Τρίτη 13 Απριλίου 2010

My Life Without Me, Isabel Coixet, 2003


 To "My Life Without Me" είναι ένα διαμαντάκι συμπαραγωγής Ισπανίας-Καναδά του 2003. Με τον ελληνικό τίτλο "Η Ζωή Χωρίς Εμένα", από την πολύ καλή Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Isabel Coixet (του πολύ όμορφου φιλμ "The Secret Life of Words) σε σενάριο της ίδιας και παραγωγής Αλμοδόβαρ.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Η Ann είναι είκοσι τριών ετών, έχει δύο μικρές κόρες, έναν σύζυγο που παραμένει τον περισσότερο χρόνο άνεργος αντί να δουλεύει, μια μητέρα που μισεί τους πάντες, έναν πατέρα που έχει περάσει τα δέκα τελευταία χρόνια στην φυλακή. Δουλεύει ως νυχτερινή επιστάτρια σε ένα πανεπιστήμιο, στο οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή για να φοιτήσει. Όλη αυτή η «παρέα» ανθρώπων ζει σε ένα τροχόσπιτο, στην αυλή της μητέρας της Ann. Αυτή η μίζερη και καταθλιπτική πραγματικότητα θα ανατραπεί ριζικά μετά από μια γενική ιατρική εξέταση. Η Ann θα μάθεί ότι της απομένει λίγος χρόνος ζωής, αποφασίζει όμως να κρατήσει μυστική αυτή την εξέλιξη από τους γύρω της. Από αυτή τη μέρα η Ann θα ανακαλύψει την αγάπη της για τη ζωή, ζώντας με πάθος τις τελευταίες της ημέρες...

 Όπως και στην "Μυστική Ζωή των Λέξεων" που ακολούθησε, έτσι και στο "My Life Without Me", η Isabel Coixet συνεργάζεται με την Sarah Polley. Η τελευταία υποδύεται την Αν, μία νεαρή κοπέλα που μετά από μία εξέταση ρουτίνας θα μάθει ότι πάσχει από ανίατη μορφή καρκίνου και πως δεν της μένει πολύς καιρός ζωής. Και μας χαρίζει μία πραγματικά "εσωτερική", πολύ δυνατή ερμηνεία.

 Η Αν λοιπόν είναι μία 23χρονη κοπέλα, μητέρα δύο κοριτσιών. Ζει μία πολύ δύσκολη, μάλλον "γκρίζα" ζωή, αφού η δική της ζωή περιλαμβάνει κατά πολύ τη ζωή της οικογένειάς της, την οποία η ηρωίδα μας φροντίζει αλλά και συντηρεί οικονομικά. Καταρχήν ο σύζυγός της, Ντον, δεν μπορεί να βρει μόνιμη εργασία και έτσι η Αν αναγκάζεται να εργάζεται βράδια σαν επιστάτια στο πανεπιστήμιο απ' όπου δυσκολεύεται να αποφοιτήσει. Παράλληλα η μητέρα της είναι καταθληπτική, μισεί τους πάντες και τα πάντα και είναι φυσικά ανήμπορη να της προσφέρει την παραμικρή φροντίδα και στοργή.. Και ο πατέρας της είναι ένα ρεμάλι που μπαινοβγαίνει στις φυλακές εδώ και δέκα χρόνια..

 Και μέσα στην μουνταμάρα της καθημερινότητάς της και τα αδιέξοδα της εφιαλτικής ζωής της, η Αν μετά από εξέταση ρουτίνας θα πληροφορηθεί ότι της μένουν μόλις δύο μήνες ζωής πάσχοντας από σπάνια και συνάμα ανίατη μορφή καρκίνου.
 Στο άκουσμα της τραγικής είδησης η Αν σοκάρεται. Δεν ξέρει τι να κάνει, σκέψεις καταβάλουν το μυαλό της, απελπίζεται..
 Σιγά σιγά όμως και αφού "ξεπεράσει" το αρχικό σοκ, η Αν θα βρει μία απίστευτη εσωτερική δύναμη, η οποία θα την κάνει να σκεφτεί διαφορετικά. Θα αποφασίσει ότι στο διάστημα που της απομένει μπορεί να κάνει όλα εκείνα τα πράγματα που δεν πρόλαβε να κάνει έως τώρα, να μην αφήσει ούτε μέρα να πάει χαμένη. Είναι αποφασισμένη οι 60 τελευταίες της μέρες να είναι και οι καλύτερες της ζωής της..

 "Ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι όλη σου η ζωή ήταν ένα όνειρο και ότι μόλις τώρα ξυπνάς...", αναφωνεί η πρωταγωνίστρια, πλημμυρισμένη από δίψα και αστείρευτη όρεξη για ζωή. Και κατ' επέκταση βέβαια η σκηνοθέτιδα που περνά αυτό το συγκλονιστικό μήνυμα, το οποίο σαφώς έρχεται να μας υπενθυμίσει για πολλοστή φορά, ότι καλό θα ήταν να μην φτάνουμε στο δυσάρεστο σημείο να εκτιμούμε αυτά που είχαμε μόλις τα χάνουμε...

 Εκτός από την εκπληκτική Sarah Polley, καλές ερμηνείες έχουμε και απ' τους Amanda Plummer, Scott Speedman, Leonor Watling, Deborah Harry.

 "Η Ζωή Χωρίς Εμένα" είναι η τρίτη μεγάλου μήκους της Ιζαμπέλ Κοϊξέ, με την οποία η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα κάνει ένα μελόδραμα, το οποίο χωρίς να παρουσιαστεί σε ακραίες μορφές, μας δείχνει μία πορεία προς τα αναπότρεπτο γεγονός, τον θάνατο, που όμως τελικά μιλάει θριαμβευτικά για την ζωή. Για τα υπέροχα πράγματα που μπορεί να προσφέρει η ζωή και για τα οποία η Αν αποφασίζει να αρνηθεί τις θεραπείες (που ίσως της προσφέρουν μια ελπίδα ή της δώσουν λίγο χρόνο ακόμη), για να τα βιώσει και να ρουφήξει κάθε σταγόνα από δαύτα μέχρι τέλους... 

 Βαθμολογία: 8/10

5 σχόλια:

  1. Το αδικείς λίγο με την βαθμολογία, το δικαιώνεις όμως με την παρουσία του και μόνο. Τι κρίμα που ελάχιστοι έχουν δει αυτή την υπέροχα μελαγχολική ταινία. Και η Sarah πολύ καλή, όπως αναφέρεις…

    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Chris ισως και να το αδικω..!

    Με την ευκαιρια αυτου του σχολιου να πω οτι απλα "εμελλε" σε αυτο το φιλμ να "πεσει θυμα" της αναθεωρησης που σκεφτηκα να κανω ως προς τον τροπο βαθμολογησης, ο οποιος μεχρι τωρα ηταν υπερβολικα (σε μερικα φιλμ) προσωπικος.
    Αποφασισα να βαθμολογω απο δω και περα πιο αντικειμενικα, δινοντας μεγαλυτερη σημασια στην καλλιτεχνικη αξια της ταινιας παρα στην προσωπικη μου αισθητικη, αν και οπως εχω ξαναπει η βαθμολογια ειναι εντελως τυπικη..

    Νασαι καλα φιλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ συγκινητική, πολύ ανθρώπινη και πολύ όμορφη ταινία. Και Mike όπως είπες, η Sarah Polley δίνει μια πραγματικά πολύ δυνατή εσωτερική ερμηνεία.

    3,5: Καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, η ερμηνεια της Sarah Polley ειναι ολα τα λεφτα σε αυτο το φιλμ.
    Ομως να μην αδικουμε και την Isabel Coixet, η οποια μεσα απο την αναγγελια του θανατου θριαμβολογει για τη ζωη..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά τα λες. Για μένα αυτό είναι το τελικό μήνυμα της ταινίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή