Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Where the Truth lies, Atom Egoyan, 2005


 Μία πολύ ενδιαφέρουσα ταινία από τον ανεξάρτητο, γεννημένο στο Κάιρο, με Αρμενικές ρίζες, Καναδό σκηνοθέτη, Atom Egoyan ("Exotica", "Το γλυκό πεπρωμένο") και το 2005, με τίτλο "Εκεί που βρίσκεται η Αλήθεια".
 Ο σημαντικός σκηνοθέτης μας παρουσιάζει μια ταινία για τα 50s, 60s και 70s στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Hollywood. Μία εποχή σπουδαία και "λαμπερή" από πολλές απόψεις, με τον Εγκογιάν να επικεντρώνεται στο sex & drugs (δίχως rock 'n' roll)!

 Η υπόθεση της ταινίας:
Το 1959, ο Λάνι Μόρις και ο Βινς Κόλινς είναι οι πιο αγαπητοί καλλιτέχνες στην Αμερική. Δημιουργούν ένα δίδυμο βασισμένο σε αντιθέσεις και κατορθώνουν να κάνουν το κοινό να ξεσπά σε γέλια με τα αστεία τους. Βρίσκονται στην κορυφή της βιομηχανίας του θεάματος, πλούσιοι και εξαιρετικά δημοφιλείς. Έως ότου, άγνωστο πως, μια όμορφη κοπέλα βρίσκεται νεκρή στη σουίτα του ξενοδοχείου τους. Οι δυο άντρες έχουν αδιάσειστα άλλοθι και δεν ενοχοποιούνται, η φήμη τους, όμως κηλιδώνεται και η συνεργασία τους διαλύεται. Ακολουθώντας ξεχωριστούς πια δρόμους, κατορθώνουν να διασώσουν την καριέρα τους, χωρίς να μιλήσουν ποτέ για το θάνατο της κοπέλας... Το 1972, η νεαρή δημοσιογράφος Κάρεν Ο' Κόνορ, κερδίζει μιαν επικερδή συμφωνία να γράψει ένα βιβλίο για τους Λάνι και Βινς, είδωλα της παιδικής της ηλικίας. Η έρευνά της την οδηγεί στο να εμπλακεί, σεξουαλικά και συναισθηματικά, τόσο με τον Λάνι όσο και με τον Βινς. Όσο περισσότερο εμπλέκεται, όμως, η Κάρεν με τους δύο άνδρες και την ιστορία τους, τόσο δυσκολότερο γίνεται γι' αυτήν το να δεχθεί ενοχλητικές αλήθειες για εκείνους και για τον εαυτό της. Μια σοκαριστική ιστορία ξετυλίγεται, γεμάτη πόθο, δόλο, έρωτα, κρυμμένα μυστικά και προδομένη εμπιστοσύνη...
  Το στόρι λοιπόν δείχνει -και πιστέψτε με, είναι- πολύ ενδιαφέρον. Κέβιν Μπέικον, Κόλιν Φερθ, Άλισον Λόμαν, Ρέιτσελ Μπλάνσαρντ, Ντέιβιντ Χέιμαν αποτελούν ένα καλό καστ, ειδικά οι Μπέικον, Φερθ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους -και δευτερευόντως η Λόμαν- δίνουν εκπληκτικές ερμηνείες και ο Egoyan ξετυλίγει εντυπωσιακά επί της οθόνης ένα φιλμ μυστηρίου, με σκηνοθετική μαεστρία, χρησιμοποιώντας εύστοχα το "τρικ" της αφήγησης και τα συχνά flash back, με νουάρ ατμόσφαιρα, σκοτεινό, με καλό χιούμορ, ωραίες και έξυπνες ανατροπές και χτυπάει αλύπητα το "λαμπερό" Χόλυγουντ, και τον κόσμο του θεάματος, της "ψυχαγωγίας" και της τηλεόρασης.


 Μια γυναίκα λοιπόν "ψάχνεται" σχετικά με το παρελθόν και ένα φονικό που είχε διαπραχθεί. Θέλει να επανακτήσει την χαμένη μνήμη απ' το παρελθόν και είναι πρόθυμη να πληρώσει το οποιοδήποτε τίμημα για να τα καταφέρει. Στην πορεία της προς την αναζήτηση θα μπλεχτεί ερωτικά με τους δύο καλλιτέχνες (στο δωμάτιο των οποίων είχε βρεθεί νεκρή η κοπέλα) και πάθη, πόθοι, μυστικά, αποκαλύψεις, θα βγουν στη φόρα. Το μυστήριο, η ένταση, το σασπένς, είναι διάχυτα, οι εύθραυστες ισορροπίες του φιλμ αναδύουν μία γοητεία, οι τολμηρές -άρρηκτα συνδεδεμένες με το σενάριο- ερωτικές σκηνές, είναι υπέροχες. Εκπληκτικά είναι τα σκηνικά και τα κοστούμια, ενώ υποβλητική και η μουσική επένδυση του συνθέτη Mychael Danna, που συμπληρώνει έξοχα τους διαλόγους.

 Σκοτεινό αλλά και προσιτό ταυτόχρονα, μυστηριώδες, με νουάρ ατμόσφαιρα, καλό σενάριο, δυνατές πρωταγωνιστικές ερμηνείες, έξυπνες ανατροπές με αποκορύφωμα την τελευταία, εντυπωσιακά σέξι ερωτικές σκηνές, υποβλητική μουσική, αξιοθαύμαστη -στα όρια ίσως του ναρκισσισμού- σκηνοθεσία, το «Where the Truth Lies» ίσως να μην είναι το κορυφαίο αριστούργημα, ωστόσο πρόκειται για ένα εξόχως γοητευτικό φιλμ που σε συναρπάζει!

 Βαθμολογία: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου