Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

In Bruges, Martin McDonagh, 2007


 Ο Martin McDonagh, πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας, με την "Αποστολή στη Μπριζ", όπως είναι ο ελληνικός τίτλος αυτού του φιλμ, ουσιαστικά κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με ταινία μεγάλου μήκους, αφού είχε προηγηθεί μόλις μία μικρού μήκους ταινία, το 2006, με τίτλο “Six Shooter”, που είχε βραβευτεί με Όσκαρ!
 Εδώ, με βάση την πανέμορφη βελγική πόλη της Μπριζ, σκηνοθετεί ένα γλικόπικρο φιλμ, με υπέροχο βρετανικό χιούμορ, ξεκαρδιστικούς διαλόγους και ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο με εμφανή εκπληκτική χημεία!

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Έπειτα από μια δύσκολη βρωμοδουλειά στο Λονδίνο, οι δυο εκτελεστές Ρέι και Κεν διατάζονται από το αφεντικό τους Χάρι να αποσυρθούν για λίγο και να κρυφτούν στην Μπριζ, μια πόλη του Βελγίου. Εκεί, ο Ρέι συνειδητοποιεί ότι το αφεντικό τους τον θέλει νεκρό από το χέρι του Κεν. Ένα road trip ξεκινάει, όπου ο Ρέι βλέπει ξεκάθαρα πια ότι "αν θέλεις να γίνει σωστά μια δουλειά, απλώς κάντην μόνος σου"…

 Ο σκηνοθέτης Μάρτιν Μακ Ντόνακ, πετυχημένος θεατρικός συγγραφέας, υπογράφει και το ομολογουμένως ευφυέστατο σενάριο της ταινίας. Και με φόντο την βελγική Μπριζ, μία "παραμυθένια" πόλη, με τα μεσαιωνικά της σπίτια, τις γοτθικές εκκλησίες, τα λιθόστρωτα σοκάκια, τους φλαμανδικούς πίνακες, το γενικότερο φλαμανδρικό αρχιτεκτονικό στυλ, τα πάρκα, τα κανάλια κ.ά., δημιουργεί μία αστυνομική περιπέτεια, διαποτισμένη με έξοχο "μαύρο" χιούμορ, τρομερούς διαλόγους με ξεκαρδιστικές ατάκες και αποσπά δυνατές ερμηνείες τόσο από τους Γκλίσον και Φάινς (που φυσικά μας είχαν δώσει δείγματα γραφής από παλαιότερα) όσο και από τον Φάρελ, που μάλλον κάνει την έκπληξη (προσωπικά δεν μου άρεσε ποτέ)!
 Ο Ken (Brendan Gleeson) με τον Ray (Collin Farrell) αναπτύσσουν μία εμφανώς εκπληκτική χημεία μεταξύ τους, κάτι που φυσικά προσδίδει κι άλλο κύρος στην ταινία. Ο Κεν είναι γηραιός, έμπειρος, ψύχραιμος, συνειδητοποιημένος, φίλος της κουλτούρας, προστατευτικός, μια πατρική φιγούρα για τον νέο, επιπόλαιο, παρορμητικό, γκρινιάρη, αλλά και ευαίσθητο Ρέι.
 Οι δυο τους μετά από μία αποτυχημένη αποστολή, στην οποία ο Ρέι σκότωσε ένα μικρό παιδάκι, κάτι που τον "βαραίνει" ηθικά και ψυχολογικά, θα καταλήξουν στην Μπριζ περιμένοντας οδηγίες απ' το αφεντικό. Εκεί θα γνωρίσουν την πόλη, από την τουριστική σκοπιά του Ρέι, αλλά και από την καλλιτεχνική του Κεν, μέχρι που το σκληρό και αδίστακτο αφεντικό τους (ένας εκπληκτικός Ρέιφ Φάινς), αφού ζητήσει από τον Κεν να σκοτώσει το Ρέι, θα καταφτάσει ο ίδιος στη Μπριζ, για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ένταση και να συμβάλλει στο να οδηγηθούμε στο αναπάντεχο φινάλε...

 Έξοχο το πάντρεμα μιας αστυνομικής περιπέτειας με το -ενίοτε- απολαυστικό βρετανικό χιούμορ. Πολύ καλή η σκηνοθεσία, ενδιαφέρουσα μουσική και διάχυτες σινεφίλ αναφορές σε μία ιδιαίτερη ταινία - έκπληξη.
Πολύ όμορφη η Μπριζ, κερδίζει πόντους "διαφημιζόμενη" από την ταινία η βελγική πόλη!

 Η ταινία μάζεψε αρκετά βραβεία και υποψηφιότητες σε φεστιβάλ όπως την υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου αλλά και τη διάκριση καλύτερου σεναρίου στα βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία (BAFTA).

 Βαθμολογία: 6/10

10 σχόλια:

  1. Μετά από αυτήν την ταινία, θέλω να πάω ταξίδι στην... fucking Bruge!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To ''In Brugges'' είναι από εκείνες τις ταινίες που όχι μόνο στέκονται στο ύψος των προσδοκιών σου αλλά , ακόμα καλύτερα, τις υπερβαίνουν! Μπορεί να μην είναι το Αριστούργημα αλλά περνάς φανταστικά βλέποντάς την κι είναι από εκείνες τις ταινίες που θες πολύ να ξανδείς!
    Ο Γκλιζον με τον Φάρελ όντως έχουν καλή χημεία μεταξύ τους , αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι κι οι δύο Ιρλανδοί! Όσον αφορά τον Γκλίζον , αν τυχόν δεν έχεις δει την ταινία , σου συνιστώ να τον δεις στον ''Στρατηγό'' του Τζων Μπουρμαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πολύ σημαντικό δοκίμιο πάνω στις τύψεις, τις ενοχές και την εξιλέωση ταυτοχρόνως...

    Θυμίζωντας μας πως η κάθε πόλη δεν είναι παρά η αντανάκλαση του ψυχισμού μας μέσα σε αυτή.
    Και για τον ήρωα είναι μαι εξορία,
    μόνο μια εξορία που υπερκαλύπτει τη λύτρωση της τιμωρίας και της τραγωδίας που εσωτερικά βιώνει...

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμπαθητική ταινία και αν μη τι άλλο με ένα πρωτότυπο σενάριο. Αλλά κάτι δεν μου άρεσε σε αυτήν την ταινία το οποίο δεν θυμάμαι πιο ήταν. Ήταν το ιδιαίτερο μαύρο χιούμορ της; Η κατάληξη της ιστορίας; Η σκηνοθετική οπτική της ταινίας όπου μπορεί να ήταν επηρεασμένη από τις θεατρικές καταβολές του σκηνοθέτη; Ίσως τελικά να ήταν ο συνδυασμός και των τριών μαζί.

    2,5: Απλώς ενδιαφέρον (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κείμενό σου με κάλυψε πλήρως!Από τις ωραίες εκπλήξεις της δεκαετίας,με τον Φάρελ να ανεβαίνει στα μάτια μου και τον πάντα απολαυστικό Κέιν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. zisi, η ατακα που επαναλαμβανε ο Ρεϊ, χαχα!
    Οντως φαινεται πανεμορφη πολη, θα ηθελα κι εγω να την επισκεφτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. crispy εχω την εντυπωση πως προκειται για μια εντυπωσιακη ταινια, που για λιγο δεν φτανει να χαρακτηριστει αριστουργηματικη. Οπως και ναχει νομιζω οτι δεν ετυχε της αναγνωρισης που -πιθανως- της αξιζε!
    Τον "Στρατηγο" τον ειχα δει πολυ παλια, δεν τον πολυθυμαμαι δυστυχως. Ισως του οφειλω μια ακομη θεαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kioy πολυ σωστη η παρατηρηση σου, απλως εγω εμεινα στο κομματι της μαυρης κωμωδιας. Τα στοιχεια που παραθετειες συνηγορουν στο να χαρακτηριστει η ταινια σχεδον αριστουργηματικη.
    Νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. argiri ειπαμε, κατι ελειπε... Ισως κατι απ' αυτα που λες. Παντως με το 2,5 νομιζω πως την αδικεις.
    Νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. fauntleroy, οπως το ειπες. Απο τις εκπληξεις της δεκαετιας! Τρομερη χημεια το πρωταγωνιστικο διδυμο.
    Θεωρω πως η ταινια αυτη αδικηθηκε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή