είδους και αποτελεί ένα απ' τα σημαντικότερα western του τεράστιου John Ford, αλλά και γενικότερα, αυτού του ιδιαίτερου κινηματογραφικού είδους, φυσικά.

 Με τον John Wayne στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Maureen O'Hara για το απαραίτητο, αλλά όχι και σαχλό όπως έχουμε παρακολουθήσει σε άλλα, ουκ ολίγα σχετικά φιλμ, ρομάντζο, η ταινία κερδίζει πόντους και από τις ερμηνείες. Φυσικά ξεχωρίζει για το δίδυμο John Ford - John Wayne, που μαζί γύρισαν δεκάδες ταινίες και αποτελούν ένα από τα πιο θρυλικά ζευγάρια σκηνοθέτη - πρωταγωνιστή στην ιστορία του κινηματογράφου.

 Είναι γουέστερν και είναι και στο κλασικό ύφος του είδους, επομένως περισσότερη ανάλυση δεν χρειάζεται.

 Εκτός βέβαια από μία σημαντικότατη πρόσθετη λεπτομέρεια:
 Το 1951 Ένωση Σεναριογράφων της Αμερικής ψήφισε το Rio Grande ως το πιο καλογραμμένο γουέστερν (σενάριο, Τζέιμς Κέβιν ΜανΓκίνες) !

 Κατά την άποψη μου, το "Rio Grande" βρίσκεται μέσα στις 5-6 καλύτερες στιγμές του Τζον Φορντ (που συνολικά γύρισε πάνω από 140 ταινίες(!) μαζί με τις μικρού μήκους), μαζί με "The Man Who Shot Liberty Valance", "The Searchers", "She Wore a Yellow Ribbon", "Fort Apache", "My Darling Clementine".


 Βαθμολογία: 8/10

4 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, τα αμερικάνικα γουέστερν δεν μου αρέσουν καθόλου,οπότε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υπόθεση της ταινίας αλλά και το στυλ της παρά ήταν κλασσικό και για αυτό δεν με ενθουσίασε. Για μένα είναι άλλο ένα κλασσικό αμερικανικό γουέστερν από ένα κλασσικό εκπρόσωπο αυτού του είδους. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κλασσικά αμερικανικά γουέστερν.

    Το "The Man Who Shot Liberty Valance" ακόμα να το δω ρε γαμώτο μου αλλά το έχω κατεβάσει. Θα το δω όταν θα γυρίσω από το εξοχικό μου και γενικά όταν θα περάσουν οι ζέστες.

    Μιας και που ανέφερες για το προσωπικό σου Top 5 παραθέτω και το δικό μου:
    1) The Searchers
    2) Mister Roberts
    3) My Darling Clementine
    4) The Informer
    5) How Green Was My Valley

    3: Καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολες οι ταινιες που αναφερεις ειναι σπουδαιες. Καλη ξεκουραση στο εξοχικο και καλη επιστροφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή