Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ένας Ήρωας με Παντούφλες, Αλέκος Σακελλάριος, 1958


 Κλασική ελληνική κωμωδία του 1958 από τον Αλέκο Σακελλάριο που γράφει -μαζί με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο- και σκηνοθετεί το πορτραίτο του τέως στρατηγού Λάμπρου Δεκαβάλλα (ένας εξαιρετικός Βασίλης Λογοθετίδης) σατυρίζοντας εύστοχα τους μηχανισμούς που στήνουν διάφοροι επιτήδειοι στο όνομα του έθνους με απώτερο σκοπό το προσωπικό κέρδος. 

 Η υπόθεση της ταινίας γνωστή:
 Ο απόστρατος στρατηγός Λάμπρος Δεκαβάλλας, που ζει φτωχικά πλην όμως έντιμα με τη γυναίκα του Ειρήνη και την κόρη του Πόπη, δέχεται την επίσκεψη του μέλλοντα γαμπρού του, ο οποίος του ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ξενιτευτεί στην Αυστραλία, για να βγάλει λεφτά και να παντρευτεί την Πόπη. Την ίδια μέρα, ο Δεκαβάλλας δέχεται και την επίσκεψη του εξαδέλφου του Απόστολου, ο οποίος τον πληροφορεί ότι η πατρίδα, για να τον τιμήσει, αποφάσισε να αναγείρει τον ανδριάντα του, στη μικρή πλατεία μπροστά στο σπίτι του. Ωστόσο, την ημέρα των αποκαλυπτηρίων, η Πόπη αντιλαμβάνεται ότι η Τζένη, η κόρη του Απόστολου, σκοπεύει να παντρευτεί τον μνηστήρα της, πνίγει όμως τα δάκρυά της για να μη στενοχωρήσει τον πατέρα της, ο οποίος πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Γρήγορα όμως, ο καλοκάγαθος στρατηγός αντιλαμβάνεται ότι η υπόθεση του ανδριάντα δεν ήταν παρά μια ακόμα κομπίνα για να φαγωθούν κρατικά χρήματα.

  Ο Αλέκος Σακελλάριος υπήρξε ένας σπουδαίος θεατρικός κυρίως συγγραφέας και σκηνοθέτης, που όμως έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και στον κινηματογράφο. Εδώ, με τον "Ήρωα με Παντούφλες" κάνει ακόμη μία ηθογραφική κωμωδία -το γνώριμο είδος του- και μας χαρίζει μία από τις καλύτερες ελληνικές κωμωδίες.

 Βεβαίως ο άνθρωπος στον οποίο πιστώνεται περισσότερο η επιτυχία της ταινίας, η οποία περισσότερα από 50 χρόνια μετά παραμένει το ίδιο επίκαιρη και δημοφιλής, είναι ο Βασίλης Λογοθετίδης. Ένας εξαιρετικός ηθοποιός, από τους κορυφαίους που έβγαλε ποτέ η χώρα μας και που δυστυχώς γύρισε μόλις 12 ταινίες. Εδώ μάλιστα, στο κινηματογραφικό του αντίο είναι αρκετά συγκινητικός.
 Υποδύεται τον τέως στρατηγό Λάμπρο Δεκαβάλλα, έναν απλό, φτωχό πλην τίμιο και αγαθό άνθρωπο, που μαθαίνει ότι η πολιτεία αποφάσισε να του στήσει έναν ανδριάντα ως φόρο τιμής για τις υψηλές υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα. Βέβαια τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι, αφού καμία πατρίδα και κανένας άλλος δεν ενδιαφέρεται για τον Λάμπρο Δεκαβάλλα, αλλά η όλη ιστορία είναι μία καλοστημένη κομπίνα που εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα και έχει στηθεί σε βάρος του αφελούς τέως στρατηγού με σκοπό κάποιοι επιτήδειοι να πλουτίσουν. Και φυσικά, μόλις το αντιληφθεί θα αφήσει στην άκρη τις ευγένειες και τους καλούς του τρόπους και θα διαολοστείλει με τις κλωτσιές όλους εκείνους που πήγαν να κοροϊδέψουν τον ίδιο, την κόρη του και την πατρίδα του.

 Προεξάρχοντος του Λογοθετίδη, πολύ καλοί στους ρόλους τους είναι και το υπόλοιπο καστ: Βύρων Πάλλης, Ίλια Λιβυκού, Λαυρέντης Διανέλλος, Λίτσα Τσαγανέα, ενώ η μουσική ανήκει στον Μάνο Χατζιδάκι.

 Η δε, τελευταία σεκάνς είναι συγκινητική και αξέχαστη: Ο Λογοθετίδης βγαίνει στο μπαλκόνι και βλέποντας φωταγωγημένο το άγαλμα μονολογεί: «Ε ψιτ, σε σένα μιλάω, με το σπαθί και την πανοπλία, είσαι να κάνουμε μία ανταλλαγή; Να σου δώσω τη λάμπα για να μου δώσεις έναν προβολέα; Έναν μόνο...»

 Βαθμολογία: 7,5/10

6 σχόλια:

  1. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΑΝ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΟΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νασαι καλα SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, καλο μηνα και σε σενα ευχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η καλυτερη ταινια του Σακκελαριου και η τελευταια κινηματογραφικη εμφανιση του τεραστιου Βασιλη Λογοθετιδη.Πολλες επηρροες απο ιταλικο νεορεαλισμο.Γλυκοπικρο κλιμα.Δεν ειναι καθαροαιμη κωμωδια.Υπεροχη μουσικη.Τι να προτοπω για το φιναλε;Η καλυτερη στιγμη της ταινιας.

    4:Πολυ καλη ή 8/10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σακελλαριος και Λογοθετιδης στα καλυτερα τους!

    Το φιναλε ειναι απλα εκπληκτικο και αξεχαστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Mike !

    "Γενναία" επιλογή για παρουσίαση, θα έλεγα. Πρέπει να θυμόμαστε και τα ελληνικά διαμάντια, όπως αυτό. Ο Λογοθετίδης, απλώς απίστευτος. Ηθοποιός παλαιάς κοπής, απο τους λίγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νασαι καλα φιλε μου, αυτος ο ελληνικος κινηματογραφος ηταν πραγματικα σπουδαιος. Ο δε Λογοθετιδης ηταν απιστευτος ηθοποιος.

    Σιγουρα θα ακολουθησουν κι αλλα post απ' τον παλιο, αγαπημενο μας κινηματογραφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή