Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Brief Encounter, David Lean, 1945


Brief Encounter (Σύντομη Συνάντηση): Ο μεγαλύτερος Άγγλος σκηνοθέτης, Ντέιβιντ Λιν και εις εκ των σπουδαιότερων στην ιστορία του κινηματογράφου (Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago, The Bridge of the River Kwai, Oliver Twist) υπογράφει αυτό εδώ το ερωτικό μελόδραμα, που αφηγείται με πολύ όμορφο τρόπο μία πλατωνική σχέση και έναν απριόρι καταδικασμένο έρωτα.

 Η υπόθεση της ταινίας:
Η Laura (Celia Johnson) μια γυναίκα που ασφυκτιά πίσω από το προσωπείο της συζύγου και μητέρας επιζητά την ευτυχία στα απλά καθημερινά πράγματα και προσπαθεί να γεμίσει σχεδόν ανόητα το ελεύθερο χρόνο της. Ο Alec Harve (Trevor Howard) είναι γιατρός, σύζυγος και πατέρας, ζει μια καθημερινή ρουτίνα, αφήνοντας τον ημερήσιο του χρόνο να εξαντλείται κυρίως στο χώρο εργασίας, προσπερνώντας τις απολαύσεις της ζωής. Τυχαία θα συναντηθούν και εκεί θα ερωτευτούν. Τα τρένα έρχονται και φεύγουν, και αυτά θα καθορίσουν την διάρκεια της ερωτικής του συνάντησης.

Πολύ δυνατή σκηνοθεσία από τον Lean, έξοχη η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Robert Krasker, ακουστικό "ποίημα" το κονσέρτο για πιάνο νο. 2 του Rachmaninov, ευχάριστες μελωδίες τα σφυρίγματα του τρένου, πολύ δυναμικές και εκφραστικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές.

Οι Σινεφίλ και λάτρεις του κλασικού Σινεμά θα το λατρέψουν, ενώ όσο κι αν το ρομάντζο αυτό του Lean σε πολλούς νέους σήμερα φανεί παλιομοδίτικο, γλυκανάλατο και ξεπερασμένο, εντούτοις παραμένει ένα όμορφο, ρομαντικό, συγκινητικό φιλμ που συνδυάζει τον ευρηματικό διάλογο με τον έντονο αισθησιασμό, δίχως να προβάλεται η παραμικρή ερωτική σκηνή, ούτε καν ένα φιλί!


Κάποια ενδιαφέροντα tips για την ταινία:

Το κινηματογραφικό σενάριο βασίζεται σε ένα μονόπρακτο του Noel Coward με τον τίτλο Still Life που πρωτοανέβηκε το 1935. Η ταινία γυρίστηκε στην διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Για τον λόγο αυτό επιλέχτηκε ο σταθμός Κάνφορθ, επειδή ήταν αρκετά μακριά από το νοτιοανατολικό σημείο της Αγγλίας ώστε να μπορεί να λαμβάνει έγκαιρη ειδοποίηση για την περίπτωση αεροπορικής επιδρομής και έτσι να υπάρχει χρόνος να διακοπεί η παροχή ρεύματος για τη υπακοή στους, εν καιρώ πολέμου, περιορισμούς συσκότισης. Στην αρχική προβολή, η ταινία απαγορεύθηκε από την λογοκρισία στην Ιρλανδία λόγω του ότι παρουσίαζε έναν μοιχό με συμπονετική διάθεση.
Το 1947 η ταινία ήταν υποψήφια για 3 Όσκαρ, ενώ είχε κερδίσει το 1946 το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών και η Σίλια Τζόνσον το Α' Βραβείο Γυναικείου ρόλου από την Αμερικανική Ένωση Κριτικών.
Το 1999 η ταινία κατέλαβε την 2η θέση στην λίστα με τις 100 καλύτερες Βρετανικές ταινίες από το Βρετανικό Ιντιτούτο.

Μεγάλος σκηνοθέτης ο David Leanκλασικό και όμορφο φιλμ το Brief Encounter, δικαίως συγκαταλέγεται συχνά μέσα στις καλύτερες ταινίες τόσο της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και γενικά στην ιστορία του κινηματογράφου. 


 Βαθμολογία: 8,5/10

2 σχόλια:

  1. Ομορφη ταινια, αλλα λιγο μονοτονη, για το ανεκπληρωτο παθος.Παντως δεν θεωρω τον Λιν τον καλυτερο Βρετανο σκηνοθετη.Τον καλυτερο Βρετανο θεωρω τον Τσαπλιν, μετα τον Χιτσκοκ και ισως μετα να ερχεται ο Λιν.

    3,5:Καλη + ή 7,5/10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω για Τσαπλιν, Χιτσκοκ, ειναι δικο μου λαθος που δεν το σημειωσα. Απλως τα ονοματα τους ειναι συνδεδεμενα με την Αμερικανικη περιοδο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή