Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

La Grand Bleu, Luc Besson, 1988



Έτυχε να ξαναδώ πρόσφατα και να θυμηθώ αυτό το διαμαντάκι από την Γαλλία της δεκαετίας του ΄80 και τον Luc Besson, με τον ελληνικό τίτλο "Απέραντο Γαλάζιο" και θέμα την γεμάτη ομορφιές, αλλά και κινδύνους θάλασσα.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ταξίδι σε πολλά μέρη του κόσμου, ανάμεσά τους και ορισμένες Ελληνικές θάλασσες (στην Αμοργό συγκεκριμένα αλλά και στο Μαγγανάρι της Ίου), και έναν ύμνο στην φύση και κατ΄ επέκταση στην απόλυτη ελευθερία.
20 χρόνια μετά και παρά τη μεγάλη διάρκεια (168 λεπτά από τα οποία τα 30 είναι extra από την κινηματογραφική προβολή!), πιστέψτε με δεν κουράζει καθόλου, αφού το μαγευτικό αυτό ταξίδι σε συνεπαίρνει.

Η υπόθεση: 
Ο Ζακ (Jean-Marc Barr) και ο Ένζο (Jean Reno) γνωρίζονται από παιδιά. Το πάθος που τους ενώνει είναι η ελεύθερη κατάδυση: το πιο επικίνδυνο και έντονο άθλημα στον κόσμο. Καθώς μεγαλώνουν, χάνουν επαφή μεταξύ τους. Πολλά χρόνια αργότερα ο Ένζο είναι πρωταθλητής της ελεύθερης κατάδυσης και ο Ζακ βρίσκεται στις Ανδεις, όπου βουτά κάτω από τους πάγους. Ο Ένζο καλεί τον Ζακ σε μια μεγάλη διεκδίκηση του τίτλου. Τα ανθρώπινα όρια δοκιμάζονται και αλλάζουν καθώς οι αντίπαλοι βυθίζονται στη θαλάσσια άβυσσο...

 Ο Ζαν Ρενό σε μεγάλα κέφια αλλά και οπλισμένος με πηγιαίο χιούμορ κυνηγάει ασταμάτητα τη δόξα στο χώρο των καταδύσεων. Είναι ο ανίκητος παγκόσμιος Πρωταθλητής, αλλά δεν του αρκεί. Θέλει κι άλλα. Θέλει να σπάσει όλα τα ρεκόρ. Θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Θέλει να αντιμετωπίσει τον παιδικό του φίλο, Ζακ, στον οποίο συμπεριφέρεται υπερπροστατευτικά, εξαιτίας του μητρικού ενστίκτου που τον κυριεύει.
Απ΄την άλλη ο Ζαν Μαρκ Μπαρ, το μεγάλο "παιδί" με το βαριά τραυματισμένο παρελθόν, αφού στην αρχή της ταινίας, μπροστά στα μάτια του ο πατέρας του χάνεται στο βάθος της θάλασσας.. Εκεί, στη θάλασσα ψάχνει μεγαλώνοντας τον πατέρα του, εκεί στη θάλασσα θα βρει τη νέα του οικογένεια, τα δελφίνια. Εκεί θα αποφασίσει τελικά ότι ανήκει και στο τέλος θα ακολουθήσει την "οικογένειά του" στο απέραντο γαλάζιο...Στη διαδρομή του, θα δεχτεί την πρόσκληση - πρόκληση του φίλου του Ένζο, θα λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και θα σπάσει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Θα ερωτευθεί την Rosanna Arquette αλλά ούτε ο έρωτας του προς αυτήν, ούτε και η είδηση από την αγαπημένη του ότι θα γεννήσει το παιδί τους φαίνεται πως αρκούν, πως είανι ικανά για να τον κρατήσουν κοντά τους. Κανένα συναίσθημα, τίποτα απολύτως δεν τον κρατάει στο κόσμο των ανθρώπων. Το ενδεχόμενο του να μείνει σε αυτόν τον κόσμο αποχωριζόμενος για πάντα την αληθινή του οικογένεια τον τρομάζει. Τον τρελαίνει... Σε βαθμό που να πάρει -εύκολα μάλλον- την απόφαση να εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Και να οδεύσει προς το δικό του, αγαπημένο και μοναδικό απέραντο γαλάζιο...

Ο Luc Besson ντύνει υπέροχα το ταξίδι αυτό με έναν εκλεπτυσμένο μανδύα πανέμορφων κάδρων ανείπωτης ομορφιάς. Οι εντυπωσιακές εικόνες, οι πανέμορφοι ήχοι, οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, η συγκινητική ιστορία, το σενάριο και η σκηνοθεσία υπογεγραμμένα από τον Μπεσσόν, κάνουν το "Απέραντο Γαλάζιο" μία από τις καλύτερες Γαλλικές -και όχι μόνο- ταινίες των ΄80s.

Σε όσους αρέσει η θάλασσα θα την λατρέψουν! Οι υπόλοιποι -θέλω να- πιστεύω ότι θα την απολαύσουν. Ίσως ο σκηνοθέτης θα μπορούσε να μην "σπαταλήσει" τόσο χρόνο στις καταδύσεις και στους αγώνες και να περιπλανηθεί περισσότερο στο θαλάσσιο κοσμο.
Όπως και να χει πρόκειται για ένα πανέμορφο φιλμ. Αναζητήστε το!

Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου