Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Amores Perros, Alejandro González Iñárritu, 2000


 Πρόκειται για ένα διαμαντάκι από τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Από το Μεξικό συγκεκριμένα και τον σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινάριτου (Alejandro González Iñárritu), που εδώ κάνει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Το σενάριο ανήκει στον Γκιγιέρμο Αριάγκα, στενό συνεργάτη του Ινάριτου για τρεις συνολικα ταινίες ("21 Γραμμάρια" και "Βαβέλ" οι άλλες δύο) μέχρι να χωρίσουν οι δρόμοι τους, και σεναριογράφου του εκπληκτικού, μεταμοντέρνου γουέστερν "Οι 3 ταφές του Μελκιάδες Εστράδα", σε σκηνοθεσία Τόμι Λι Τζόουνς.
 Το Amores Perros (με τον ατυχέστατο ελληνικό τίτλο "Χαμένες Αγάπες"!) λοιπόν, μας αφηγείται τρεις ολότελα διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες, που ωστόσο ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα θα σταθεί ως αφορμή, ώστε οι ιστορίες αυτές να... ενωθούν κατά μυστήριο τρόπο!

 Η υπόθεση της ταινίας:
Ο Οκτάβιο ένα απόβρασμα της κοινωνίας, παραμένει αθεράπευτα ερωτευμένος με τη γυναίκα του αδελφού του. Μ’ ένα δυνατό σκυλί προσπαθεί να βγάλει λεφτά από παράνομες σκυλομαχίες, για να μπορέσει να φύγει μακριά με τον έρωτά του. Ο Ντανιέλ, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας εγκαταλείπει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, για να ζήσει με τη Βαλέρια, μια πανέμορφη Ισπανίδα, μοντέλο. Και ο περίεργος ρακοσυλλέκτης, ο Ελ Τσίβο, ζητιανεύει στους δρόμους παρέα με πέντε σκυλιά, ο οποίος ουσιαστικά όμως, είναι ένας μισθωμένος δολοφόνος που μόλις έχει αποφυλακιστεί. Οι μοίρες αυτών των θνητών στις τρεις ιστορίες, που την περνάνε με μικρές γεύσεις απιστίας και παρανομίας, θα συγκρουστούν μετωπικά σε ένα θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα, που γίνεται η αιτία να αλλάξει η ζωή όλων. Συμμορίες του δρόμου, άγριες σκυλομαχίες με σκυλιά δολοφόνους, αίμα, προδοσία, ίντριγκες και στη μέση όλων αυτών ο βρώμικος Ελ Τσιβο, που φέρνει την πολυπόθητη κάθαρση σε όλες τις χαμένες ψυχές της πόλης...

 Όπως καταλαβαίνετε απ' την υπόθεση, η ταινία είναι πολυεπίπεδη και συναρπαστική!
 Τρεις ιστορίες διαφορετικές, που όμως έχουν δύο κοινά, τρόπον τινά, στοιχεία, τα σκυλιά (που φυσικά παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας) και τον έρωτα. Που δρα καταλυτικά. Και που έχει είτε θετικά, είτε αρνητικά, σε βαθμό καταστροφικό, αποτελέσματα.
 Επίσης, διάχυτη σε όλο το φιλμ είναι η βία, καθώς επίσης έντονα είναι τα στοιχεία της προδοσίας, της ίντριγκας, των πόθων, των εμμονών, της ελπίδας, της απώλειας, του θανάτου...
 Και μία εντυπωσιακή αφήγηση. Που δεν ακολουθεί καμία χρονική σειρά, που είναι κατακερματισμένη, που δείχνει χαοτική! Που όμως είναι τόσο μαεστρικά δομημένη από το "μαγικό δίδυμο" Ινάριτου - Αριάγκα, που μέχρι να φτάσει στο φινάλε και την ένωση των ιστοριών, σε κρατάει καθηλωμένο και μόλις συμβεί αυτό, σε απογειώνει!

 Και παράλληλα, παίρνουμε μια ιδέα για το Μεξικό του σήμερα, με τις διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και τις ανισότητες που επικρατούν και οι οποίες καθρεφτίζονται στα πρόσωπα των ηρώων, ανθρώπων και σκύλων.

 Η αγάπη είναι προδοσία, οδύνη, αμαρτία, εγωισμός, ελπίδα, πόνος, θάνατος. Τι είναι η αγάπη; Η αγάπη είναι μια σκύλα.

 Βραβείο καλύτερης ταινίας στην Εβδομάδα Κριτικής του φεστιβάλ Καννών 2000 και υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Επίσης, σάρωσε όλα τα εγχώρια βραβεία στο Μεξικό.

 Βαθμολογία: 7,5/10

4 σχόλια:

  1. Χμμ σκληρή ταινία.
    Θα σταθώ όμως στην σκυλομαχία που ειλικρινά την θεωρώ απαράδεκτη και "απάνθρωπη.
    Δεν θα άντεχα να την σε ταινία,νομίζω πως θα έκλεινα αυτόματα την τηλεόραση.
    Παρ όλα αυτά όμως θα με ενδιέφερε η περιπλάνηση στο Μεξικό :)

    Θα περνάω τις σκηνές βίας και θα κρατώ τις υπόλοιπες :))
    θα υπάρχουν όμως άλλες σκηνές;
    :))

    Φιλί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μεγάλη ταινία,
    αν αναλογιστούμε το πότε έρχεται.
    Καθώς έφερε μια σωρεία ταινιών στο προσκήνιο
    από τη Λατινική Αμερική.

    Pop αισθητική από τη μία,
    η οποία τεμαχίζεται με διαρκείς συμβολισμούς που λειτουργούν σε πολλαπλά επίπεδα, και εμπλουτίζονται με κάθε επερχόμενο φιλμικό λεπτό. Σπουδαία κοινωνικοπολιτική ματιά στο ταξικό διάστρωμα της Αργεντινης.

    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταλαγματια, οι κυνομαχιες δε νομιζω να αποτελουν ωραιο θεαμα για κανεναν υγιη ανθρωπο...
    Θα περνας τις σκηνες βιας, ε; χαχααχ
    Υπαρχουν κι αλλες σκηνες, οπως οι σχεσεις μεταξυ των ηρωων καθεμιας εκ των τριων ιστοριων και η περιπλανηση στα κοινωνικοταξικα στρωματα του Μεξικο.
    Νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kioy, πρωτοποριακη ταινια, κατι που οφειλεται στο διδυμο σκηνοθετη-σεναριογραφου. Μαγκες!

    Σ' ευχαριστω για το συμπληρωματικο σχολιο σου για την pop αισθητικη που λησμονησα να αναφερθω. Και ευκαιριας δοθεισας τωρα, να αναφερω την αντιστοιχη -με την αισθητικη- και σε ενα σημειο επιβεβλημενη, υπεροχη pop μουσικη!

    Και φυσικα τα ταξικα στρωματα του Μεξικο αλλα και της Λατινικης Αμερικης κατ' επεκταση.
    Thank you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή