Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Κυριακάτικο Ξύπνημα, Μιχάλης Κακογιάννης, 1953


 Ο Μιχάλης Κακογιάννης αποτελεί κατά τη γνώμη μου έναν εκ των 3-4 σημαντικοτέρων Ελλήνων σκηνοθετών. Εδώ, το 1953, με το "Κυριακάτικο Ξύπνημα" ο κυπριακής καταγωγής Έλληνας σκηνοθέτης πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Και πιστέψτε με, ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να ονειρευτεί ιδανικότερο και πιο εντυπωσιακό ξεκίνημα!
 Η ταινία λατρεύτηκε στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των σπουδαίων υποκριτικών ικανοτήτων της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν, ενώ παίχτηκε και στο εξωτερικό, όπου και διακρίθηκε, ενώ προτάθηκε μέχρι και για το Μέγα Βραβείο του φεστιβάλ των Καννών!

 Η υπόθεση πασίγνωστη:
 Δύο πιτσιρικάδες, κλέβουν τα ρούχα και μαζί το λαχείο μιας νεαρής πωλήτριας στη διάρκεια του κυριακάτικου μπάνιου της. Το λαχείο θα το αγοράσει ένας φτωχός μουσικός. Όταν το λαχείο κληρώσει, η πωλήτρια θα θυμηθεί το νούμερο του και θα το διεκδικήσει με επίσμα από τον μουσικό. Τελικά θα μοιραστούν το ποσό και θα ενώσουν τις ζωές τους. 

 Ο Μιχάλης Κακογιάννης βρισκόταν στην Αγγλία, όπου σπούδαζε νομικά. Μάλιστα ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Κύπρο, για να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, όταν η "μοίρα" μέσω του καλού του φίλου, Δημήτρη Χορν, τον έφερε στην Ελλάδα για να καταλήξει να γυρίσει -από το πουθενά- το "Κυριακάτικο Ξύπνημα" και μετέπειτα να ακολουθήσει πια την γνωστή του σκηνοθετική πορεία.
 Παραπάνω χαρακτήρισα την ταινία εντυπωσιακή. Σαφώς και δεν πρόκειται για κάποιο κορυφαίο αριστούργημα. Το "Κυριακάτικο Ξύπνημα" είναι ένα φιλμ πολύ απλό, ανάλαφρο, μία πολύ ευχάριστη ρομαντική κομεντί που δεν αναζητά δάφνες ποιότητας. Είναι όμως τόσο άρτια στημένη, κρατά υπέροχα τις ισορροπίες, ο Κακογιάννης, που υπογράφει και το σενάριο, παίρνει πολλούς πόντους από το έξοχο πρωταγωνιστικό δίδυμο, αλλά και σκιαγραφεί υπέροχα την αστική Αθηναϊκή κοινωνία της εποχής και καταφέρνει να φτάσει μέχρι τις Κάννες και το "Κυριακάτικο Ξύπνημα" να γίνει έτσι η πρώτη ταινία που έκανε γνωστή τη χώρα μας στο εξωτερικό!

 Σπουδαίες πραγματικά είναι οι ερμηνείες της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν. Για την Λαμπέτη δεν το συζητάω καν, πως πρόκειται για την καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιό, μαζί με την Ειρήνη Παππά. Για τον Χορν, ο ανταγωνισμός είναι λίγο μεγαλύτερος αφού υπήρξαν πολλοί σπουδαίοι άντρες ηθοποιοί, αλλά οπωσδήποτε και αυτός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους των κορυφαίων.
 Τους Λαμπέτη και Χορν, πλαισιώνουν οι Γιώργος Παππάς, Σαπφώ Νοταρά, Γιώργος Ιορδανίδης, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Χρυσούλα Πατεράκη και Τασσώ Καββαδία, που πραγματοποιεί εδώ το δικό της ντεμπούτο.

 Βαθμολογία: 7/10

17 σχόλια:

  1. Δεν έχω δει καθόλου Κακογιάννη,αλλά παραδέχομαι χωρίς σκέψη τον Χόρν. Αυτός ο ηθοποιός ήταν φτιαγμένος από μεγάλη στόφα,μου θυμίζει τους σταρ του κλασικού αμερικάνικου κινηματογράφου.Πραγματικά σπουδαίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' τις καλύτερες ταινίες του 'παλιού' ελληνικού κινηματογράφου.

    Ωραία δουλειά κάνεις εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Fauntleroy, δεν εχεις δει καθολου Κακογιαννη;; Ουτε τη "Στελλα", ουτε τον "Ζορμπα";;;

    Ο Χορν ειναι τεραστιος πραγματι. Ειναι ενας ηθοποιος που ειλικρινα λυπαμαι που δεν προλαβα να τον δω στο θεατρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Chris, και η ταινια και το πρωταγωνιστικο διδυμο!
    Νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απ' τις καλυτερες, συμφωνω.
    Το κατα δυναμιν, "Φεγγαροκυρα"!
    Σ' ευχαριστω πολυ, νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσει πολύ το ζευγάρι αυτό και νομίζω πως ταίριαζαν απόλυτα ως κινηματογραφικό δίδυμο.
    Αδιαμφισβήτητα ταλέντα και νομίζω αναντικατάστατοι.

    Την ταινία την έχω δει όπως και σχεδόν όλες της Έλλης και μου άρεσε πολύ.

    Καλό σου βράδυ φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σταλαγματια, τρομερο ζευγαρι και, οπως εγραψα τους θεωρω κορυφαιους εκ των κορυφαιων. Αν και συνηθιζουν να λενε "ουδεις αναντικαταστατος" νομιζω οτι εδω θα συμφωνησω μαζι σου. Δεν ξαναβγαινουν τετοιοι ηθοποιοι!

    Καλο βραδυ να εχεις και σ' ευχαριστω που περνας. Να σαι καλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)))
    ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΝΗ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νασαι καλα SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, μεγας ο Κακογιαννης, σπουδαιοι οι Λαμπετη - Χορν.

    Και επισης, ηθελες να γραψεις Χορν :)

    Καλη εβδομαδα και σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζορμπά έχω δει,Στέλλα όχι!Αλλά ο Ζορμπάς δεν ήταν και ατόφια ελληνική...

    Γιατί,βρε Μάικ,το Χορν δεν μπορεί να ήταν και ... Χόρνη;;;:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για μενα ο Κακογιαννης ειναι ο καλυτερος και σημαντικοτερος Ελληνας σκηνοθετης.Αλλα, αυτη δεν ειναι η καλυτερη ταινια του.Απιστευτος ο Χορν.

    3:Καλη ή 7/10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλε Ανωνυμε θα με ενδιεφερε η αποψη σου για την τριλογια του Κακογιαννη με θεμα την αρχαια ελληνικη τραγωδια.
    Γιατι για μενα αυτες ηταν και οι πιο αδυναμες ταινιες του. Αν ηταν εξαιρετικες, ο Κακογιαννης θα αποτελουσε και για μενα τον καλυτερο Ελληνα σκηνοθετη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απο την τριλογια εχω δει μονο τις "Τρωαδες" (2:Απλως ενδιαφερουσα η 5/10) που το βρηκα απιστευτα μετριο και προχειρο.Σιγουρα καποια στιγμη θα δω και τα "Ηλεκτρα" και "Ιφιγενεια".Παντως, κατα τη γνωμη μου, η καλυτερη και πιο αγαπημενη μου ταινια του Κακογιαννη ειναι η "Στελλα" (4:Πολυ καλη η 8/10).Επισης μου αρεσαν πολυ τα: "Τελευταιο Ψεμα" (3,5:Καλη +), "Το Κοριτσι με τα Μαυρα" (3,5:Καλη +) και το "Αλεξης Ζορμπας" (3,5:Καλη +).Αλλοι σημαντικοι Ελληνες σκηνοθετες:
    Θωδορος Αγγελοπουλος
    Κωστας Γαβρας
    Παντελης Βουλγαρης
    Ντινος Κατσουριδης
    Αλεκος Σακκελαριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακριβως στη μετριοτητα κυμαινονται και οι αλλες 2. Επειδη τυγχανει να ειμαι λατρης της αρχαιας ελληνικης τραγωδιας, για αυτο και απογοητευτηκα με την τριλογια του Κακογιαννη, που τη βρηκα πολυ προχειρη δουλεια..

    Με τις ταινιες που γραφεις συμφωνω (+ το «οταν τα ψαρια βγηκαν στη στερια»), καθως και με τους σκηνοθετες (ισως και με την ιδια σειρα), θα προσεθετα τους: Γιωργο Τζαβελλα, Δημο Αβδελιωδη, Νικο Γραμματικο, Νικο Κουνδουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγω ο ανωνυμος ειμαι, απλα δημιουργησα λογαριασμο.Δυστυχως, δεν εχω δει το "Οταν τα ψαρια βγηκαν στη στερια".Συμφωνω με τους σκηνοθετες που ανεφερες.Εγω πιστευω πως οι καλυτεροι Ελληνες σκηνοθετες ειναι οι εξης (με σειρα προτιμησης):
    1.Κωστας Γαβρας
    2.Θοδωρος Αγγελοπουλος
    3.Μιχαλης Κακογιαννης
    4.Νικος Κουνδουρος
    5.Νικος Νικολαιδης
    6.Αλεξης Δαμιανος
    7.Γιωργος Τζαβελλας
    8.Ντινος Κατσουριδης
    9.Παντελης Βουλγαρης
    10.Νικος Γραμματικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή