Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Promise Me This, Emir Kusturica, 2007


 «Promise Me This» είναι ο αγγλικός - διεθνής τίτλος της όμορφης ταινίας του πολύ σημαντικού Σέρβου σκηνοθέτη, Emir Kusturica. «Zavet» είναι ο πρωτότυπος τίτλος, ενώ στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως «Οι 3 Υποσχέσεις» και είναι επίσης γνωστό ως «Υποσχέσου μου».
 Πρόκειται για μία δραματικών στοιχείων κομεντί, η οποία σεναριακά έχει προβληματάκια λόγω κάποιων υπερβολών και η μεγάλη διάρκειά της (ξεπερνά για λίγο τις 2 ώρες) ίσως κουράζει, αλλά η σκηνοθεσία του Kusturica με ορισμένα πανέμορφα πλάνα από την Γιουγκοσλαβική ύπαιθρο (γυρισμένη στο Zlatibor της Σερβίας), καθώς και κάποιες ξερκαδιστικές σκηνές αλλά και η παρουσίαση των ανθρωπίνων σχέσεων φτιάχνουν τελικά ένα άκρως ικανοποιητικό σύνολο.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Ο Τσανέ ζει με τον παππού του και την αγελάδα τους τη Σβέτκα, σ έναν απομονωμένο λόφο. Εκτός από την γειτόνισά τους, την δασκάλα, είναι οι μόνοι κάτοικοι του χωριού. Μια μέρα ο παππούς του Τσανέ, του λέει ότι πεθαίνει. Τον βάζει να του υποσχεθεί ότι θα διασχίσει τους 3 λόφους για να φτάσει στην κοντινότερη πόλη και να πουλήσει τη Σβέτκα στην αγορά. Με τα χρήματα θα πρέπει να αγοράσει μια εικόνα, με τα υπόλοιπα ό,τι θέλει και τέλος θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι έχοντας βρει νύφη. Στην πόλη, ο Τσανέ καταφέρνει να εκπληρώσει το πρώτο μέρος των υποσχέσεών του, όμως το δύσκολο είναι να γυρίσει σπίτι με γυναίκα!!! Τότε γνωρίζει τη Ζάσνα που έχει αργήσει για το σχολείο όπως πάντα...

 Ο Emir Kusturica γράφοντας το σενάριο και σκηνοθετώντας το "Zavet" κάνει ακόμη μία απρόσμενη έκπληξη. Σε ένα απομονωμένο χωριό, ο παππούς νιώθει τον θάνατο να έρχεται και βάζει τον αγαπημένο του εγγονό να υποσχεθεί ότι θα εκπληρώσει τρεις επιθυμίες του. Βλέπετε, ο μικρός δεν έχει άλλον άνθρωπο στον κόσμο πέραν του παππού του και ο τελευταίος θέλει να εξασφαλίσει το μέλλον του πιτσιρικά. Του ζητάει λοιπόν τρία πράγματα: Να πάει σε μία πόλη και να πουλήσει την αγελάδα τους, την οποία πριν είχε ευνουχίσει, από τα λεφτά που θα πάρει να αγοράσει μία εικόνα του Αγίου Νικολάου και ένα σουβενίρ για τον ίδιο και τέλος να βρει μία γυναίκα για νύφη του...

 Ο μικρός Τσανέ, συμπαθέστατος, θα ξεκινήσει για την κοντινότερη πόλη. Μόλις φτάσει όμως θα γίνει... το έλα να δεις!
 Αρχικά θα του την πέσουν κάποιοι μαφιόζοι(!), εν συνεχεία θα τον περιθάλψουν οι εχθροί των πρώτων, θα πάρει μέρος στην εκστρατεία αντιμετώπισής τους και μέσα σ' όλα θα ερωτευθεί την Ζάσνα, την οποία και θα σώσει απ΄ τους "κακούς" που θέλουν να την προωθήσουν στα κυκλώματα πορνείας που ελέγχουν(!), για να τη φέρει πίσω στο χωριό, περιχαρής που πραγματοποίησε τις τρεις υποσχέσεις που είχε δώσει στον παππού του, αλλά ακόμη πιο χαρούμενος, αφού όταν επιστρέψει στο χωριό, ο παππούς του όχι μόνο δεν πέθανε (κάτι που φοβόταν ο μικρός) αλλά ετοιμάζεται να παντρευτεί την δική του αγαπημένη, από το μακρινό παρελθόν (την δασκάλα του χωριού)! Κι εκεί όμως δεν θα... ησυχάσουν οι πρωταγωνιστές μας, αφού οι κακοί τους έχουν ακολουθήσει με τα όπλα, έτοιμοι να πάρουν την εκδίκησή τους! Φυσικά βέβαια δεν θα τα καταφέρουν, αφού το ευχάριστο αυτό «παραμύθι» του Κουστουρίτσα πρέπει να έχει και happy end.

 Εντάξει, όπως είπα οι υπερβολές είναι πολλές και πολλά από όσα συμβαίνουν, τραβηγμένα απ' τα μαλλιά, αλλά ο ταλαντούχος Σέρβος σκηνοθέτης δείχνει να το καταδιασκεδάζει και το ίδιο κάνουμε κι εμείς!
 Δε νομίζω με το φιλμ αυτό ο Κουστουρίτσα να υπόσχεται σινεμά υψηλών επιδόσεων και έντονου προβληματισμού, όμως σίγουρα μας υπόσχεται ένα ευχάριστο δίωρο. Και κρατάει την «υπόσχεση» του, και με το παραπάνω!

 Πολύ όμορφες ερμηνείες από τους Uros Milovanovic, Marija Petronijevic, το ζευγάρι της ταινίας, αλλά ωραίες είναι οι ερμηνείες συνολικά, απ' όλους τους «τρελούς» χαρακτήρες του Κουστουρίτσα, από αυτούς άλλωστε που ο Σέρβος σκηνοθέτης συνηθίζει να χρησιμοποιεί σε όλες τις ταινίες του.

 Το «Promise Me This» ήταν υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 2007.

 Βαθμολογία: 6,5/10

9 σχόλια:

  1. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και αν ηταν υποψηφιο εγω δεν το ηξερα
    φιλια κλαη εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η υπόθεση ομολογώ με αφήνει άφωνη :))
    Και είμαι περίεργη για το φινάλε της :)

    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, Skouliki, Σταλαγματια ναστε καλα, αργησα λιγο να απαντησω αλλα ολες αυτες τις μερες ελειπα στο εξωτερικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:))))))

    KAΛΩΣΗΡΘΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νασαι καλα ρε SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ,
    καλη εβδομαδα και σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρώτα απ΄ όλα να δηλώσω μεγάλος φαν του Kusturica! "Ο Καιρός των τσιγγάνων", "Underground" και "Ο Μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές" οι αγαπημένες μου.
    Και αυτή είναι αρκετά αξιόλογη και διασκεδαστικότατη. Πρωτότυπο σενάριο αν και με κάποιες υπερβολές, όπως λες (ειδικά προς το τέλος). Χαρακτήρες-καρικατούρες, σουρεαλιστικές επηρροές, κιτς αισθητική, όμορφα τοπία και, φυσικά, η υπέροχη μουσική επένδυση (αν και απουσιάζει ο Bregovic). Ο Miki Manojlovic είναι μεγάλη λατρεία!

    3,5/5 ή 7/10
    (απολαυστικό)

    Όλες οι ταινίες του Kusturica που έχω δει, με σειρά προτιμήσεως:
    1. Ο Καιρός των Τσιγγάνων (5/5) - Ύμνος, μεγαλείο!
    2. Underground (5/5) - Ποίηση.
    3. Ο Μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές (4/5) - Νοσταλγία και Fellini.
    4. Arizona Dream (3,5/5) - O Kusturica με ένα κλισεδιάρικο σενάριο κάνει ένα σουρεαλιστικό όνειρο.
    5. Οι 3 Υποσχέσεις (3,5/5)
    6. Maradona by Kusturica (3/5)
    7. Η ζωή είναι ένα θαύμα (2/5) - Τεράστια απογοήτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως οι Γάλλοι το έχουν παρακάνει με τον Kusturica. Όλες του οι ταινίες είναι υποψήφιες για Χρυσό Φοίνικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ξερω οτι εισαι φαν του Κουστουριτσα, αλλωστε το επιδεικνυεις συνεχως!
    «Ο Καιρος των Τσιγγανων» και «Underground» ειναι ταινιαρες!
    Αντιθετα, ο «μπαμπας...» ειναι πολυ καλο, μεγαλο σινεμα αλλα με ειχε κουρασει λιγο..

    Λατρεια ο Manojlovic ρε μπαγασα; :p Ωραιος..
    Συμφωνω για την παρατηρηση σου, με τους Γαλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή