Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

The Cincinnati Kid, Norman Jewison, 1965


 Ακόμη μία μεταφορά από το άλλο blog, «The Cincinnati Kid»:

 "Ο Χαρτοπαίχτης", όπως είναι η ελληνική μετάφραση αυτού του φιλμ από τον Norman Jewison και το 1965. Μία πανέμορφη ταινία, σίγουρα μέσα στην καλύτερη πεντάδα ταινιών με θέμα τον τζόγο και συγκεκριμένα το poker!
 Και όπως μας αυτοπαρουσιάζεται το "Cincinnati Kid", <<"Ο Χαρτοπαίχτης" είναι για το πόκερ ότι το "The Hustler" για το μπιλιάρδο: μια εκπληκτική σπουδή χαρακτήρων σε δράση, με τη στόφα του επαγγελματία>>.
 Κλασικό πια, 45 χρόνια μετά, εξακολουθεί να γοητεύει κυρίως τους φαν του πόκερ, αυτού του μαγικού πραγματικά χαρτοπαιγνίου! Και επίσης οφείλει πολλά στον πρωταγωνιστή του, έναν εξαιρετικό και απόλυτα πειστικό στο ρόλο του Cincinnati Kid, Steve Mc Queen!


 Η υπόθεση της ταινίας:
 Ο Στιβ Μακ Κουίν ενσαρκώνει τον Σινσινάτι Κιντ, έναν ασήμαντο χαρτοπαίκτη που είναι αποφασισμένος να δοκιμάσει την τύχη του στα... υψηλά κλιμάκια του πόκερ! Ο αριστοκρατικός και αμείλικτος Λάνσεϊ Χάουαρντ (Έντουαρντ Τζι Ρόμπινσον), με το παρατσούκλι «Ο Αρχηγός», δέχεται την πρόκληση του Κιντ. Και ο αγώνας αρχίζει... Ο Νόρμαν Τζούισον («Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού») ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στα άδυτα της χαρτοπαιξίας, δημιουργώντας καθηλωτικό σασπένς με... κάθε ανακάτεμα της τράπουλας! Η Αν Μάργκρετ, ο Καρλ Μάλντεν, ο Ριπ Τορν και η Τζοάν Μπλοντέλ (που κέρδισε το Βραβείο καλύτερου β' ρόλου του National Board of Review) αλλά και πολλοί άλλοι απαρτίζουν ένα «Full House» αξέχαστων χαρακτήρων.

  Ο Steve Mc Queen γράφει ιστορία υποδυόμενος τον ταλαντούχο παίχτη πόκερ και αθεράπευτα ματαιόδοξο κυνηγό της κορυφής, Σινσινάτι Κιντ και ο Norman Jewison ("The Thomas Crown Affair", τρία χρόνια μετά τον "Χαρτοπαίχτη" και πάλι με τον Μακ Κουίν, "Rollerball", "The Hurricane") εδώ απογειώνεται σκηνοθετικά!
 Και φυσικά, η πράσινη τσόχα! Εκεί πάνω που παίζεται το λαμπερότερο, συναρπαστικότερο και πολλά υποσχόμενο παιχνίδι της τράπουλας, το πόκερ!
 Για το οποίο καλό, για να μην πω αναγκαίο είναι να είσαι γνώστης για να παρακολουθήσεις με ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη αγωνία την ταινία!
 Το πόκερ ως γνωστόν έχει πολλές παραλλαγές. Εδώ, και συγκεκριμένα στο φινάλε της ταινίας ο Eric "The Kid" Stoner και ο Lancey "The Man" Howard τα παίζουν όλα για όλα σε μια παρτίδα heads up 5-card stud (πρόκειται για το παλαιότερο είδος πόκερ! Σε κάθε παίκτη μοιράζονται δύο φύλλα, ένα κρυφό και ένα φανερό. Ο παίκτης με το μικρότερο φανερό φύλλο με βάση τη φυλή, πρέπει να βάλει το αρχικό στοίχημα (bring-in). Στον δεύτερο γύρο, ένα ακόμη φύλλο μοιράζεται φανερά σε όλους τους Παίκτες στο τραπέζι. Ένας γύρος στοιχήματος ακολουθεί. Οι παίκτες μπορούν: να αυξήσουν, να κάνουν Call ή να πάνε πάσο. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι κάθε παίκτης να έχει ένα κρυφό φύλλο και τέσσερα φανερά. Μετά το τελευταίο φανερό φύλλο, ένας τελικός γύρος πονταρίσματος ακολουθεί. Οι εναπομείναντες παίκτες δείχνουν το κρυφό τους φύλλο. Το μεγαλύτερο φύλλο κερδίζει).

  Και η αγωνία που βιώνει ο θεατής δεν έχει προηγούμενο!
  Και πέρα από τα χαρτιά της τράπουλας που ανακατεύονται και μοιράζονται, πάνω στην τσόχα ρέει το -απαραίτητο συνοδευτικό- αλκοόλ, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνονται, μαζί με τις παιχτικές ικανότητες των συμμετεχόντων, τα όνειρα και οι ελπίδες τους, εναλλάσσονται τα συναισθήματά τους, με αποκορύφωμα τί άλλο, το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του Σινισινάτι. Την ματαιοδοξία. Αυτή, η οποία θα τον κάνει άπληστο, να κηνυγάει μανιωδώς τα χρηματικά έπαθλα, την δόξα, την εξέλιξη και εν τέλει την κατάκτηση της κορυφής!
  Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος παίχτης, αλλά έχει ταλέντο, πιστεύει στις ικανότητές του και είναι τσαμπουκάς. Και δεν θα διστάσει να αναμετρηθεί με τους καλύτερους. Και ο -γνώστης- θεατής θα απορροφηθεί από τις παρτίδες πόκερ αφουγκραζόμενος την αγωνία του πρωταγωνιστή κατά το γύρισμα των φύλλων!
 Αλλά και εκείνος ο θεατής, ο οπόιος έχει περιορισμένες σχετικές γνώσεις, δεν μπορεί παρά να αποορροφηθεί με τη σειρά του από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Τζούισον, να ενθουσιαστεί με τις ερμηνείες (πέραν του τρομερού Στηβ Μακ Κουίν, πολύ καλές είναι και οι υπόλοιπες ερμηνείες!) και στο τέλος, στην περιβόητη τελική παρτίδα, θα παρακολουθεί "σφιγμένος" μέχρι το showdown. Κι ας μην ξέρει τί φύλλο "θέλουμε" να ανοίξει!!

  «Αυτό είναι το πόκερ. Να κάνεις τη λάθος κίνηση, στη σωστή στιγμή», είναι η ατάκα του Σινσινάτι στο τέλος, που έχει μείνει στην ιστορία!

 Μία διασκεδαστικότατη ταινία, ένας Στηβ Μακ Κουίν σε τρομερά κέφια και το πόκερ φυσικά, έχει την τιμητική του!

 Βαθμολογία: 7,5/10 

5 σχόλια:

  1. Αρκετά καλή ταινία όπου αν και άσχετος με το πόκερ κατάφερε να με κάνει να την παρακολουθώ με μεγάλη αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος της. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα. Βέβαια σε αυτό βοηθάει όπως είπες κι εσύ, η πολύ καλή σκηνοθεσία του Norman Jewison όπως επίσης και οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών της. Για μένα ο Edward G. Robinson είναι μια πολύ μεγάλη μορφή του κλασσικού αμερικάνικου κινηματογράφου.

    3,5: Καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω παλι, απ' οτι θα καταλαβες γουσταρω πολυ το poker και ειλικρινα ειναι διαφορετικο να παρακολουθεις ταινιες με αναλογη θεματολογια και να γνωριζεις, τουλαχιστον, τα βασικα.
    Για τη μαγκια του Jewison συμφωνουμε, οπως και για τον Edward G. Robinson, κι ας μην αναφερθηκα στο post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mike,πέρνα μια από το μπλογκ μου...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κλασσικό !
    Πολύ καλό, ειδικά αν ξέρεις κάτι απο πόκερ !
    Ο Newman τέλειος για το ρόλο.
    Αυτός είναι γόης δεσποινίδες μου, όχι κάτι φλωράκια τύπου Tom Cruise που κυκλοφορούν σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλικο πια, βεβαια. Οι γνωστες ποκερ σιγουρα θα ενθουσιαστουν.
    Συμφωνω και με την -αστεια- συγκριση Newman-Cruise.

    ΑπάντησηΔιαγραφή